Varje vecka - Podd: Kaffe med Karolina!

Varje lördag nytt avsnitt med Ingrid Eliasson och Karolina Sandros, präst i Svenska kyrkan! Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna om natten. Koka en kopp kaffe, lyssna och var med du med!

Kaffe med Karolina

Lyssna här
Karolina Sandros

Karolina Sandros

Svenska kyrkan Öckerö

Präst, komminister

Säsong 3, 2021

22. Jordgubbar, konflikter och byggplast, but no taxfree
19 juni: Från slambilar, heta hotellrum och oui, oui baguette till konfliktlösningar, härskartekniker och långsinthet. Är Jesus konflikträdd? Vad bråkar folk mest om? Karolina och Ingrid snackar om att knyta näven i fickan eller helt enkelt inte ta skit. Och så lite om foodtrucks och glasskiosker. 

21. Bonus: förebilder
12 juni: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om förebilder. Vi navigerar smidigt mellan Jesus, Janne, Måns, Benjamin och snusen på dopfunten. Plus lite om dåligt samvete och skolavslutningstårtor. 

20. Nationaldagsfirande, coola förebilder och smaken pärlsocker-kemisal
5 juni: Karolina och Ingrid letar förebilder bland högstadietjejer, ortopedtekniker, italienska rockstjärnor, tanter, barn och superföräldrar. Om att vara en förebild och att oroa sig för sina nära. Att leva som man vill – inte som det förväntas och att våga visa svaghet. Och som lök på laxen lite om Sverige, sommarfest på Golgata, biskop Nikodemus och att få hissa regnbågsflaggan när man vill. 

19. Bonus: jubileum
29 maj: Eftersnack och reaktioner på förra veckans jubileumspodd. Kalaset fortsätter med liljekonvaljer, fanfar för våra lyssnare, pannband och lökar. Och så en skvätt om fransyskor, hårdrockare och instruktioner inför mors dag. 

Nr 18: Rosa bubbel med poppkork under poddens 1 års-jubileum
22 maj: Iförda tiara, fjäderboa och balklänning firar Karolina och Ingrid 1 års-jubileum. I poddens årskrönika avslöjas bästa fikat, roligaste gapskrattet, snyggaste bilden och det mest angelägna ämnet. Vi blickar tillbaka på årets gäster och lyssnar på gamla ljudklipp om hur allt började, om sparrisglass, rock’n’roll, troschock och hantverkare. Småprat, trams och den här gången inte så mycket djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Nr 17 Bonus: resor
15 maj: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om resor – vad frestar mest, en resa till Hell eller en månad i kloster? Vi snackar också om en toyboy, påminner om att rösta inför jubileumspodden och ladda för kvällsmacka! 

Nr 16: Tjernobyl, inre och yttre resor, flygskam och mortlad romansallad
8 maj: Reser man för att resa eller för att ha rest? Var ligger Akropolis och hur svettig är kön dit? Ser Betlehem ut som på flanellografen? Stämmer det att minsta väskan vinner, eller i alla fall den som rest mest? Hur blir det med klimatkrisen, de ekologiska fotavtrycken och corona-konsekvenserna? Och som final: kattförlossning och pepp inför 1-årsjubileum med poddens årskrönika. 

Nr 15: Bonus drivkrafter
1 maj: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om drivkrafter och corona. Vi tipsar också Tegnell, Skäringer-Mannheimer och er andra vaccineringsrock’n’roll, eldkorgar, katter och mysiga caféer. 

Nr 14: Corona, drivkrafter, pilgrimsmiddagar och strategisk inkontinens
24 april: Får man krama mormor, om man inte slickar på henne? Vilka är pandemins hjältar, offer och vilka orkar inte längre bry sig? Vilka drivkrafter har vi? Om rädslor och skratt bakom skyddsplasten på IVA, känslan när någon dör och deras älskade måste ta avsked i full skyddsutrustning. Och blir den nån pilgrimsvandring i podden namn? Gäst: Viktoria Westerlund, IVA-sköterska.

Nr 13: Bonus växt
17 april: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om växt, trädgårdsliv och spadar i jorden. Och en hel del trams om fiskleverolja, fyra ben, kvällsmackor och om att inte vilja lära sig nåt mer. 

Nr 12: Terrasstvätt, pallkragar, växt och leverpastej i köttkvarn
10 april: Är det status att vara trädgårdsintresserad? Karolina och Ingrid snackar gräsmattestrips och hårt nedklippt lavendel, men också om att orka laga näring och få vissna plantor att gro. Växer man mest av goda möten eller ett rejält lass skit? Går det att plantera om sig själv i helt nya miljöer? Kan man blomma igen efter att ha blivit tillknycklad? Plus något om slirig lax och nersmulad gris. 

Nr 11: Bonus Glad påsk!
3 april: Ingrid och Karolina tänker högt om påskefyrar i pandemitid, vandringsteologi och påskens kontraster. Om äggjakt, läkerolprover, nej till helgskinka och ja till spanska morötter. Plus några aprilskämt om cykelhjälmar, hundbajs och microplanteringar.  

Nr 10: Bonus vänskap
27 mars: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om vänskap. Om energitjuvar, egoism och hur svårt det kan vara att få nya vänner. Plus nya rön om lokatter, ogräskurser och Zlatan. 

Nr 9: Yngsjömördare, kyrkkaka, vänskap och krispiga quiz
20 mars: Karolina och Ingrid uppdaterar läget kring fasta, frukostvanor, munstorlek och vårdagjämningen. Kan man tvinga någon att bli vän med någon annan? Ska man lägga sig i barnens relationer? Har alla en vän? Var lärjungarna kompisar eller blev de kära i varandra? Kan en gift kvinna vara vän med en gift man?

Nr 8: Bonus hälsa
13 mars: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om hälsa. Och som grädde på moset något om ornitologi och scouting, kärlekförklaringar till lyssnarna, glutenfritt kaffe, golf och mellofinalen.  

Nr 7: Koffeinfritt kaffe, grupparbeten, hälsa och Vasaloppet
6 mars: Karolina och Ingrid om falukorv, smågodis och att ligga på soffan. Kan man gå på yoga om man tror på Gud? Varför snackar Paulus om att vinna loppet? Är det okej att vilja gå ner i vikt? Om prestationsångest, fyllda cirklar, stegräknare, dans, uthållighet och att ta med snöskoveln till träningspasset. Gäst: Helene Berndtsson, träningsinstruktör och Vasaloppsåkare. 

Nr 6: Bonus Ärlighet
27 februari: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om ärlighet. Och lite trams om opålitliga kanslidamer, musarmens dag, majsfyllda diskmaskinsilar och tramsiga eko-program.

Nr 5: Fejkostkaka, ärlighet, skitsnack och Netflixfasta
20 februari: Är det okej att läsa Hänt i veckan och skvallra om grannarna? Att säga till sina barn att tomten finns – är det att ljuga? Ska man alltid vara rak och säga som man verkligen tycker, eller får man dra en vit lögn? Karolina och Ingrid i ett helt ärligt avsnitt kryddat med flygvärdinnediet, rafflande snöäventyr och okända hushållsredskap.

Nr 4: Bonus Avundsjuka
13 februari: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om avundsjuka – avtar den till exempel med åldern? Dessutom lite om Alla hjärtans dag, hårdrockare, konståkerskor, kanske liiite för mycket om mello och som avslutning avslöjas en hemlighet.

Nr 3: Knickers och rävpäls, avundsjuka, mello och ICA-Stig
6 februari: Karolina och Ingrid vill träffa lyssnarna via zoom och värmer upp med snack om PT för influencers, nattvardssaft med kolakaka och inredningstips. Avundsjuka – vad gör det med oss? Vill vi se varandras perfekta liv? Gör det oss inspirerade och generösa eller bittra? Och från sportens värld: handboll och boule!

Nr 2: Bonus Skörhet
30 januari: Eftersnack och reaktioner på förra veckans podd om skörhet och att säga som det är. Och en hel del trams om aktivitetsglasögon, trögflytande rödvinssås, Tareq Taylor och sminktips för killar. 

Nr 1: Tulpaner, vinterbad, skörhet och Caesarsallad med kallt bacon
23 januari: Premiäravsnitt för säsong tre … som faktiskt inte alls blir piggt och krispigt. Är det okej att vara trött? Hur bryter man en nedåtgående spiral? Karolina och Ingrid börjar året med lägesrapporter, ”unboxing” och lite trams om prima ballerinor, hälsocoacher och lokala influencers. Och som final: tjejgissningar om vaccin och amerikansk inrikespolitik.

 

Nr 19-22: Julbonus
December 2020 - januari 2021: I fyra minipoddar avhandlar Karolina och Ingrid julstök, jul, nyår och julgransplundring. Småprat, trams och djupdykningar i juletid.

Hur funkar det där med podd? Läs mer längst ner på sidan. Och välkommen med i Facebookgruppen Kaffe med Karolina - påtår. Där blir det trevligt sällskap och eftersnack! 

Säsong 2, 2020

Nr 17: Verktygskalendrar, saffran, jämställdhet och extremt smarta barn
5 december. Karolina och Ingrid utmanas i frågor om barns – och tjejers – rättigheter. Kan barn vara med och fatta viktiga familjebeslut? Är barn intresserade av politik och samhällsfrågor? Hot eller muta, vad funkar bäst? Om föräldraskap ur ett barns perspektiv och lite trams om elbolag, julkalendrar och att matcha ton i ton. Gäst: Sonja Eliasson, 13 år. Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Nr 16: Bonus föräldraskap
29 november. 

Nr 15: Hjorthornsalt, föräldraskap, instagrampepp och Donalds fejkfruar
21 november 21. Hur ser den perfekta föräldern ut? Hur är det att leva med barn i behov av särskilt stöd? Hur blir barn lyckade eller lyckliga? Ska föräldrar hålla enad front och vilka är de bästa huskurerna? Om rädslan för att inte räcka till, risker med för mycket kvalitetstid och känslan när barnet ska checkas ut från BB. Gäst: Linus Torgeby, sexbarnsfar med koll på barnrättsfrågor. Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Nr 14: Bonus himlen
14 november. 

Nr 13: Halv punchrulle, döstädning, himlen och taktiksnack inför Fars dag
7 november 2020. Karolina kommer ur garderoben som flöjtist och Ingrid lägger resmålet himlen på sin bucketlist. Hur blir det på andra sidan, i paradiset, nangijala? Gator av guld eller bara en ny säsong av livet? Nära döden-upplevelser, döstädning och att inte vilja leva – om dödshjälp och självmord. Måste man vilja till Guds himmel och är det sant att själen väger 21 gram? Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten. 

Nr 12: Bonus tro
31 oktober. 

Nr 11: Frukosttårta, utemöbler, tro och plågsamma gudstjänstförsök
24 oktober 2020. Höstdeppa eller glädjas åt mörkare morgnar? Karolina och Ingrid snackar om nariga händer, vintertid och att strunta i jantelagen. Barndomstron, kan man leva på den? Är det sunt att tvivla? Får man bygga ihop sin egen gudsbild? Är det läskigt att Gud ser dig, hur blir det när man slutar att gå i kyrkan och vad är hemligheten bakom Karolinas teol. kand? Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Nr 10: Bonus trygghet
17 oktober. 

Nr 9: Civilkurage, prästeräddaren, trygghet och bredbar fjällfil
10 oktober 2020: Karolina och Ingrid pratar om hantverkare, goda krafter i samhället och vad som gör världen lite bättre. Får man uppfostra andras barn? Vad händer när människor håller varandra om ryggen? Ingår ägg i en seriös krisberedskap och hur skulle det bli om alla följde 10 Guds bud och den gyllne regeln? Gäst: Andreas Alderblad, säkerhetsskyddschef och fd polis. Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Nr 8: Bonus drömmar
3 oktober. 

Nr 7: Sparrisglass, Zanzibar, drömmar och uppstoppade djur
26 september 2020: Är det viktigt att drömma och att drömmarna blir av? Talar Gud genom drömmar? Karolina och Ingrid spånar om Kibbutzer och äldreboenden, att slå dank, vara förnöjsam och att vilja mer. Och hur är det med höstdagjämningen? Är corona ett tecken på tidens slut? Vilka namn toppar listan vid barndop? Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten. 

Nr 6: Bonus utbrändhet
19 september. 

Nr 5: Släta koppar, lokalsinne, utbrändhet och det där med att säga nej
12 september 2020: Karolina och Ingrid gör slut med sommaren och funderar över den bästa åldern. Vem drabbas av utmattning och går det att bli ”utbränd light”? Har alla människor andliga behov? Kan man pajja sina barn? Om quickfix, snabbvila och att blanda ihop människovärde med prestation. Gäst: Helen Wedham, psykolog. Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Nr 4: Bonus förändring
5 september. 

Nr 3: Pasta rosso, amerikanska presidenter och utmanande förändringar
30 augusti 2020: Ingrid och Karolina planerar 60-årsparty, minns studentkorridoren och ljudet av Lång, het sommarnatt. Hur blir det när barnen flyttar hemifrån? Triggar förändringar rädsla, sorg, hopp eller förväntan? Om bönesvar, kloster och att ta sin egen tid på allvar. Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten. 

Nr 2: Bonus prestation
22 augusti 

Nr 1: Rutiner, gudmödrar, prestationskrav och smoothies med smak av gräs
15 augusti 2020: Karolina och Ingrid öppnar säsong 2 med utvärdering av sommar och husvagnssemester. Smyger sig prestationsångesten på när hösten kommer och vem ställer kraven? Vad krävs för att bli godkänd av Gud? Finns det prästskjortor i bikinimodell och är det sant att skatten finns vid krysset? Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

Sommarbonus 2020

Nr 5-10: Sommarbonus
Sommaren 2020: I sex minipoddar avhandlar Karolina och Ingrid mat & dryck, vila, nöjen, släktträffar, bad och shopping. Högt och lågt kring sånt vi sysslar med på semestern. 

 

Foto: Kyrkbyrån/IE

Säsong 1, 2020

Nr 4: Poker, semester, längtan efter andlighet och dansk ost i plåtlåda
20 juni 2020: Karolina och Ingrid käkar brie, öppnar paket och pratar semesterminnen, förväntningar och besvikelser. Kan man ta ledig från Gud, är andlig utveckling en mänsklig rättighet och måste man kalla det man tror på för Gud? Får man skratta åt sig själv? Tips inför en grym Poker Night och hur blir det i midsommar – sill eller grill? Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten.

 Nr 3: Choklad, syskon, salta bad och meningen med livet
6 juni 2020: Är det okej att gilla vit choklad? Vad ska jag bli när jag blir stor och vad är förresten det tuffaste yrket? Tips på mingelrepliker och klargörande om HR. Påverkas man av sin plats i syskonskaran? Och vad är egentligen göttigast – salta eller söta bad? Karolina och Ingrid fortsätter snacka om högt och lågt. Gäst: Anette Zälter.

Nr 2: Flygplansläge, döden, tacostudent och sms-relationer
30 maj 2020: Karolina och Ingrid delar på en hallongrotta och pratar om roliga sms, smeknamn, regler kring studentbuffér och om döden. Vad säger man till någon som man vet ska dö och vad händer egentligen när man dör? Idén om en trädgårdspodd föds. Kan en gurka skärpa sig för att få vara med? 

Nr 1: Grillad kyckling, ensamhet, emojis och vigselringar
23 maj 2020: Vi ska börja podda! Lär känna Karolina och Ingrid. Vardagsprat om grillad kyckling, ofrivillig karantän i coronatid och ensamhet. Varför det är så svårt att be om hjälp? Hur använder man glad panda och brandman-emojin? Måste man alltid ha sina vigselringar på?