Bårtäcke med band

Kan lånas av den som önskar för att användas på kistan vid begravningar

I Kindaholms församling finns ett bårtäcke för att användas över kistan vid begravningar. Täcket är vävt i två delar och över skarven läggs ett band. Det finns fyra olika band, ett från varje kyrka i församlingen.

Bårtäcket invigdes högtidligt i Östra Frölunda kyrka Allhelgonahelgen 2014. Det är vävt av damerna i vävstugan i Kalv. Varp och inslag i lin och ull. En del av inslagen är lin från gårdarna Stommen och Törebo i Östra Frölunda.

De fyra banden är vävda och broderade av textilkonstnär Elsbritt Bruèr, Sjötofta. Hon har tagit upp detaljer och färger som finns i de olika kyrkorna. Den ena änden av bandet är tänkt att ha mot församlingen vid kyrklig begravning (kristen symbol) och den andra vid borgerlig begravning.

För att använda bårtäcke och band vid begravning, kontakta Gun Erlandsson, se kontaktuppgifter nedan. 

Läs mer om banden vid bilderna nedan.

Östra Frölunda: Varp i lin och rött ylle som inslag. Det har ett inplockat mönster av liljor och det allseende ögat. Motiven är hämtade från kortaket i kyrkan som målats av Einar Forseth (2013)
Håcksvik: Blått ylleband med stiliserade blomdekorationer i rosa. I den ena änden bildar dessa blommor ett kors. (2014)
Mårdaklev: Grönt ylle med ett knypplat kors i ena änden och en stiliserad ros som har blivit ett kännemärke för Mårdaklevs socken i den andra. (2014)
Kalv: Grönt band med varp i lin och inslag i ull. Druvklase och kors med inspiration från korfönstret, som motiv. (2014)