Lunds domkyrka från nordost. Träden syns gröna i Lundagård.
Foto: Linda Oskfred

Planera ditt besök

Planera ditt besök i Lunds domkyrka, besökscentret Domkyrkoforum och pilgrimscentret Liberiet i lugn och ro hemifrån. Nedan hittar du praktisk information som öppettider, vägbeskrivning, information om tillgänglighet, guidade visningar med mera.

Planera ditt besök i Lunds domkyrka

Över 700 000 människor besöker varje år Lunds domkyrka. För att ditt besök i katedralen ska bli så angenämt som möjligt finns det några saker att tänka på. Här nedan hittar du bland annat information om öppettider, guidning, parkering och tillgänglighet.

  • Bredvid Domkyrkan finns det ett besökscenter, Domkyrkoforum, med kafé och informationsdisk. Detta är öppet vardagar kl. 10-17, lördagar 10.30-15 och söndagar 12.30-15.
  • Bakom Domkyrkan ligger Domkyrkomuseet inrymt i Historiska museet med sevärdheter och historia från 900 år. Domkyrkomuseet är just nu under renovering och öppnar igen år 2026. Historiska museet har dock öppet som vanligt, se deras hemsida för öppettider.
  • Bredvid Domkyrkan finns ett pilgrimscenter i huset Liberiet. Utanför Liberiet, i markstenen på Domkyrkoplatsen, finns en pilgrimslabyrint. 
  • Cirka 150 meter från katedralen ligger friluftsmuseet Kulturen som invigdes år 1892. Här kan du uppleva mer kyrkohistoria samt hela Lunds och Skånes historiska skildring och besöka Bosebo träkyrka från 1652. Kulturen har också restaurang och kafé. Se deras hemsida för öppettider.

Öppettider Domkyrkan

Lunds domkyrka är öppen vardagar kl. 8–18, lördagar kl. 9.30–17 och söndagar
kl. 9.30–18. 

Avvikande öppettider kan förekomma vid helgdagar samt vid begravningsgudstjänst eller konsert. Vid gudstjänster är det inte tillåtet att gå runt i kyrkan, men varmt välkommen att slå dig ner och ta del av gudstjänsten. Du kan kontrollera eventuella avvikelser i öppettider genom att ringa Domkyrkans vaktmästeri på telefon 046-71 88 97.

Gratis guidade visningar första helgen i månaden

Den första helgen i varje månad erbjuds gratis guidade visningar av Lunds domkyrka. Ingen föranmälan krävs. Turen startar i besökscentret Domkyrkoforum bredvid Domkyrkan. På lördagen kl. 11 ges guidningen på svenska och på söndagen kl. 12.30 är guidningen på engelska.

Gratis guidade visningar varje vardag av astronomiska uret

Varje vardag ges en kort guidning på svenska av det astronomiska uret kl 11.45. Samling framför uret. Uret spelar varje dag kl. 12 och kl. 15.

Guide Melissa berättar om Lunds domkyrka

Guidade visningar

Domkyrkan erbjuder gratis guidade pedagogiska program för förskolor, skolor, gymnasium, församlingar och konfirmandgrupper. Det finns öppna gratis visningar för dig som privatperson och kyrkan ger skräddarsydda visningar till företag och organisationer mot en avgift. Här nedan finns också information för dig som själv guidar en grupp.

En man går digital rundtur i Lunds domkyrka

Digital rundtur i Domkyrkan

Lunds domkyrka har välkomnat sina besökare sedan 1100-talet. Välkommen på en rundtur vare sig du är i kyrkan just nu eller någon annanstans i världen.

Guide Melissa berättar om det astronomiska uret

Boka skolvisning

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Det finns en mängd olika program för förskola, skola och gymnasium. Boka här.

Så hittar du till Lunds domkyrka

Lunds domkyrka ligger mitt i staden med parken Lundagård, Krafts torg, Kyrkogatan och Stortorget som närmaste grannar. Från många platser i Lund kan man se delar av Domkyrkans två torn, i folkmun kallade ”Lunna pågar”. 

Lunds domkyrka på Google maps

Till fots

Domkyrkan ligger mitt i Lund på Kyrkogatan, cirka 450 meter från Lunds centralstation. Det finns handikappramp vid kyrkans huvudentré och hiss inne i kyrkan vid höjdskillnader. 

Med stadsbuss

Du kan ta dig till Lunds domkyrka med de gröna stadsbussarna linje 2 och 4 från både Lunds centralstation och från Bankgatan. Domkyrkan har ett eget busstopp, ”Lund Domkyrkan”, utanför kyrkan. 

Med bil

Närmaste parkering ligger på Stora Gråbrödersgatan cirka 150 meter från Lunds domkyrka. Det är ofta svårt att hitta lediga parkeringsplatser i Lunds centrum och många gator är enkelriktade. Det brukar vara lättare är att hitta parkering runt centralstationen. Där finns även ett parkeringshus. Mer information om parkering, el-parkeringsplatser samt parkering för turistbussar hittar du på Lunds kommuns webbplats.

Med turistbuss

Turistbussar får lov att stanna på Kyrkogatan utanför Domkyrkan i fem minuter för att lämna och hämta passagerare. Det är dock inte tillåtet att parkera där. Särskild bussparkering finns på Kung Oskars väg, norra sidan. På Lunds kommuns webbplats kan du läsa mer om parkering för turistbussar. 

Tillgänglighet för dig med funktionsnedsättning

Vid Domkyrkans huvudentré finns en rullstolsramp. Vid trapporna upp till dopkapellet och ner till kryptan finns hissar. Kontakta vaktmästaren via servicedisken i Domkyrkan för hjälp med manövrering av hissarna.

För dig som har en synnedsättning

I informationsdisken vid Domkyrkans huvudentré finns

  • en taktil karta av katedralen att låna som hjälp vid vandringen genom kyrkorummet
  • information i punktskrift som kortfattat berättar om kyrkans inventarier, historia och om hur kyrkan används idag 
  • en modell av Domkyrkan som ger dig med synnedsättning möjlighet att se katedralen genom att känna. Du kan lyfta av taket på modellen och känna på predikstolen, bänkar och det astronomiska uret. Man kan även dra ut en låda under modellen som visar kryptan där man bland annat kan känna jätten Finn när han står och omfamnar en av pelarna. Speciell guidning för synskadade kan beställas för enskilda eller grupper. 

För dig som har en hörselnedsättning

Domkyrkans ljudanläggning har teleslinga inkopplad. Det finns även hörstavar att låna via servicedisken. Påtala för vaktmästaren om du har svårt för att höra vad som sägs under en gudstjänst eller konsert. Vänta inte till arrangemagnet är slut utan gör det direkt - så att du kan höra vad som sägs. 

Fotografering och filmning i Lunds domkyrka

Fotografering och inspelning inte är tillåtet på allmänna gudstjänster och konserter. Utanför gudstjänsttid är fotografering för privat bruk tillåtet överallt i kyrkorummet, utom i dopkapellet som är avskilt för tystnad och enskild bön. Av samma skäl är det inte tillåtet att guida i dopkapellet. 

Eventuella begränsningar för fotografering och filmning vid dop- och vigselgudstjänster informerar vaktmästare eller präst om vid gudstjänstens början. Många väljer att utse en eller några personer som, med familjens medgivande, ansvarar för att ta bilder och filma.

 

Domkyrkoforums cafe Lund domkyrkas besökscentrum

Besökscenter Domkyrkoforum

Domkyrkoforum är Lunds domkyrkas besökscenter. Det ligger på kyrkans södra sida och binds samman med kyrkan av Domkyrkoplatsen. Domkyrkoforum är öppet i stort sett varje dag. Här hittar du ett kafé, toaletter, information om domkyrkan, församlingens mötesplatser, konstutställning samt bokhandeln Arken. Domkyrkoforum går också att hyra för konferenser och möten.