Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Göteborgs stift kultursamverkan

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Svenska kyrkans filmpris 2018

Svenska kyrkans filmpris Angelos 2018 går till Amatörer av Gabriela Pichler

Juryns motivering:

"Med den fiktiva kommunen Lafors som samhällsspegel, ger oss Gabriela Pichler en berättelse fylld av komik, hopp och medmänsklighet.

En historia med varma och underbara personporträtt, där alla skildras utifrån den demokratiska principen om människors lika värde."

Svenska kyrkans filmpris delades som en överraskning ut av den tillträdande biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann på Festivalarenan i samband med att regissören Gabriela Pichler medverkade i ett seminarium. Priset består av 50 000 kronor och statyetten Angelos, skapad av Erland Forsberg.

Filmen Amatörer var invigningsfilm för Göteborg Film Festival 2018 och mottogs med jubel av publiken på den fullsatta biograf Draken.

Läs mer om prisutdelningen i GP.

Läs mer om Amatörer och visningarna på Göteborg Film Festival.

Amatörer är Gabriela Pichlers andra långfilm. Debuten Äta sova dö från 2012, belönades med fyra guldbaggar, bland annat bästa film.

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2018:

Annika Broman
Verksamhetschef på Sensus studieförbund där fokus är bildning och kultur. Utvecklat metoder för filmsamtal såsom Tala film, tala liv. Mångårigt erfarenhet av projektledning där kultur och film varit bärande delar.

Gabriela Pichler Bild: Mikael Ringlander

Såhär säger Annika om filmen: "Vi har pratat om titeln och begreppet amatör, som betyder den som älskar. Det gestaltas ju verkligen, och att det är många berättelser som berättas passionerat och över alla gränser som är väldigt väldigt härligt att se. Det handlar om vem som berättar och hur det berättas. Något jag tycker är typiskt för den här filmen; är att den berättar både om det som skaver och det som inte skaver och låter det där väva i varandra, som ger en spegel av vad det är att vara människa och vad det är att vara tillsammans, många olika."

Erik Jeppsson
Dokumentärfilmare utbildad på Nordens Folkhögskola, Biskops-Arnö.
Arbetar också med fotografi, videokonst och utbildning, under senare år med video som demokratiseringsverktyg i Egypten.

"Det är en väldigt medmänsklig film", tycker Erik. "En film som tar alla människor oavsett bakgrund och oavsett position i samhället på väldigt stort allvar. Det finns ingen egentligen som skildras enbart negativt, utan alla skildras med sina fel och brister men ändå på ett schysst och kärleksfullt sätt. Det är ingen uppdelning i goda och onda, utan vi är alla människor med våra skavanker

Men, den andra diskussionen som finns där också, det är ju vem som har rätt till bilden, vem rätt att formulera bilden av ett samhälle, och det är ju en väldigt, väldigt stor diskussion i sig."

Mikael Ringlander
Präst& Projektledare  för Kultursamverkan Svenska kyrkan, ordförande i juryn. Tidigare pressfotograf. Han är också en av projektledarna för Svenska kyrkans stora kultursatsning Se människan.  

"Man blir glad men den ger också en eftertanke, inte bara att man tycker det var allmänt käckt och kul att se filmen", berättar Mikael. "Det kommer ju in frågor om livsvillkor, kvalitet, arbetsmiljö, solidaritet och olika saker, men inte så att man pekar ut någon som skurk. För vad gör då en sådan här liten ort, som det fiktiva Lafors, där folk vet att ”vi har haft vår storhetstid”? Filmen beskriver hur de (kommunen) kämpar, de försöker och det är gjort det med människokärlek och det är väldigt fina karaktärer."

Juryn framhåller Gabriela Pichler och Jonas Hassen Khemiris fina manus och hur väl genomförd filmen är, men sina många karaktärer och berättelselager.

Biopremiär: 16 mars.

Länk till bolaget:

https://www.triart.se/filmer/amatorer/

https://www.triart.se/artiklar/gabriela-pichler-later-vardagen-ta-plats/ 

Länkar Gabriela Pichler:

http://www.nordicwomeninfilm.com/person/gabriela-pichler/

http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=person&itemid=340490#biography

http://www.imdb.com/name/nm3307527/

http://www.imdb.com/name/nm3307527/awards?ref_=nm_awd