Foto: Sofi Sandström

Orgeln i Kalmar kyrka

Byggd 1973, av Åkerman & Lund Orgelbyggeri.

Kyrkans första orgel var en enmanualig byggd 1811 av instrument- och spelurmakaren Pehr Strand i Stockholm, far till P. Z. Strand som byggde orglarna i Häggeby och Övergrans kyrka. Kyrkan eldhärjades dock 1813, och hur väl orgeln klarade sig är oklart. Däremot är fasaden från 1811 den nuvarande.

1843 köptes Skoklosters gamla positiv från Häggeby kyrka, och den användes ända fram till 1931 då den återskänktes till Skokloster.

1931 byggdes en orgel av J A Johnsson, Duvbo, två manualer och pedal i ett fristående pneumatiskt spelbord. Man behöll fasaden från 1811 men byggde till ett svällverk bakom orgeln.

Nuvarande orgel byggdes 1973 av Åkerman & Lund, återigen bevarande man fasaden, men nu byggde man in spelbordet i östra sidan av fasaden. I princip allt pipmaterial är nytillverkat i orgeln, men det finns en del äldre pipor bevarade i förråd. Orgeln byggdes med plats för en 16-fots rörstämma i pedalen, men sattes aldrig in på grund av pengabrist. Förhoppningen är fortfarande att den kommer på plats i orgeln så småningom.

Disposition 19 stämmor

Vakant

Koppel: I/P, II/P, II 4/P, II/I

Ljudexempel:
Prière à Notre-Dame– Léon Boëllmann (1862-1897)
Mikael Rutersten, orgel.