En liten pojke hjälper till att hälla vatten i dopfunten. Bakom pojken håller någon en bebis i dopklänning i famnen.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Det är en fin tradition som går långt tillbaka i historien.

Boka dop i Svenska kyrkan i haninge

E-post: haninge.bokning@svenskakyrkan.se 

Dop och lokaler 
08-555 670 10

Telefontid
Måndag-fredag kl. 09.00-12.00.

Bokningsförfrågan via webb
Här kan du göra en bokningsförfrågan gällande dop och lokal för dopkalas. Vi återkommer till dig inom några dagar med bekräftelse på din bokning. Bokningssida för dop


Alla kyrkor och kapell
inom Svenska kyrkan i Haninge bokas genom samma kontaktuppgifter som ovan.  Varmt välkomna!

Dopet har ingen åldersgräns

i Svenska kyrkan döps både små barn, tonåringar och vuxna. Genom dopet blir den som döps en del av den världsvida gemenskap som kyrkan är. Här finns en större "familj" att vila i och återvända till. Här finns erbjudandet om att Gud är med oss alla dagar. 

Medlemskap

Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem. Dopet är den vanligaste vägen in i Svenska kyrkan. Som föräldrar eller annan vårdnadshavare kan ni också meddela att ni vill att ert barn ska vara medlem i kyrkan, barnet får då senare erbjudandet att döpas. 
Blankett för inträde (Barn under 18 år).

Dopsamtal

Inför dopet träffar ni prästen för att prata om vad dopet är och innebär. Då kan ni även även gå igenom dopgudstjänsten, välja psalmer tillsammans och komma överens om vem som gör vad under gudstjänsten.

Välj musik tillsammans med kyrkomusikern

Musiken är en fin och viktig inramning vid dopet. Här finns kontaktuppgifter till kyrkomusikerna i Svenska kyrkan i Haninge.

Faddrar

Föräldrarna ber ofta någon person de vill ska spela en speciell roll i barnets liv att vara fadder. Det är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att man känner lite extra ansvar för sitt "gudbarn", det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga. Enligt Svenska kyrkans kyrkoordning ska en fadder "vara döpt och villig att dela barnets kristna uppfostran". Men faddern behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan. Läs mer om fadder på Svenska kyrkans hemsida

Vuxendop

Ofta förknippar man dopet med det nyfödda barnet, men Svenska kyrkan är den kyrka i Sverige som döper flest vuxna. Som vuxen kan du anmäla att du vill tillhöra Svenska kyrkan och samtidigt begära undervisning om kyrkans tro, bekännelse och lära som förberedelse inför dopet. 

Vad kostar det?

Det kostar inget att döpas oavsett om dopet sker i den egna församlingen eller någon annanstans.

Om dop

Svenska kyrkan erkänner alla andra kristna samfunds dop. Dopet gäller en gång för alla och görs därför aldrig om.

Ordning dopgudstjänst

Se ordning dopgudstjänst

Dopkläder

Det lilla barnet kan ha en dopklänning som är ganska lång. Dopklänningen symboliserar att det lilla barnet ska växa till sig i kunskap om vad dopet innebär. 
En tonåring eller vuxen bär gärna finkläder med något vitt inslag i. Det vita påminner om den förlåtelse och renhet som Gud ger i dopet.

Låna dopklänning

Det finns möjlighet att låna en dopklänning i kyrkan. Det kostar ingenting. För bokning av dopklänning, ring 08-555 670 10. Se tillgängliga dopklänningar nedan.

Dopklänningen hämtas och lämnas tillbaka på den plats som är överenskommet med bokningen och skall vid återlämnande vara tvättad och struken. Se separat dokument med tvättinstruktioner. 

Tvättinstruktioner Dopklänning