Tranströmer - 20 fotografers tolkningar
Foto: Mikael Ringlander

”Se Tranströmer – 20 fotografers tolkningar”

Nyhet Publicerad Ändrad

Nobelpristagaren Tomas Tranströmers dikter utvalda av 20 fotografer, som tolkar dem genom sina fotografier.

Tomas Tranströmer debuterade 1954 med diktsamlingen 17 dikter. Allt sedan dess har han varit en vida läst och uppmärksammad poet med stor internationell spridning. Hans lyrik finns idag att läsa på mer än femtio språk och nya översättningar tillkommer. Hösten 2011 tilldelades Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur.

Att en poet med en sådan förhållandevis liten produktion - 13 diktsamlingar, en prosabok och en brevsamling - från ett så litet språkområde som Sverige fått denna spridning över världen är unikt. 

Tomas Tranströmers dikter ger i sin skenbara enkelhet ofta en fördjupad bild av livet. Men bilden eller känslan som kan uppstå hos läsaren är inte entydig. Utställningen ”Se Tranströmer – 20 fotografers tolkningar” ger möjlighet till flera infallsvinklar. De 20 fotograferna har själva valt dikt. Några har ovetande om varandra valt samma dikt.

Utställningen arrangeras av de 20 fotograferna i samarbete med Se människan/Svenska kyrkan, Albert Bonniers Förlag och Bokmässan.

 

Det finns två utställningar som lånas ut efter överenskommelse, en större och en mindre. Teknisk beskrivning:

Stora: 20 bilder i glas och ram i format 72x52 cm och dikterna på plattor 20x20 cm. Dessutom en introduktionstext och en reflektionstext av KG Hammar samt ett porträtt av Tomas Tranströmer.
Det behövs minst 22 meter vägg.
Tre transportlådor med måtten Höjd 77 cm, bredd 78 cm, djup 58 cm.

Lilla: 20 bilder på plattor i format A3, 42x30 cm och dikterna på plattor 20x20 cm. Dessutom en introduktionstext och en reflektionstext av KG Hammar samt ett porträtt av Tomas Tranströmer.