Närbild på en lila krokus i gräset.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Jungfru Marie Bebådelsedag

Bebådelsedagen kommer i slutet av fastetiden och bryter fastan. På bebådelsedagen räknar vi nio månader till jul, och det var denna dag som Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus. Välkommen till våra kyrkor söndag 17 mars.

Söndag 17 mars

Högmässa

11.00 Gamleby kyrka

Präst: Karina Nahlbom, Musiker: Anette Danielsson.

Sång av Gamleby kyrkokör.

Kvällssyföreningen inbjuder till kaffe och våfflor i församlingshemmet efter gudstjänsten.

Gudstjänst

11.00 Ukna Hembygdshus

Präst: Mikael Alm, Musiker: Martin Danielsson.

Sång av kören.

Servering av kaffe och våfflor efter gudstjänsten.

15.00 Odensvi kyrka

Präst: Mikael Alm, Musiker: Aron Nilsson, Anette Danielsson.

Sång av Odensvi kyrkokör.

18.00

Dalhems församlingshem

Präst: Mikael Alm, Musiker: Martin Danielsson.

Servering av kaffe och våfflor efter gudstjänsten. 

Lofta Caffè

Präst: Karina Nahlbom, Musiker: Aron Nilsson.

Kaffeservering.

Välkommen

På bebådelsedagen räknar vi nio månader till jul, och det var denna dag som Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus.

 

Budskap om en födelse

I den sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. Ängeln kom in till henne och sade: »Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig. ”Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. Då sade ängeln till henne:  ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut. ”Maria sade till ängeln: »Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man.« 35Men ängeln svarade henne: ”Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud.”Maria sade: ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt. ”Och ängeln lämnade henne.

Lukasevangeliet 1:26-38

Texter ur Bibel 2000 ©Svenska Bibelsällskapet

 

Bebådelsedagen kommer i slutet av fastetiden och bryter fastan.

Bebådelsedagen var för i tiden en årstidsfest, en glädjedag. Man firade övergången mellan vinter och vår. Traditionen bjuder att detta är dagen då vi skall äta våfflor. Ordet våffla är en sammandragning av uttrycket ”vår fru”, en gammal hederstitel på Jungfru Maria. 

Les mer om Jungfru Marie bebådelsedag på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En änglastaty på ett tak mot blå himmel.

Jungfru Marie bebådelsedag

Bebådelse handlar om att göra klart något. På Marie bebådelsedag hör vi berättelsen om hur Maria möts av Guds ängel Gabriel som gör klart för henne att hon ska föda ett barn.

Närbild på guldfärgade kugghjul i ett urverk.

Årets högtider

Inom kristendomen finns det många högtider. Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.