Foto: Sofi Sandström

Orgeln i Kalmar kyrka

Byggd 1973, av Åkerman & Lund Orgelbyggeri.

Historik:
1843 blir en gammal orgel till salu i Häggeby kyrka, som precis fått en nybyggd orgel av P. Z. Strand. Det var Skoklosters kyrkas gamla positiv, som nu senast stått i Häggeby och byggd av Joachim Richborn år 1667, som såldes. Orgeln, som redan var ombyggd 1804 när den kom till Häggeby, var i dåligt skick men man beslutar sig för att köpa den, och att låta den bli reparerad och återigen förnyad av komminister Johan Adolf Lundell, Sigtuna. Man bygger en orgelläktare i västa delen av Kalmar kyrka och placerar orgeln där, som blir kyrkans första orgelverk.

Denna orgel var föråldrad och i gammal stil redan när den köptes in 1843, och blev därför kortlivad i kyrkan. År 1875 köper man istället in en enmanualig orgel byggd 1811 av instrument- och spelurmakaren Pehr Strand i Stockholm, far till P. Z. Strand som byggde orglarna i Häggeby och Övergrans kyrka. Denna orgeln stod ursprungligen i Östhammars kyrka. 

Skoklosters kyrkas gamla positiv blev magasinerat i kyrkan ända fram till 1931 då den återskänktes till Skokloster. 

1931 byggdes en orgel av J A Johnsson, Duvbo, sju stämmor på en manual och pedal i ett fristående pneumatiskt spelbord. Man återanvände stämman Borduna 8 och behöll fasaden från 1811-års orgel, men byggde orgeln i ett svällverk bakom fasaden.

Nuvarande orgel byggdes 1973 av Åkerman & Lund, återigen bevarande man fasaden, men nu byggde man in spelbordet på framsidan av fasaden som ursprungligen. Orgeln består av två stämmor från 1811-års orgel, Borduna 8' samt Principal 4' i fasaden som görs åter ljudande, dock nu i 8-fotsläge. Det fiins även en del äldre pipor bevarade i förråd. Orgeln byggdes med plats för en 16-fots rörstämma i pedalen, men sattes aldrig in på grund av pengabrist. Förhoppningen är fortfarande att den kommer på plats i orgeln så småningom.

Disposition 19 stämmor

Manual I Huvudverk C-g3
Principal 8' (1811, ursp. Principal 4' i fasaden)
Spetsflöjt 8'
Octava 4'
Coppula 4'
Octava 2'
Cornett II – IV
Mixtur IV

Manual II Svällverk
Borduna 8' (1811)
Gamba 8'
Voix Celeste 8'
Principal 4'
Flute Octaviante 4'
Sesquialtera II (4')
Octavin 2'
Plein-Jeu III
Hautbois 8'

Pedal C-f
Subbas 16'
Borduna 8'
Öppen flöjt 4'
Vakant

Koppel: I/P, II/P, II 4/P, II/I

Ljudexempel:
Prière à Notre-Dame– Léon Boëllmann (1862-1897)
Mikael Rutersten, orgel.