En kanna vatten står på en dopfunt.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Dop

Funderar du på att låta döpa ditt barn eller dig själv? Du är alltid välkommen, oavsett ålder. Läs mer och boka tid för ditt dop här.

Dop för barn

Varenda unge är unik och fantastisk, särskilt er! Om ni vill fixa en välkomstfest för barnet får ni gärna boka ett dop i er favorit­kyrka. Boka dopet här.

Dop för unga

Många ungdomar döps i samband med sin konfirmation. Då hjälper konfirmationsprästen till med allt praktiskt. Vill du hellre välja ett annat tillfälle att döpas kan du själv boka ditt dop här.

Dop för vuxna

Det är aldrig för sent, du är aldrig för gammal för att döpas. Börja med att boka ditt dop här, så tar någon av våra präster kontakt med dig och hjälper till med allt praktiskt.

Läs mer om vad dopet innebär

Vanliga frågor

Vad undrar du över? Mejla din fråga till oss ockero.forsamling@svenskakyrkan.se, så fyller vi på med svar så fort vi hinner. 

Kostar det något att döpas?

Dopet kostar inget, varken i den egna församlingen eller om man väljer att döpa någon annanstans.

Vad innebär dopsamtalet? 

Inför dopet träffas prästen och familjen för ett dopsamtal där ni samtalar om dopets innebörd och planerar dopgudstjänsten. Då har ni också möjlighet att dela tankar kring tro, tvivel, dop, ansvar och livsmening.

Kan man döpas även om man är äldre?

I Svenska kyrkan döps ofta små barn, men allt fler döps som ungdomar och eller vuxna. Ibland sker det i samband med konfirmationsundervisning eller en samtalsgrupp om kristen tro. Oavsett ålder är du alltid välkommen att döpas. 

Vad innebär medlemskapet i Svenska kyrkan?

När du döps blir du medlem i Svenska kyrkan, dopet är grunden till medlemskapet. Här kan du läsa hur du genom ditt medlemskap stöttar Svenska kyrkans arbete. Din medlemsavgift betalas via skattsedeln.

Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid. I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. 

Vad händer efter dopet?


I Öckerö församling finns en bred verksamhet för barn, ungdomar och vuxna.  Välkommen att vara med, eller ge förslag på verksamheter du saknar.