Siluetten av två personer som sitter runt ett bord. En fruktkorg står på bordet.
Foto: Marie Åhfeldt / Mås Illustra

Livsmod - fokus för det diakonala arbetet

Vad är livsmod, på vilket sätt är det relevant och hur kan man känna livsmod i vår tid? Att tro att man klarar de problem som kommer i ens väg, och att man är värd att göra det. I två år framöver är livsmod temat för kyrkans diakonala arbete och på den här sidan kommer vi att samla arbetet som pågår under perioden. Du kan bland annat ta del av berättelser från människor i Malmö som har gått från missmod till livsmod.

Från missmod till livsmod

Ta del av människor i Malmös berättelser om deras resa från missmodet till livsmodet.

En kvinna sitter och samtalar med några andra över en kopp kaffe.

DEBATT – Politiker, kan vi prata om hur vi ska samarbeta framåt?

Innan valet 2022 besökte diakoner i Malmö de olika valstugorna. Baserat på samtalen som fördes skrevs en debattartikel. Ska ansvaret vila på den ideella sektorn att arbeta med utsatthet? Hur kan vi tillsammans, myndigheter och civilsamhälle, samarbeta effektivt framåt?

Medmänniskan – förbön på Diakonins dag

Förbön på trettonde söndagen efter trefaldighet – Medmänniskan – 11 september 2022 – Diakonins dag

Röster i diakonin

Läs bloggtexter med tankar kring diakoni från Svenska kyrkan Malmös diakoner.

SKRs logottyp

Sveriges kristna råd - Diakonifokus Livsmod

Temat för Diakonifokus 2022 och 2023 är Livsmod. Här har Sveriges Kristna Råd samlat material som vill ge kunskap och inspiration för kyrkornas medarbetare och frivilliga.

Ditt medlemsskap gör skillnad.

Präst hälsar på mamma med barn på armen.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Skicka din intresseanmälan via formuläret så tar vi kontakt med dig.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

En kvinnlig diakon sitter inomhus och samtalar med någon.

Diakonal ekonomisk mottagning

Svenska kyrkan Malmö har en gemensam diakonal ekonomisk mottagning (DEM) där du kan få hjälp oavsett var i Malmö du bor. Här kan du få rådgivning angående din ekonomi samt hjälp med fondansökningar. Akut hjälp söker du via din lokala kyrka.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.