Foto: Julia Wennström

Annandag jul

Välkommen till våra kyrkor på Annandag jul eller Den helige Stefanos dag 26 december.

Måndag 26 december

Söndagsbön

Gamleby församlingshem. Servering av skinksmörgås.

Bygdegården Skedshult, Ukna

Mogården, Vråka

Välkommen

Annandag jul

Efter julens festligheter bryter Annandagen av med minnet av den förste martyren, den helige Stefanos.

Ordet martyr kommer av ett grekiskt ord som betyder ”att vittna”. Under den första kyrkans tid var det vanligt att människor fick lida för sin tro.Stefanos gjorde underverk och berättade om Jesus. Därför ställdes han inför Rådet - en sorts domstol  - där han höll ett tal om sin tro och sitt liv.

När de hörde detta blev de så ursinniga på Stefanos att de skar tänder.
Men fylld av helig ande riktade han blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida, och han sade: ”Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida.” Då ropade de högt och höll för öronen, och alla störtade sig över honom på en gång och släpade ut honom ur staden för att stena honom. Vittnena lade sina mantlar framför fötterna på en ung man som hette Saul. Så stenade de Stefanos, som åkallade Herren och sade: »Herre Jesus, ta emot min ande. ”Han föll på knä och ropade högt: ”Herre, ställ dem inte till svars för denna synd.” Med de orden dog han.

Apostlagärningarna 7:54-60

En guldfärgad julgranskula hänger i granen.

Varför firar vi advent och jul?

Advent och jul är självklara helger i vårt samhälle. Men varför firar vi advent och jul – egentligen? Och varifrån kommer traditionerna, med adventsstjärna, tomte och klappar? Här får du veta mer.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.