Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Haninge Besöksadress: Runstensvägen 14, 13638 Handen Postadress: BOX 113, 13622 Haninge Telefon: +46(8)55567000 E-post till Svenska kyrkan i Haninge

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop i Svenska kyrkan i Haninge

Dopet är en gåva från Gud till oss människor, en helig handling som bär ett löfte om gemenskap och samhörighet. Genom dopet upptas en människa i kyrkan. ​

Boka dop i Svenska kyrkan i haninge

E-post till bokningen 
haninge.bokning@svenskakyrkan.se 
Dop och lokaler 
08-555 670 10
Telefontid
Måndag kl. 09.00-12.00.
Tisdag-torsdag kl. 09.00-15.00 (lunchstängt kl. 12.00-13.00).
Fredag kl. 09.00-12.00.
Bokningsförfrågan via webb
Se tillgängliga kyrkor och gör en bokningsförfrågan här


Alla kyrkor och kapell
inom Svenska kyrkan i Haninge bokas genom samma kontaktuppgifter som ovan.  Varmt välkomna!

Dopet har ingen åldersgräns

i Svenska kyrkan döps både små barn, tonåringar och vuxna. När ett barn föds och bärs fram till dopet av sina föräldrar, är det ofta med en känsla av tacksamhet och kanske en bön om hjälp. Tänk att vi har fått vara med om dig - hjälp oss att ta hand om det här lilla livet vi fått ansvar för!

En trygg familj

Genom dopet blir den som döps en del av den världsvida gemenskap som kyrkan är. Här finns en större "familj" att vila i och återvända till. Här finns erbjudandet om att Gud är med oss alla dagar. 

Medlemskap

Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem. Dopet är den vanligaste vägen in i Svenska kyrkan. Som föräldrar eller annan vårdnadshavare kan ni också meddela att ni vill att ert barn ska vara medlem i kyrkan, barnet får då senare erbjudandet att döpas. 
Blankett för inträde (Barn under 18 år).

Dopsamtal

Inför dopet träffar ni prästen för att prata om vad dopet är och innebär. Då kan ni även även gå igenom dopgudstjänsten, välja psalmer tillsammans och komma överens om vem som gör vad under gudstjänsten.

Välj musik tillsammans med kyrkomusikern

Musiken är en fin och viktig inramning vid dopet. Här finns kontaktuppgifter till kyrkomusikerna i Svenska kyrkan i Haninge.

Faddrar

Föräldrarna ber ofta någon person de vill ska spela en speciell roll i barnets liv att vara fadder. Det är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att man känner lite extra ansvar för sitt "gudbarn", det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga. Enligt Svenska kyrkans kyrkoordning ska en fadder "vara döpt och villig att dela barnets kristna uppfostran". Men faddern behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan. Läs mer om fadder på Svenska kyrkans hemsida

Vuxendop

Ofta förknippar man dopet med det nyfödda barnet, men Svenska kyrkan är den kyrka i Sverige som döper flest vuxna. Som vuxen kan du anmäla att du vill tillhöra Svenska kyrkan och samtidigt begära undervisning om kyrkans tro, bekännelse och lära som förberedelse inför dopet. 

Dopkläder

Det lilla barnet har en dopklänning som är ganska lång. Dopklänningen symboliserar att det lilla barnet ska växa till sig i kunskap om vad dopet innebär. 
En tonåring eller vuxen bär gärna finkläder med något vitt inslag i. Det vita påminner om den förlåtelse och renhet som Gud ger i dopet.

Det finns möjlighet att låna en dopklänning i kyrkan. Ni betalar en depositionsavgift på 200 kr som återfås när dopklänningen lämnas tillbaka, tvättad och struken. 

För bokning av dopklänning, ring 08-555 670 10.

Vad kostar det?

Det kostar inget att döpas oavsett om dopet sker i den egna församlingen eller någon annanstans.

Om dop

Svenska kyrkan erkänner alla andra kristna samfunds dop. Dopet gäller en gång för alla och görs därför aldrig om.

Ordning dopgudstjänst

Se ordning dopgudstjänst