Bokmässan 2015
Foto: Mikael Ringlander

Toppnotering för Se människan-scenen

Svenska kyrkans scen på Bokmässan, Se människan, slog rekord i år med 13 500 - Det är vi otroligt glada över. Vi hade inget riktigt dragplåster i år men vår scen har rykte om sig att vara väldigt bra, säger projektledaren Mikael Ringlander.

  - Både förra året och året dessförinnan fick vi höra att "det är ingen idé att gå till Se människan för man får inte plats". Nu har vi svarat upp mot det och utökat antalet platser. Redan klockan kvart över nio på morgnarna har det varit fullt på stolarna.
Erika Hedenström, som leder projektet jämte Mikael Ringlander, tycker att bokmässans höjdpunkt var samtalet mellan illustratören och författaren Ilon Wikland och Mark Levengood. - Ilon Wiklands gärning och levnadsöde är fascinerande. Hon bodde hos sina mor- och farföräldrar tills hon som 14-åring sattes ensam på en båt till Sverige och talade om de barn och unga som flyr ensamma till Sverige i dag.
Bokmässan som helhet hade färre besökare än förra året. Erika Hedenström tror att Se människans dragningskraft beror på att förutsättningarna för samtalet är genomtänkt. -En författare som kommer till oss blir väl mottagen och vi skapar en varm och trygg stämning. Samtalsledarna är alltid väldigt pålästa och genuint intresserade. - Här får samtalet gå före säljandet. Författaren kan göra sig hörd utan att höja rösten och publiken får lyssna på djupet. Det är en stor kontrast mot övriga bokmässan.
Den fyra dagar långa mässan Bok & Bibliotek i Göteborg avslutades i går, söndag.