Foto: Hampus Lindskog/Ikon

Scenprogram Se människan 2019

Varmt välkomna att lyssna till årets scensamtal med fler än sextio medverkande författare! Mellan klockan 15 och 16 har vi varje dag program som knyter an till Bokmässans tema Jämställdhet där våra medverkande kommer att diskutera aktuella ämnen. Varje dag inleds med en morgonmeditation av Camilla Lif. Hela programmet, där flera internationella gäster deltar, finns att läsa nedan. Alla samtal ingår i entrébiljetten.

Program

Plan 2, monter G02:10

De programpunkter som är markerade med * nedan innebär Samtal fortsätter. Där har du själv möjlighet att fortsätta prata om de tankar scensamtalet har väckt. Sensus ansvarar tillsammans med Svenska kyrkan för Samtal fortsätter och samtalen sker i en monter mittemot Se människan.

Programpunkter 2019-07-01 (ändringar kan komma att ske)

Torsdag 26 september 

9:15 - 9:30
Förlåtelse med Camilla Lif. Morgonmeditation.
Prästen Camilla Lif är aktuell med ljudboken Livet med Lif. Under Bokmässans fyra dagar lyfter hon varje morgon en aspekt av att vara människa i en meditation som knyter an till kyrkans tradition att börja dagen med bön, stillhet och eftertanke. Idag handlar det om förlåtelse.
Medarrangör Tiden/Norstedts


9:30 - 9:50

Den tunna isen *
Lena Einhorn skriver sin egen historia. En berättelse om att till slut våga älska. Under arbetet med tidigare boken Ninas resa finner hon efterlämnade brev mellan föräldrarna som får henne att bena upp inte endast sin mors liv, utan också sitt eget livs mysterium. Hon talar med Gunilla Hallonsten.
Medarrangör Norstedts


10:00 - 10:20

Med tanke på tron
Är vi religiösa av naturen? Vilka egenskaper har Gud? Kan man förena en vetenskaplig världsbild med tanken att Gud handlar i världen? Ulf Jonsson SJ är professor i religionsfilosofi. Hans nya bok behandlar filosofiska och teologiska förutsättningar av grundläggande betydelse för den systematiska teologin. Han talar med Björn Vikström.
Medarrangör Artos & Norma bokförlag


10:30 - 10:50

Döden, döden, döden *
En dag ska vi dö. Men till dess är det tabu att tala om det. Det vill Morgan Larsson ändra på. Han är aktuell med romanen Kistbyggarna, om en grupp människor som träffas i en studiecirkel och bygger sina egna kistor. Han talar med Camilla Lif.
Medarrangör Piratförlaget


11:00 - 11:20

Gå förlorad 
Agnes Lidbeck undersöker i den avslutande delen av sin romantriologi livets små sanningar och stora lögner. Ett äktenskap utvecklas och i mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden. Hon samtalar med Brita Häll.
Medarrangör Norstedts


11:30 - 11:50

Att skildra det ofattbara
Johan Ehn samtalar med Birgitta Westlin om sin roman Hästpojkarna om två killars kärlek i skuggan av nazismen, när homosexuella var en av de utsatta grupper som skickades till koncentrationsläger.
Medarrangör Lilla Piratförlaget


12:00 - 12:20 
Dom som stod kvar *
Vad hände egentligen med det öppna Sverige flyktinghösten 2015? Journalisten Thord Eriksson talar med Jakob Wirén om ensamkommande unga och om de vanliga svenskar; lärare, församlingmedarbetare, fotbollstränare, som tar det ansvar som samhället och politiken avsagt sig.
Medarrangör Natur & Kultur


12:30 - 12:50

Ansvar i en politiskt explosiv tid
Den första kvinnan handlar om Sara Lander som blir korrespondent i Berlin, där hennes Sverigekritik väcker ryssarnas intresse. Lotta Lundberg talar med ärkebiskop Antje Jackelén om att förstå det egna ansvaret i en upphettad politisk verklighet som inte alltid är svart-vit.
Medarrangör Natur och Kultur


13:00 - 13:20
Det existentiella rummet * 
Varför känner vi oss besvikna över livet trots att vi aldrig fått löfte om att det skulle bli annorlunda? Lars Björklund och Kerstin Dillmar samtalar med Brita Häll om sin bok Rum för livet. De menar att människor idag behöver ett existentiellt rum där alla våra tankar och frågor kan uttryckas.
Medarrangör Argument Förlag och S:t Lukas


13:30 - 13:50
Stridsskrift för kvinnlig frihet
Aase Berg talar med Birgitta Westlin om sin roman Haggan om Thelma som inser att hon som älskarinna varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap. En roman om förljugna familjeidyller, klasskillnader och kulturbranschens narcissism.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


14:00 - 14:20
Sträva efter sanning * 
Vetenskapen både hyllas och ifrågasätts, och pendlar mellan tvärsäkerhet och resignation. Filosofen Bengt Kristensson Uggla vill göra upp med dominerande berättelsen om vetenskapens roll. Han talar med Jakob Wirén.
Medarrangör Studentlitteratur


14:30 - 14:50
Fundamentalisterna
HBTQ-personer i Uganda lever ständigt med risken att misshandlas, fängslas och mördas. Efter 50 år av framgångsrik kamp för lika rättigheter sker idag en utveckling åt motsatt håll. Religiösa konservativa arbetar för att kriminalisera homosexualitet. Många av dessa kommer från länder som Sverige. Journalisten Annika Hamrud talar med Emilie Weiderud.
Medarrangör: Natur & Kultur


15:00 - 15:10

Tema jämställdhet
Se Jesus  
Esther Kazen, generalsekreterare på Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd, som också skriver om feminism och kristen tro som @feministpastorn på Instagram, berättar i en personlig betraktelse om hur Jesus från Nasaret bidragit till att göra världen mer jämställd.


15:15 - 15:45

Tema jämställdhet. Kvinnor och religion.
Religionen har genom historien dominerats av män och många gånger bidragit till kvinnoförtryck. Och gör så på många håll än idag. Samtidigt har mycket hänt. Här möts fyra kvinnliga religiösa ledare i ett samtal om religion och jämställdhet: Madeleine Fredell, dominikansyster i Katolska kyrkan, Antje Jackelén, Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, Ute Steyer, Sverige första kvinnliga rabbin, och danska Sherin Kahnkan, som grundat Mariam-moskén i Köpenhamn, den första moské i Skandinavien som leds av kvinnor. Samtalet leds av Lars Mogensen, journalist.

16:00 - 16:20
Kampen för rättvisa
Bryan Stevenson
har kallats för USA:s unge Nelson Mandela. Den fattiga uppväxten i den segregerade södern ledde honom till att bli advokat. Ett av hans första fall var Walter McMillian, en svart man, oskyldigt dömd tilldöden för mord. Bryan Stevenson talar med Alf Linderman om sin bok Riggad sanning.
Samtalet förs på engelska.
Medarrangör Libris och Sigtunastiftelsen


16:30 - 16:50
Ändå inte försvunnen * 
Lasse Bergs nya bok handlar om det allra värsta som kan hända en förälder, att förlora ett barn. Att älska, mista, sörja och trösta, kanske är det detta som gör oss mänskliga? Han talar med Lars Björksell.
Medarrangör Ordfront förlag

 
17:00 - 17:20
Missionärernas öden och äventyr
Långt innan globaliseringen var kyrkan en internationell miljö. I ljuset av missionärernas öden och äventyr talar biskop em. Jonas Jonson med Ulrika Knutson om sin biografi över Svenska kyrkans missionshistoria. I hög grad kvinnornas historia.
Medarrangör Verbum


17:30 - 17:50
Bomullsängeln
Bomullsängeln är första delen i Susanna Alakoskis nya romansvit om den kvinnliga arbetarklassen. I centrum för berättelsen står den svenska textilindustrins framväxt. En roman om flickors utsatthet, kvinnlig vänskap och bildningstörst, och om hur tiden vi lever i kan avgöra våra livs möjligheter. Susanna Alakoski talar med Björn Vikström.
Medarrangör Natur & Kultur

Fredag 27 september

9:15 - 9:30
Skam med Camilla Lif. Morgonmeditation.
Prästen Camilla Lif är aktuell med ljudboken Livet med Lif. Under Bokmässans fyra dagar lyfter hon varje morgon en aspekt av att vara människa i en meditation som knyter an till kyrkans tradition att börja dagen med bön, stillhet och eftertanke. Idag handlar det om skam.
Medarrangör Tiden/Norstedts

9:30 - 9:50
Vem dödade Bambi?
Monika Fagerholm talar med Dan-Erik Sahlberg om sin roman Vem dödade Bambi? om tvillingflickorna Linn och Liv. Liv hittas död och samhället skakas av en gängvåldtäkt utförd av fyra killar från goda familjer. När en av dem vill bekänna ser vänner och föräldrar till att det hela tystas ner.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag och Sigtunastiftelsen


10:00 - 10:20
Är det möjligt att bryta med sina föräldrar? * 
Leonora Christina Skov är aktuell med självbiografiska romanen Den som lever stilla, som tilldelats Danmarks motsvarighet till Augustpriset. Den handlar om att växa upp och försöka göra allt rätt för att bli älskad och om att komma ut som lesbisk och förskjutas av sina föräldrar. Författaren talar med Caroline Krook. 
Medarrangör Bokförlaget Polaris och Sigtunastiftelsen


10:30 - 10:50
Blod i gruset
I serietecknaren Mats Jonssons nya barnbok möter 11-årige Mats människor som levt sina liv i skuggan av massakern i Ådalen 1931 och hanterat minnena genom förträngning, livslögn och besatthet. Han talar med Per Starke.
Medarrangör Alfabeta Bokförlag


11:00 - 11:20
Kvinnorna som format oss * 
I Märkvärdiga svenska kvinnor som vi inte klarat oss utan har Lisbeth Larsson skrivit om 200 kvinnor som format oss och vår historia. Vem skapade rollatorn? Vem var Elin av Skövde? Vem var första kvinnan i regeringen? Samtal med Cristina Grenholm.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


11:30 - 11:50
Pogromernas Palma
Anita Goldman samtalar med Werner Jeanrond sin roman Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca, om historiska händelser på Mallorca i maj 1691 då judar som konverterat till kristendomen hundratals år tidigare brändes levande för att de hållit fast vid sin tro och kultur.
Medarrangör Natur & Kultur


12:00 - 12:20
Köttets tid
Köttets tid är Lina Wolffs uppföljare till Augustvinnaren De polyglotta älskarna. En skröna om inre drivkrafter, makt och kärlek. Lina Wolff talar med Maria Essunger.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


12:30 - 12:50
Trasiga helgon * 
Teologen Nadia Bolz-Weber berättar om hur Gud envist fortsätter att visa sig för henne i de mest oväntade människor. Vi kan nämligen bara uppleva Guds nåd genom gemenskap, och att gå till kyrkan och delta i liturgin formar oss långsamt över tid. Något som är mycket viktigare än vad vi tror på menar hon. Hon talar med Gabriella Ahlström. 
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Libris förlag


13:00 - 13:20
Rymden & vi
50 år efter den första månlandningen har rymdens gåtfullhet inte släppt sitt grepp kring oss. Rymdens alfabet är Maria Küchens filosofiskt reflekterande berättelse om människans relation till det outforskade. Samtal med Magnus Sundell.
Medarrangör Natur & Kultur och Studieförbundet Bilda


13:30 - 13:50
Våra tungor smakar våld * 
Transaktivisten och skådespelaren Saga Becker debuterar med romanen Våra tungor smakar våld som speglar en självupplevd verklighet med destruktivt missbruk och livsomvälvande förälskelse. Samtal med Pontus Bäckström.
Medarrangör Leopard förlag


14:00 - 14:20
Karmel och reformationen i nytt ljus
Hur behöver kyrkan förnyas för att vi ska få den andliga vägledning vi behöver? Karin Johannesson utgår i sin bok Thérèse och Martin, Karmel och reformationen i nytt ljus från 1500-talsmystikerna Teresa av Avila och Johannes av Korset samt Martin Luthers teologi. Hon samtalar med KG Hammar.
Medarrangör Artos & Norma bokförlag


14:30 - 14:50
Nitton kvinnor. Berättelser om syriskt motstånd. *
Samar Yazbek i samtal med Inger Lise Olsen om Syriens kvinnliga revolutionärer. De måste bekämpa regimen, IS och islamistiska rebeller, men också det patriarkala samhällets förtryck.
Samtalet tolkas från arabiska.
Medarrangör Ordfront förlag


15:00 - 15:10
Tema jämställdhet
Se Nettie Honeyball  
Lina Thomsgård
, som leder Stockholms kvinnohistoriska museum läser ur sin bok En annan historia om fotbollspionjären Nettie Honeyball som bidragit till att göra världen mer jämställd.


15:15 - 15:45

Tema jämställdhet. Genus och jämställdhet i böcker för barn och unga.
I böcker möter barn och unga bilder av livet och berättelser om vad det innebär att vara människa. Men vilka könsroller och livsmöjligheter kopplade till genus avspeglas i aktuell litteratur för barn och unga? Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift har i sin avhandling Gud som haver barnen kär? undersökt den teologi och människosyn som präglar nyutgivna biblar för barn. Han samtalar med Erik Titusson barnboksförläggare, Lilla Piratförlaget och författaren Sara Lövestam.
Samtalet leds av Lotta Olsson, barnbokskritiker Dagens nyheter


16:00 - 16:20
Picknick vid kanten av en kosmisk väg
I bröderna Strugatskijs klassiska scifi-roman, förlaga till Tarkovskijs Stalker, ställs hela tillvaron för den moderna människan på sin spets. Vad är det hon egentligen behöver i en värld styrd av pengar och storpolitik? Ola Wallin har översatt och talar om nyutgåvan med Sara Wrige.
Medarrangör Ersatz


16:30 - 16:50
Sekulär bönbok
Sydkoreanska Han Kang, i Sverige mest känd för sin roman Vegetarianen, är tillbaka med en poetisk undersökning av förlust och sorg uppbyggd kring ett antal vita föremål. Den vita boken har kallats en sekulär bönbok. Han Kang samtalar med Erika Hedenström.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Natur & Kultur


17:00 - 17:20
När vår frihet bli andras ofrihet
Brittiska filosofen Raoul Martinez diskuterar i Frihet hur begrepp som ”fri marknad”, ”fria val” och ”yttrandefrihet” får rättfärdiga stigande ojämlikhet, demokratins erosion, ett irrationellt straffsystem och globala orättvisor. Han talar med ärkebiskop Antje Jackelén.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Ordfront förlag


17:30 - 17:50
Trådarna i väven * 
Maja Hagerman har rest i Sverige och träffat dem som bevarar, förvaltar och beskriver våra gemensamma minnen, i jakt på förståelse av det svenska kulturarvet. I sin bok Trådarna i väven beskriver hon detta som komplext och mångbottnat, något som till stor del handlar om vår förmåga att föreställa oss samhället som något med gemensam riktning och idé. Hon samtalar med Werner Jeanrond.
Medarrangör Norstedts


18:00 - 18:20
De många rösternas berättelse
Marit Kapla har intervjuat så gott som alla de vuxna invånarna i byn Osebol vid Klarälven. Några har bott här i generationer, andra är nyinflyttade. Vilken bild framträder, när många röster talar om en plats? Samtal med Marika Palmdahl.
Medarrangör Teg Publishing


18:30 - 18:50
Den andra dödssynden
Jan Guillou samtalar med Caroline Krook om den nionde delen romansviten Det stora århundradet. Nu är det åttiotal. Den tid då, enligt författaren, rikedom, självförverkligande och framgång blir de viktigaste elementen i en människas liv.
Medarrangör Piratförlaget och Sigtunastiftelsen

Lördag 28 september

9:15 - 9:30
Prestationsångest med Camilla Lif. Morgonmeditation
Prästen Camilla Lif är aktuell med ljudboken, Livet med Lif. Under Bokmässans fyra dagar lyfter hon varje morgon en aspekt av att vara människa i en meditation som knyter an till kyrkans tradition att börja dagen med bön, stillhet och eftertanke. Idag handlar det om prestationsångest.
Medarrangör Tiden/Norstedts.

9:30 - 9:50
Det svåraste för de minsta * 
Tillsammans med Hédi Fried har illustratören Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en högläsningsbok om Förintelsen för små barn. Hon talar med Kamilla Skarström Hinojosa om hur det varit att samarbeta kring Hédi Frieds egen historia, och om hur man berättar om det svåraste för de yngsta.
Medarrangör Natur & Kultur


10:00 - 10:20
Den magiska trädgården
Jonas Karlsson samtalar med Lotta Fång om Regnmannen, en roman om änkemannen Ingmar som återfår glädjen i tillvaron genom att sköta sin frus rosenträdgård. Sommaren är torr, men på baksidan av huset hittar Ingmar en gammal rostig kran med oväntade egenskaper.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


10:30 - 10:50
Röst för de tystade * 
Anna Ardin vill se en mer politiskt aktiv kyrka, som i ännu högre grad än idag står på de förtrycktas sida, påtalar systemfel och slåss för nödvändiga förändringar. Hon talar med Kerstin Alnebratt om sin bok Politisk och profetisk diakoni.
Medarrangör Argument Förlag


11:00 - 11:20
Livshistoria i nytt ljus
Med romanerna Crème Fraîche, Ja och Transparence påverkade Suzanne Brøgger en hel generation läsares syn på relationer, frihet, sex och skapande. Nu har hon skrivit samman dem i ett nytt ljus i nya boken Koral. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf.
Medarrangör Norstedts


11:30 - 11:50
Eternitfasadernas land *
 
Torbjörn Flygts nya roman Släkte handlar om Sveriges baksida, slättlandens, bilvrakens, missbrukets, småkriminalitetens och eternitfasadernas land som vi helst inte vill se. Han talar med Dan-Erik Sahlberg.
Medarrangör Natur & Kultur och Sigtunastiftelsen


12:00 - 12:20

Othello och vi
Litteraturkritikern och skribenten Judith Kiros talar med Maria Essunger om sin debutbok O! Den är en hybrid mellan poesisamling och essä som utgår från Shakespeares Othello och kretsar kring svarthet och kön i Sverige idag.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


12:30 - 12:50
Svenska hjältinnor
I barnboken Svenska hjältinnor skildras hundra kvinnor som på olika sätt förbättrat världen, hjälpt sina medmänniskor och uträttat andra storverk. Både historiska personer och livs levande hjältinnor. Anna Nordlund och Colette van Luik talar med Alf Linderman. Medverkar gör också ärkebiskop Antje Jackelén, en av bokens hjältinnor.
Medarrangör Bokförlaget Max Ström och Sigtunastiftelsen


13:00 - 13:20
Resten av allt är vårt * 
Emma Hamberg talar med Susanne Rappmann om en personlig roman om att leva med någon som är svårt sjuk, men ändå bryta upp. Och om att ta och få en andra chans mitt i livet.
Medarrangör Piratförlaget


13:30 - 13:50
Alternativ atlas över Österbotten
Finlandssvenska indiepopgruppen Vasas flora och fauna är aktuell med Noter och texter och bilder, en alternativ atlas över Österbotten. Bandets sångare Mattias Björkas samtalar med Cecilia Nyholm om musik, rotlöshet och livet i små städer.
Medarrangör Förlaget


14:00 - 14:20
En mänsklighet på vandring
Att bryta upp, vandra och söka sig nya boplatser är en av mänsklighetens starkaste drivkrafter. Historikern Dick Harrison beskriver folkvandringar genom historien. Han talar med Per Starke om vilken lärdom vi kan dra av detta i dagens flyktingdebatt och inför kommande klimatflykter.
Medarrangör Ordfront förlag


14:30 - 14:50
Den svåra konsten att vara lycklig * 
Johan Kling talar med Sara Garpe om sin roman Lycka. Den handlar om vecka-vecka-livet efter en skilsmässa, kärleken till ett barn, känslan av att vara otillräcklig som förälder och drömmen om att kunna leva nära en annan vuxen igen.
Medarrangör Natur & Kultur


15:00 - 15:10
Tema jämställdhet
Se Virginia Woolf
Författaren och kritikern Nina Björk lyfter i en personlig betraktelse fram den engelska författaren Virginia Woolf som bidragit till att göra världen mer jämställd.


15:15 - 15:45
Tema jämställdhet. Sex och religion.
De bibeltexter som på olika sätt handlar om människans sexualitet är bland de mest citerade. De flesta religioner har också någon form av regler och restriktioner kring sex. Amerikanska teologen Nadia Bolz-Weber argumenterar i sin bok Shameless för en sexuell reformation och vill se vår sexualitet i ljuset av tron på en kärleksfull och förlåtande Gud. I detta panelsamtal medverkar också sexualupplysaren Inti Chavez Perez och JP Mokgethi Heath, författare till uppmärksammade böcker om religionernas syn på sexualitet. Samtalet leds av Gabriella Ahlström, journalist.


16:00 - 16:20
Där livet är fullkomligt
Silvia Avallones nya roman rör sig i samma värld som debuten Stål, i arbetarklassens och hyreskasernernas Toscana, där klassklyftorna är avgrundsdjupa och könsrollerna bergfasta. Hon samtalar med Erika Hedenström.
Samtalet tolkas från italienska.
Medarrangör Natur & Kultur


16:30 - 16:50
Testamente
Är man ansvarig för sin familjs synder? När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till Tornedalen där hon växt upp i en laestadianskättad familj, som hukar under en mörk hemlighet. Snart kommer inget att vara som förut. Nina Wähä samtalar med Sara Garpe.
Medarrangör Norstedts


17:00 - 17:20
Tysklands mörka arv * 
Julie Lindahl samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén om sin upptäckt att hennes morföräldrar varit aktiva nazister under andra världskriget och om sin brottning med ondska och ansvar. Vad innebär det att vara barn eller barnbarn till förövare? 
Medarrangör Norstedts


17:30 - 17:50
Sent på jorden
Under stora omvälvningar i historien kan människors engagemang ta formen av ett andligt uppvaknande. Klimathotet är en sådan ödesstund. Det tvingar oss att möta några av de djupaste och svåraste frågorna om oss själva och vårt samhälle. Björn Wiman talar med KG Hammar.
Medarrangör Bokförlaget Atlantis

Söndag 29 september

9:15 - 9:30
Tacksamhet med Camilla Lif. Morgonmeditation.
Prästen Camilla Lif är aktuell med ljudboken Livet med Lif. Under Bokmässans fyra dagar lyfter hon varje morgon en aspekt av att vara människa i en meditation som knyter an till kyrkans tradition att börja dagen med bön, stillhet och eftertanke. Idag handlar det om tacksamhet.
Medarrangör Tiden/Norstedts


9:30 - 9:50
Ett system så magnifikt att det bländar * 
Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop. Den frågan ställer sig Amanda Svensson i sin nya roman. En stort upplagd familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad. Amanda Svensson talar med Lotta Fång.
Medarrangör Norstedts


10:00 - 10:20
Mai betyder vatten
I Kayo Mpoyis debutroman Mai  betyder vatten handlar om skolflickan Adi som bor i Dar es-Salaam i en familj präglad av smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar. Och Gud som ser den mörka hemlighet som Adi vill gömma. Kayo Mpoyi talar med Erika Hedenström.
Medarrangör Norstedts


10:30 - 10:50 
Aldrig semester från sig själv 
David Sedaris
, en av USAs mest uppmärksammade författare och komiker, skriver brutalt ärligt om livet och vår samtid. Nya boken Calypso handlar om att vara medelålders och om att ändå alltid vara en del av den familj man vuxit upp i. Han talar med Camilla Lif. 
Medarrangör Mondial förlag


11:00 - 11:20
Ålevangeliet
Ålevangeliet handlar om världens mest gåtfulla fisk, ett naturvetenskapligt mysterium. Men är också en bok om ursprung, öde, livet och döden, om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. Patrik Svensson talar med Lena Sjöstrand.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


11:30 - 11:50
Jag ska inte städa upp efter honom *
Är känslomässigt arbete feminismens nya frontlinje? I boken Så jävla trött! skriver Gemma Hartley om det praktiska och känslomässiga ansvar som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut presenter, ha koll på barnens skola, veta när det är dags att handla mjölk. Hon talar med Cristina Grenholm.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Natur & Kultur


12:00 - 12:20
Jag som var så rolig att dricka vin med
Mamma, partner, yrkesmänniska, dotter, syster och alkoholist. Rebecka Åhlund har skrivit en rapportbok om ångesten, skammen och skulden och om att tillfriskna från alkoholism. Hon talar med Katinka Randin.
Medarrangör Natur & Kultur


12:30 - 12:50
Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort *

Eric Rosén talar med Susanne Rappmann om att växa upp i skuggan av ett brott och om kärleken till en förälder som gjort något helt oförlåtligt.
Medarrangör Natur & Kultur och S:t Lukas


13:00 - 13:20
I tassemarkerna
Tassemarker är vildmark, djupt inne i skogen, längst in i mörkret eller på yttersta spetsen. Ebba Berg debuterar med en bilderbok om när den vuxne blir onåbar, om barnets resa mot den absoluta ensamheten och tillbaka igen. Samtal med Lena Sjöstrand.
Medarrangör Natur & Kultur


13:30 - 13:50
När själen går i exil * 
Vårt samhälle erbjuder oss ett överflöd på snart sagt allt utom andrum och livsmening. I sin nya bok utforskar kulturantropologen Mikael Kurkiala de existentiella utmaningar som vårt moderna samhälle ställer oss inför. Han talar med David Karlsson.
Medarrangör Verbum


14:00 - 14:20
Vem är fin och vem är fri? * 
Historikern Henric Bagerius talar med Kerstin Alnebratt om sin bok Korsettkriget, om en del av kvinnokampen som få känner till. En grupp Stockholmskvinnor gjorde på 1880-talet uppror mot det modeslaveri de var utsatta för. Frågor om kropp, svenskhet, kvinnlighet, frihet och demokrati berörs.
Medarrangör Natur & Kultur

 
14:30 - 14:50
Borgerlighetens blanka yta
Norska Vigdis Hjorth talar med Kamilla Skarström Hinojosa om sin nya roman Henrik som bygger på Ibsens karaktär Hedda Gabler. En thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris.
Medarrangör Natur & Kultur


15:00 - 15:10
Tema jämställdhet
Se Emilia Fogelklou
Prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti lyfter i en personlig betraktelse fram Emilia Fogelklou, samhällsdebattör, författare och mystiker som bidragit till att göra världen mer jämställd.


15:15 - 15:45

Tema jämställdhet. Problemet med män
Våra bilder och föreställningar förknippade med manlighet påverkar pojkar och mäns livskvalitet och är en viktig bakomliggande faktor när kvinnor förtrycks och utsätts för sexuellt våld och trakasserier. Samtidigt hörs idag nykonservativa röster, exempelvis Jordan Peterson, tala om att västvärlden behöver en återgång till en mer traditionell manlighet. I detta panelsamtal medverkar Svenska Dagbladets Ivar Arpi, som arbetar på en bok om genusteorins ställning inom universitetsvärlden, författaren Musse Hasselvall och prästen och feministen Ludvig Lindelöf. Samtalet leds av Eric Schüldt, journalist.


16:00 - 16:20
Vi for upp med mor * 
Karin Smirnoff följer upp sin debut Jag for ner till bror med nya romanen Vi for upp med mor, där en kristen grupp, inte helt olik laestadianer, fascinerar en av bokens huvudpersoner men stöter bort en annan. Hon talar med Erik Gyll om vad är det som lockar med hierarkier, strikta regler och en grupp som skyddar de sina, men stöter bort andra.
Medarrangör Bokförlaget Polaris


16:30 16:50
Kampen för att vara OK
Åke Edwardson talar med Pontus Bäckström om sin roman Bungalow, historien om en far som söker sin försvunna dotter. En jakt som för honom till andra sidan jorden och platser han själv varit på 45 år tidigare. Samtal om kampen för att bli nykter och vara pappa och sökandet efter identitet.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag