Hur kan jag sluta sakna bitar av mitt gamla liv?

Fråga:

Hej familjerådgivarna,

Jag vet inte om det här är en riktig fråga men ändå en sak som fortfarande skaver efter rätt många år. Jag valde då att lämna min man efter en lång period av lögner och otrohet från hans sida. Vi hade varit gifta länge, hade vuxna barn och det var inget lätt beslut men jag kände att jag inte hade nåt val. Tilliten till honom var helt knäckt.

Vi sålde huset och jag flyttade till en liten lägenhet där jag bott kvar sedan dess. Och här kommer vi till min fråga. För hur ska man tänka för att inte sakna bitar av sitt gamla liv? Inte min exman, honom saknar jag inte. Men däremot huset, trädgården, möjligheten att bjuda hem släkt och vänner på stora fester och så vidare.

Till vardags behöver jag inte en stor lägenhet och min ekonomi tillåter inte heller en sådan. (Min man hade sitt företag i vårt hus och krävde att hans företagsskulder skulle regleras i samband med att vi sålde huset. Därför blev inte mycket över av vinsten men det är en annan historia.) Jag blir ju heller inte yngre och i takt med att krämporna smyger sig på är det rätt behändigt med en liten bostad. Av samma anledningar är inte heller ett nytt hus ett alternativ. Jag måste helt enkelt bara vänja om mig och glömma den där tiden med mitt stora kök, växthuset och de stora festerna. Men hur gör man? 

Eva/

Svar:

Hej Eva!

Du undrar hur du ska sluta sakna bitar av ditt gamla liv?

Ibland är skilsmässa lösningen och hela livet blir förändrat i och med det.  Livet blir oftast inte det man har tänkt sig. Det blir något annat. Saknaden över det som var kan dröja sig kvar, liksom bita sig fast. Man försöker skaka av sig för att gå vidare men ibland blir det svårt. Svårare är det om man inte riktigt i nuet har funnit nya värden som man uppskattar i lika hög grad som det man hade. Är man ledsen och kanske lite nedstämd är det lättare att hamna i sina gamla minnen och det som var så bra. Saknaden blir större. Livet är föränderligt och det är väl just det människan stretar emot att tillåta. Det är liksom vår utmaning i livet och så svårt! Vi vill vara kvar i de fina stunderna med barnen, släkten, vår partner, vårt hus, vår trädgård, vår skoltid, ja där vi verkligen kom till vår rätt. Vara kvar i vår blomstringstid och då vi kanske hade ekonomiska medel att förverkliga våra önskningar! Än svårare att komma vidare kan det vara när det är du som har tagit det avgörande beslutet att avsluta er relation. Känslor av tvivel, skuld, ånger och tankar som förskönar far runt inom dig, när det kanske inte blev så bra som du hade hoppats på.

Att komma vidare till nästa steg, acceptans, kan ta lång tid eller också når vi aldrig fram dit. En hjälp kan vara att man omvärderar meningen med sitt liv och sätter nya mål. Det kanske inte är meningen längre att du ska påta i trädgården och bjuda hem folk. Det kanske är meningen att du ska bli bjuden hem till dina barn, släktingar och vänner? Att du ska öva på att ta emot? Det kanske är meningen att du nu ska gå de där kurserna, att söka upp nya kontaktytor. Att tillåta dig se på livet med nya ögon! Inte jämföra med det gamla! Att liksom radera dina gamla förväntningar. Går det att se det som en gåva att du är fri att ha nya drömmar och visioner med de förutsättningar du har nu?

 

Du skriver att du inte hade något annat val än att lämna honom. När du berättar om din saknad poängterar du att du inte saknar din exman, att han i dina minnen redan är utraderad ur huset, trädgården, släktbjudningarna och de stora festerna. Skriv ner anledningen till att du valde att lämna och skriv ner hur du vill ha det framåt. Att sätta mål kan vara en hjälp. Hur ser ditt liv ut om 5 år?

 

Det kanske underlättar att tänka sig livets olika faser som olika kapitel i boken om sig själv. Varje kapitel är lika viktigt för att föra handlingen/livet framåt. Det blir bara avhugget och tomt om man stannar mitt i boken och försöker läsa om det senaste kapitlet om och om igen.

Existentiella frågor som hur det är att vara människa, att acceptera livet såsom det är och finna en mening med just idag, just nu, är en gåva att kunna. Alla har inte den gåvan så lättillgänglig. Att släppa det man saknar kan bli ett hårt arbete. Det kommer inte av sig själv. Ett sätt kan vara att medvetet leta efter och påminna dig om fördelar med nuvarande situation och acceptera att du inte har några andra val utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Du har fått barn, verkar ha släkt och vänner som du har god kontakt med. Du har råd med din hyra och kanske du trots din mindre lägenhet kan bjuda in till fest ibland! Att fokusera på möjligheterna du har, att fokusera på möjligheterna i det som är, ger dig chansen att njuta av det du har på ett nytt sätt.

Vissa dagar kommer du bli ledsen och sorgsen över det som inte kunde bli eller bestå. Det ingår i livet. Att få prata med någon om din situation och kanske till och med kunna få skratta åt eländet ibland tillsammans med någon som förstår kan hjälpa. Det är att ge sig själv omsorg och förståelse. Då orkar man gå vidare i att vara människa. Att avleda sig och försöka göra något du tycker om kan hjälpa dig att inte halka ner för djupt i saknaden över det som varit. Men om det sätter sig fast och livet blir meningslöst så behöver du söka hjälp för det hos professionella.

Men vem vet vad som väntar dig bakom hörnet om du bejakar din nyfikenhet och lust, kanske pröva det okända, vända blad och startar ett nytt kapitel i boken om dig?

 

Familjerådgivarna

Medlem

Medlem i Svenska kyrkan? Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Fråga familjerådgivarna om relationer!

Svenska kyrkans familjerådgivare Mats Ekerbring, Jeanette Vogt och Anna Kling svarar på dina frågor om relationer.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro erbjuder samtalsbehandling med familjer, par och enskilda med fokus på relationer.