Dop

I det kristna dopet får vi löftet om att Gud är med genom hela livet, vad som än händer. Vi får för alltid vara hans barn. Välkommen att boka tid för dop!

Grattis till dig som har blivit förälder!

Ett litet mirakel har lagts i famnen. Du har fått något som är en del av dig själv. Samtidigt är barnet något helt unikt, en gåva av Gud.

Gåvan innebär en stor glädje och ett stort förtroende. Kanske kommer frågorna: Vem är denna lilla människa som kommit till världen? Hur ska jag kunna ge mitt barn all den kärlek och trygghet som det behöver?

Kungälv-Ytterby församling vill lyckönska dig till ditt barns födelse. Vi vill också påminna om att kyrkan finns där för både barn och föräldrar. Kyrkan är en gemenskap där man får dela både frågor och oro, tacksamhet och glädje, på vandringen genom livet.

Välkommen till dop!

I det kristna dopet får vi löftet om att Gud är med genom hela livet, vad som än händer. Vi får för alltid vara hans barn. Det är en välsignelse som Gud ger utan krav på motprestation – en inbjudan till ett liv i gemenskap med Jesus. Dopet är en fest för hela familjen, men också för församlingen och hela den världsvida kyrkan, när en ny medlem träder in i gemenskapen.

Välkommen att boka tid för dop för ditt barn i Kungälv-Ytterby församling. Dopet kan ske i någon av våra kyrkor i söndagens gudstjänst eller i särskilda dopgudstjänster lördagar eller söndagar. Inför dopet blir alla föräldrar kallade till en dopträff som ger mer information om vad dopet innebär. Här får man förstås också träffa prästen.

Församlingens expedition hjälper dig att hitta en doptid som passar. I mån av plats finns också möjlighet att utan kostnad låna någon av kyrkans lokaler, om man efter dopet vill samla släkt och vänner till en dopfest. Det finns även dopklänning att hyra för den som önskar.

Vi ser fram emot att träffa er!

Dop i gudstjänsten

Det går precis lika bra att ha dop i söndagens huvudgudstjänst med församlingen, som i en särskild dopgudstjänst. Det passar då bäst med dop i en gudstjänst utan nattvard som oftast är en lite kortare gudstjänst, men det går att ha dop när det är nattvard också.

Gudstjänsttider:

Kungälvs kyrka söndagar kl 11. Nattvard cirka varannan söndag. Liten barnhörna för de minsta i kyrkan. Från cirka tre års ålder är man välkommen med till söndagsskolan.

Kastalakyrkan söndagar kl 10. Nattvard varje söndag. Barnpredikan i gudstjänsten och barnsamling/söndagsskola för alla barn.

Munkegärdekyrkan söndagar kl 17. Nattvard varje söndag. Söndagsskola erbjuds till barnen.

Ytterby kyrka söndagar kl 10. Nattvard varannan söndag. Barnrum i kyrkan. Söndagsskola för alla barn från cirka tre år och uppåt.

Se webbkalendern för aktuella gudstjänsttider. Välkommen att kontakta expeditionen på telefon 0303-377000 om du vill boka dop.

Kontakta Svenska kyrkan i Kungälv och Ytterby

Expedition: Fredriksbergsgatan 12, 442 30 Kungälv

Öppet: mån-fre kl 10-12 och mån-tors kl 13-15.

Postadress: Box 344, 442 10 Kungälv

E-post till Kungälv-Ytterby församling

Mejladresser och direktnummer till personal finns HÄR

Dopets symboler

Dopvatten som hälls upp i Ytterby kyrkas dopfunt.
Bild: Sven-Börje Andersson

Vattnet

Vatten är liv. Utan vatten kan vi inte leva. Dopvattnet som barnet får på sitt huvud innebär löftet om det eviga livet. Den som är döpt bär därför evigheten inom sig.

Korset

Vid dopet gör prästen korstecknet över barnet. Korset vittnar om segern som Jesus vann över ondskan. Därför visar korstecknet att Jesus själv är närvarande i det som sker och vill vara med barnet hela livet.

Dopklänningen

Den vita färgen på dopklänningen står för renhet och förlåtelse. I dopet kläs barnet därför in i Guds förlåtelse, och bär sedan med sig den som en möjlighet hela livet. Att dopklänningen är för lång symboliserar att dopet är något som barnet får växa i.

Dopljuset

Dopljuset är en symbol för Jesus Kristus. Han säger: "Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus". Den som blir döpt i Jesu namn får också själv bli ett ljus som kan lysa upp en mörk värld. Efter dopet kan dopljuset också vara en påminnelse om dopets gåva.