Foto: Mia Carlsson

Scenprogram Se människan 2017

Nyhet Publicerad Ändrad

Årets scenprogram med många intressanta gäster ingår i entrébiljetten. Se människan-scenen bjuder i år på ett 70-tal möten med svenska och internationella författare. Bland dem finns Anita Goldman, Theodor Kallifatides, Kitty Crowther, Owe Wikström, Lo Kauppi, Mikael Niemi och många fler. Hela programmet finner du nedan.

Plan 2, monter G02:10

Program

*****************************

Torsdag 28 september


09.15 – 09.25
Var morgon ny – morgonmeditation
2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss? Biskop Per Eckerdal håller morgonens meditation.

09.30 – 09.50
En plats för mig
Hur vet man att man hittat rätt i livet? Tomas Sjödin hade passerat femtio, varit yrkesverksam i trettio år, fått tre barn och förlorat två av dem, innan han insåg vikten av att hitta en särskild plats där man får finnas till för någon annan och drömmar uppfylls. Han samtalar med Caroline Krook.
Medarrangör Libris förlag och Studieförbundet Bilda

10.00 – 10.20

Livet enligt Åsa Moberg
Skrivande, kärlek och politik har präglat Åsa Mobergs liv. Inte minst kampen för friheten att få vara sig själv både i relationer, som skrivande människa och politisk varelse. Nu är hon aktuell med en självbiografi med titeln Livet. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf.
Medarrangör Natur & Kultur


10.30 – 10.50

De saligas ängder  
I PC Jersilds nya roman Tivoli har kinesiska investerare förvandlat Gröna Lund till ett exklusivt seniorboende med karaoke, bingo och andra nöjen. Dessutom ingår en livförsäkring med 100 års garanti. PC Jersild samtalar med Dan-Erik Sahlberg om vårt förhållande till åldrandet och döden.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


11.00 – 11.20
Vår bild av pojkar
Det är fortfarande skillnad på hur vi bemöter pojkar och flickor. Något som fick Åsa Anderberg Strollo att skriva böckerna om åttaårige Bruno som tampas med livet med medgångar och motgångar. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf om våra föreställningar kring vad det är att vara pojke.
Medarrangör Alfabeta


11.30 – 11.50
Leva med sin oro
Att oroa sig är allmänmänskligt och till och med konstruktivt ibland, men om varningslampor ständigt är på förvandlas livet till en utmattande kamp mot potentiella faror och problem. Anna Kåver samtalar med Jonas Eek om hur vi kan förstå vår oro och leva med tillvarons ovisshet.
Medarrangör Natur & Kultur och S:t Lukas

12.00 – 12.20
Under röda fanor
Jan Guillous nya bok handlar om 1900-talets mest mytomspunna årtal 1968 och den då framväxande vänsterrörelsen. Han samtalar med Elisabet Pettersson om den tid som danade hans generation.
Medarrangör Piratförlaget


12.30 – 12.50
Inte tro eller vetande. Både och.
Att bevara djupet i kristen tro och rädda planeten är det samma sak? Det menar prästen Sven Hillert i sin bok Tro i hållbar utveckling. En tro i hållbar utveckling blir till stöd för ett samhälle i hållbar utveckling. Han samtalar med Gunilla Kindstrand.
Medarrangör Argument Förlag


13.00 – 13.20
Längta hem
I sin nya bok försöker litteraturvetaren John Sjögren spåra vägen hem med hjälp av ett antal konstnärskap och en och annan teolog. Han samtalar med Caroline Krook om längtan efter en hemkomst och efter den människa man innerst inne är.
Medarrangör Artos & Norma Bokförlag

 

13.30 – 13.50
Barn och sorg
Jennie Persson har intervjuat barn om sorg och saknad. Till exempel Charlie som säger att han aldrig förstod hur sjuk hans pappa var innan han dog och som inte kunnat gråta så mycket som han velat. Jennie Persson samtalar med Anders Wejryd om att hjälpa barn som sörjer.
Medarrangör Natur & Kultur 

 

14.00 – 14.20
Bonjour tristess, vänskap och samtal.
I sin nya bok Från ett cafébord i Paris gör Owe Wikström en djupdykning i tre av livets mest centrala teman: vad är vänskap, hur hanterar man leda och varför är det ibland poänglösa småpratet så viktigt för mänskligt samspel? Han samtalar med Kajsa Wejryd.
Medarrangör Libris förlag och Studieförbundet Bilda


14.30 – 14.50
Bilder på liv och död
Paul Hansen är pressfotograf på DN. Being there är hans första stora retrospektiv. Han samtalar med Ulf Sjögren om platserna, händelserna och människorna bakom bilderna. Om varför bildjournalistik är viktigt och hur man som fotograf ofta känner sig otillräcklig i mötet med människor.
Medarrangör Bokförlaget Max Ström

 

15.00 – 15.20
Sverige i svart
Niklas Gårdfeldt Leavy arbetar med att ge ut böcker om pedagogik, men hans egen nya bok är en kriminalroman, den första i en planerad trilogi. I Nattviol löser hans hjältinna Ebba Lindh brutala mordfall i ett undergångsmärkt svenskt samhälle. Författaren samtalar med sin förläggare Jonas Axelsson om kriminalromanen som samhällskritik.
Medarrangör Polaris

 

15.30 – 15.50
Mannen i Damaskus
Alois Brunner, en av Eichmanns närmaste medhjälpare, anses ansvarig för att över 100 000 personer deporterades till nazisternas förintelseläger, men har aldrig kunnat ställas inför rätta. I Eric Ericson och Susanna Wallsténs bok vävs berättelsen om deras jakt på Brunner samman med situationen i Syrien, storpolitik och etik. De samtalar med Alf Linderman.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag


16.00 – 16.20

Ett liv för andra
Svenska Ingrid le Roux har levt och verkat ett helt liv som läkare i Sydafrika och varit djupt engagerad i kampen mot apartheid. Ärkebiskop Desmond Tutu har kallt henne för ”Guds gåva till Afrika”. Nu kommer boken om hennes liv. Hon samtalar med Gunilla Hallonsten.  
Medarrangör Verbum


16.30 – 16.50
Just nu är jag här
Elise, huvudpersonen i Isabelle Ståhls debutroman är en Stockholmstjej med mobilen ständigt påslagen. Hur ska hon annars fixa tinderdejter, klubbkvällar, antidepressiva och de tillfälliga ströjobb som erbjuds? Isabelle Ståhl samtalar med Kicki Byström om längtan efter kärlek i en tid där alla ord förlorat sin mening.
Medarrangör Natur & Kultur

17.00 – 17.20
Tännsjö tänker tillbaka
I slutet av sextiotalet tog filosofen Torbjörn Tännsjö steget från pacifism och en vag vänsterinställning till en genomtänkt kommunistisk doktrin. I sin bok Vänsterdocenten frågar han sig hur de idéer som han en gång tog strid för växt fram och hur de bäst kan förvaltas i vår tid. Han samtalar med KG Hammar.
Medarrangör Fri tanke förlag

17.30 – 17.50
Familjen
I sin nya roman skildrar Kjell Johansson en familj i tre generationer, från andra världskriget fram till idag, En berättelse om trohet och svek, klasskamp och krig, hemligheter och sanningar i svensk efterkrigstid. Han samtalar med Lena Sjöstrand.
Medarrangör: Weyler Förlag

 

***************************************************

Fredag 29 september


9.15 – 9.25

Var morgon ny – morgonmeditation
2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss? Författaren och teologen Jesper Svartvik håller morgonens meditation.

09.30 – 09.50
Tron mitt i kampen
Den tyske teologen och motståndskämpen Dietrich Bonhoeffer är Martin Linds ständige följeslagare. I sin Med Gud lever vi utan Gud delar han tankar som inspirerats av Bonhoeffers texter och formulerats i en tid av egen sorg och personlig förlust. Martin Lind samtalar med Agneta Lagercrantz.
Medarrangör Argument Förlag
  

10.00 – 10.20
Språkets kraft
Theodor Kallifatides bestämde han sig för att sluta skriva och drabbades av vilsenhet. Men en mening på modersmålet grekiska öppnade för något nytt och för boken Ännu ett liv, en filosofisk skrift om minnet, språket, kärleken och tidens gång. Han samtalar med KG Hammar.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag 


10.30 – 10.50

Leva med släktens sår.
Astrid Seeberger
s roman Nästa år i Berlin handlar om de outplånliga spår som andra världskriget satt i hennes tyska familj, om att komma som flykting till Sverige och om ödet att leva i exil. Hon samtalar med Björn Vikström om hur historien lever vidare i oss som lever nu.
Medarrangör Weyler Förlag
    

11.00 – 11.20
Tiden går som den vill
Vad är egentligen tid? Och varför sniglar den sig fram ibland, men går alldeles för fort när man minst önskar det? I Tidenboken, tar författaren och illustratören Pernilla Stalfelt läsaren med på en tidsresa i alla riktningar. Hon samtalar med Lotta Fång.
Medarrangör Rabén & Sjögren

11.30 – 11.50
Allas älskare, ingens älskling 
Per Hagman
är tillbaka med en självbiografisk roman om livet utanför den borgerliga normen med fast arbete, fasta kostnader, fasta rutiner. En bok som väcker frågor om vad livet egentligen går ut på, vad det är som gör det värdefullt. Han samtalar med Magnus Sundell.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag och Studieförbundet Bilda

 

12.00 -12.20
Livets ord del 1
I början av 80-talet mötte journalisten Thomas Arnroth Jesus i badkaret. I serieromanen Livets ord Del 1 berättar han med humor och värme om hur han fick sparken från jobbet som lärarvikarie efter att ha försökt frälsa sina elever, skrev boken ”Bli vis på bibelns vis”, gjorde en musikal om abort och gick med i Livets ord. Han samtalar med Dan-Erik Sahlberg.
Medarrangör Galago

 

12:30-12:50
Medfött underläge
Skådespelaren och författaren Lo Kauppis nya roman handlar om två kvinnor vars liv börjar på samma sätt, men utvecklas i olika riktningar. Lo börjar på Teaterhögskolan medan Lena fastnar i missbruk. Lo Kauppi samtalar med Katinka Randin om klassresor och om att leva med ett medfött underläge.
Medarrangör Leopard förlag

 

13.00 – 13.20
Så här upphör världen
Hur lever den som vet att världen snart kommer att gå under? Det frågar sig Philip Teir i sin nya roman om ett äkta par vars underliggande konflikter blossar upp katastrofen hotar. Philip Teir samtalar med Esbjörn Hagberg.
Medarrangör Natur & Kultur
  

13.30 – 13.50
Inte allena?
Hur ska man förstå Martin Luther och reformationen? Kom Luther med något banbrytande nytt eller ska reformationen förstås inte i opposition utan snarare i symbios med andra kristna traditioner? Joel Halldorf och Patrik Hagman samtalar med Elisabeth Gerle om sin bok Inte allena.
Medarrangör Libris förlag och Studieförbundet Bilda

 

14.00 – 14.20
Det som pågår i periferin
John Ajvide Lindqvist är tillbaka med romanen X – Den sista platsen där krafter bortom människans kontroll sipprar in i höghusområdet Gårdsstugan och förändrar stadens och dess förorter. Författaren knyter samman trådarna från de tidigare romanerna Himmelstrand och Rörelsen i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg.
Medarrangör Ordfront förlag

 

14.30 – 14.50
Blixt från oklar himmel
Serietecknaren och satirikern Sara Granér debuterar som poet. Med ordvitsar som samtidigt har den svärta och politiska indignation som präglar hennes seriekonst. Hon samtalar med Kicki Byström om varför hon valt en så föraktad och tramsig konstform som ordvitsen.
Medarrangör Galago

 
15.00 – 15.20
På flykt genom Europa
Romanen Tiden är inte än handlar om en värld präglad av undergångsstämningar och människor på flykt som har stora likheter med vår egen. Fast året är 1350 då en kvinna vandrar mållöst genom ett ödelagt och pestdrabbat Europa. Elin Boardy samtalar med Lars Gårdfeldt.
Medarrangör Wahlström & Widstrand

 

15.30 – 15.50
Den som går på tigerstigar
Helena Thorfinn samtalar med Henrik Grape om viljan att göra gott och våra moraliska tillkortakommanden Sofia, huvudpersonen i Thorfinns nya roman, arbetar för jämställdhet och mänskliga rättigheter Bangladesh. Men hennes livsval leder inte alltid till det som bäst för andra.
Medarrangör Norstedts 

 

16.00 – 16.20
Lars Levi Laestadius kokar björn
Mikael Niemis nya roman handlar om väckelserörelsens dynamik, om överhetens misstro och tornedalingarnas okritiska tilltro till prästen och väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius. Men Koka björn är också en sorts kriminalhistoria och förstås en riktig skröna. Mikael Niemi samtalar med Claes-Bertil Ytterberg.
Medarrangör Piratförlaget  


16.30 – 16.50
Har vänstern makten över kyrkan?
Med jämna mellanrum ser vi debatter om politiseringen av Svenska kyrkan. Inte sällan är temat att andlighet och teologi har ställts i skuggan av ett samhällsengagemang i linje med den profana vänsterns agenda. Johan Sundeen menar att arvet efter 1968-rörelsen tydligt präglat inflytelserika opinionsbildare inom kyrkan. Han samtalar med Björn Vikström.
Medarrangör Bladh by Bladh

 
17.00 – 17.20
Himmel och helvete
Emanuel Swedenborg var på sin tid, vid sidan om Linné, världens mest berömde svensk. Ett universalgeni, både vetenskapsman, uppfinnare, bibeltolkare och andeskådare, som kom och gick fritt i såväl himmel som helvete. Ernst Brunner samtalar med Caroline Krook om sin biografi, Darra.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag

 

17.30 – 17.50
Måltidens magi   
Att äta tillsammans är viktigt för många former av gemenskap. Men idag spelar den gemensamma måltiden allt mindre roll. Vad gör det med oss att vi äter framför datorn, i bilkön och i pensionärslägenhetens ensamhet? Tänk om hur vi äter är lika viktigt som vad. Mats-Eric Nilsson samtalar med Martin Lind.
Medarrangör Ordfront förlag
 
 
18.00 – 18.20
Jerusalem & jag   
Anita Goldman har skrivit en blandning mellan självbiografi och essä med utgångspunkt i sin förra hemstad Jerusalem. En stad som är utvald och helig för flera religioner, men också är ständigt konfliktfylld. Hon samtalar med Antje Jackelén.
Medarrangör Natur & Kultur

***************************************************

Lördag 30 september

9.15 – 9.25
Var morgon ny – morgonmeditation
2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss? Karin Johannesson håller morgonens meditation.

9.30 – 9.50
Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur
Genom akvareller, vykortshälsningar och brev skapas i nya boken ett möte mellan Lars Lerin och Carl Larsson. Den handlar om det ständiga resandet ut i världen, om längtan hem och kärleken till det vardagliga och nära. Lars Lerin samtalar med Sören Dalevi.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag

10.00 – 10.20
Vi som älskade varandra så mycket
Hur kan två människor som nyss var förälskade och allt för varandra distansera sig och knappt stå ut med den andra? Och finns det något man kan göra åt det? Psykologerna Anders Nyman och Allan Linnér från SR:s Radiopsykologen som skrivit Kärlekens koreografi samtalar med Anne-Louise Eriksson.
Medarrangör Natur & Kultur


10.30 – 10.50
Ärkebiskopen möter - Samar Yazbek
Den syriska journalisten och författaren är tillbaka med en roman om inbördeskrigets fasor. Hon som vandrar handlar om en ung flicka som lever fastbunden i ett rum i krigets Syrien. Samar Yazbek samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Ordfront förlag

 

11.00 – 11.20
Ensamheten värst
Siri Johansson levde som hemmafru i Ångermanland, och började skriva dagbok då hennes make dog. Under de sista 18 åren i livet blev skrivandet ett sätt att hantera känslorna av ensamhet i vardagen. Hennes son, Sven Teglund har samlat hennes poetiska texter. Han samtalar med Erika Hedenström.
Medarrangör Teg Publishing


11.30 – 11.50

Absolut svensk
Komikern Soran Ismail har rest till Kurdistan som hans föräldrar en gång flydde från och mött IS skövlingar där. I sin bok berättar han också om hur han som liten blev kallad svartskalle redan i sandlådan och lärde sig att rasism är en del av den svenska vardagen. Han samtalar med Pontus Bäckström.
Medarrangör Wahlström & Widstrand


12.00 – 12.20
Medan barnen brann i Berlin
Vid andra världskrigets slut drömde alla om fred i det pinade, sönderbombade Europa. Historikern Yvonne Hirdman har läst vad dagstidningarna skrev dag för dag. Hon samtalar med Alf Linderman om Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin och om vad som egentligen är möjligt att greppa för den som lever mitt i ett dramatiskt historiskt skeende.
Medarrangör Ordfront förlag


12.30 – 12.50
Vårt behov av stillhet 
Författaren och äventyraren Erling Kagge har sökt stillhet på fantastiska resor, utsvulten vid Nordpolen och mitt i Los Angeles trafikbrus. Han samtalar med Lena Sjöstrand om vad stillhet egentligen är, hur man finner den och varför den är viktigare än någonsin.
Medarrangör Wahlström & Widstrand
 

13.00 – 13.20
Är vi framme snart?
Per Wirtén har åkt tåg genom Europa, en världsdel som hårt prövad av finans- och flyktingkriser som rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår, menar han, endast en valutaunion utan gemensam politisk moral och ideologi. Han samtalar med Cristina Grenholm.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag 

 

13.30 – 13.50
Slå rot, ta höjd
Vi människor behöver både rötter och vingar. Rötter för att kunna stå stadiga och starka och vingar för att leva helt och fullt och förverkliga våra drömmar. Författaren och psykoterapeuten Göran Larsson samtalar med Kristin Molander om vägar till identitet, integritet och självkänsla.
Medarrangör Libris förlag och S:t Lukas

 
14.00 – 14.20
Berätta om mörkret
Kjell Westös nya roman Den svavelgula himlen handlar om den mäktiga Helsingsforsfamiljen Rabell, om kärlek och vänskap. Men den är också en genomlysning av hur våra drömmar och föreställningar färgas av kön, klass och tidens gång. Han samtalar med Elisabet Pettersson.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag

 
14.30 – 14.50
Ögon känsliga för grönt
I en tid när manliga trubadurer dominerade scenen förnyade Barbro Hörberg genren med sina låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Alexandra Sundqvist, som skrivit den första biografin, samtalar med Lotta Fång om en konstnär som ville göra livet större genom att ifrågasätta outtalade regler.
Medarrangör Ordfront förlag

15.00 – 15.20
Ditt liv och mitt
I sin nya roman fortsätter Majgull Axelsson sitt utforskande av folkhemmets mörka baksida. Hon samtalar med Esbjörn Hagberg om hur de allra svagaste i samhället, de psykiskt och fysiskt handikappade behandlats i Sverige i modern tid.
Medarrangör Brombergs Bokförlag

 

15.30 – 15.50
Levande amazon
Poeten Karin Boye var feminist, intresserad av psykoanalys, filosofi och politik och en fri och självförsörjande penna. Hon var i sin tid också en djärv röst för homosexuellas frigörelse. Johan Svedjedal samtalar om nya biografin med Lars Gårdfeldt.
Medarrangör Wahlström & Widstrand


16.00 – 16.20
Om hur Gud blev människa och vad det har med oss att göra
Vi har aldrig sysslat så mycket med oss själva och med hur vi mår, men ändå mår vi inget vidare. Så är det säkert att andlighet är en hjälp att hitta oss själva? Kanske går den ut på något helt annat? Magnus Malm samtalar med KG Hammar om sin bok Samtidigt.
Medarrangör Artos & Norma Bokförlag

  
16.30 – 16.50
Här är alla vi
Livet är en rörelse där vi i ena stunden är utanför, i nästa del av en gemenskap. Och då är det vi som har makten att bestämma vilka som släpps in; i leken, på arbetsplatsen och i landet. Om detta har Åsa Lind skrivit och belgiska Ingrid Godon illustrerat en barnbok, Här är vi. De samtalar med Lena Sjöstrand.
Medarrangör Lilla Piratförlaget
Samtalet förs på engelska

 
17.00 – 17.20
Flygt om flykt.
Romanen Flyktväg utspelar sig i ett centraleuropeiskt land några år fram i tiden. En regim har stängt gränserna och förföljer flyktingar som sökt sig till landet. Torbjörn Flygt samtalar med Jonas Eek, om vad vi människor är beredda, och inte beredda, att göra för att hjälpa våra medmänniskor.
Medarrangör Norstedts


17.30 – 17.50
Nätets dunkla värld  
I Det svarta nätet begår en grupp kvinnor självmord efter att utsatts för näthat sedan de stuckit ut hakan i olika frågor. Men är det verkligen så enkelt? Skotska deckardrottningen Val McDermid samtalar med Sara Wrige om hat på nätet och om varför våld drabbar kvinnor.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Alfabeta


***************************************************

Söndag 1 oktober

9.15 – 9.25
Var morgon ny – morgonmeditation
2017 markerar 500 år av reformation och årets morgonmeditationer utgår från begreppet nåd, centralt för lutherskt tänkande och teologi. Vad är nåd? Och hur möter den oss?  Björn Sandmark, chef för Göteborgs stadsteater håller morgonens meditation.


9.30 – 9.50

Barn till lägstbjudande
Samtidigt som grunden lades för det moderna välfärdssamhället pågick en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. Så kallade oäkta barn såldes till lägstbjudande, utnyttjades som arbetskraft och vanvårdades till döds. Eva F Dahlgren samtalar med Annika Broman.
Medarrangör Bokförlaget Forum, Sensus


10.00 – 10.20
Hej syster! 
Navid Modiri har skrivit en bok om sitt liv, flykten från Iran och känslan av att inte riktigt höra hemma i någon av sina båda världar, av mellanförskap. Men också om sitt engagemang i integrationsfrågan. Han samtalar med Marika Palmdahl.
Medarrangör Bokförlaget Forum

10.30 – 10.50
Sagor om natten
Kitty Crowther
har belönats med ALMA-priset, barnbokspriset till Astrid Lindgrens minne. Och precis som Astrid Lindgren så är hon obrottsligt solidarisk med den som är liten. I hennes bilderböcker möter den klassiska sagan den verklighet som dagens barn lever i. Hon samtalar med Erika Hedenström.
Samtalet förs på engelska
Medarrangör Lilla Piratförlaget


 
11.00 – 11.20
Skäl att tro
Var kan den moderna människan finna bärande skäl för sin tro? I Gud i verkligheten inbjuder journalisten och prästen Eva Cronsioe den katolske mystikern Ignatius av Loyola, teologen och kväkaren Emilia Fogelklou samt den lutherske etikern K.E. Lögstrup till ett möte med den egna tron. Hon samtalar med Eric Schüldt.
Medarrangör Artos & Norma Bokförlag
  
 
11.30 – 11.50
Osynliga rötter
Genom Sveriges historia har samer tvingats byta namn, tvångsförflyttats och tvångskristnats. Samers historia och kultur har tryckts undan. Ann-Helén Laestadius har skrivit Ingen annan är som du, om en helt vanlig tonårstjej som tvingas upptäcka att förtrycket sätter spår också idag. Hon samtalar med Gunilla Hallonsten.
Medarrangör Rabén & Sjögren

 

12.00 – 12.20
Självhatets marker och de förlorade möjligheternas ö.
För ett par år sedan besökte Sigge Eklund och Alex Schulman Se människan-scenen för att tala med KG Hammar om vårt förhållande till tid. Nu är de tillbaka för att fortsätta samtalet. Denna gång om den rumsliga aspekten av vår existens. Målet är att förstå vad det innebär att vara människa.
Medarrangör Bookmark Förlag

 
12.30 – 12.50
Skapelsen är ännu ofullbordad. Det är oss den hoppas på.
I Kjell Espmarks nya diktsamling talar röster ur dödsriket. Några av dem kända, men de flesta anonyma röster som talar ur krig, flykt och förföljelse. Poeten har utgått från profeten Hesekiels ord: ”Blås på dessa dräpta och ge dem liv!” Han samtalar med Esbjörn Hagberg om Skapelsen.
Medarrangör Norstedts

 

13.00 – 13.20
Förföra, älska, vårda
Agnes Lidbecks debutroman Finna sig är en skönlitterär undersökning av alla de sätt som kvinnor ännu idag lever genom andra, sina makar, barn och älskare. Och om priset de betalar för att spela de förväntade rollerna. Agnes Lidbeck samtalar med Gunilla Molloy.
Medarrangör Norstedts

 

13.30 – 13.50
Reformationens fem rum
Martin Luther lämnade munkklostret och fann Gud i vardagens olika rum. Och han finns närvarande i våra rum också idag, det menar religionsfilosofen Karin Johannesson, i omklädningsrummet efter Vasaloppet till exempel, i väntrummet och förstås i kyrkorummet. Hon samtalar med Carl Otto Werkelid.
Medarrangör Verbum


14.00 – 14.20
Duktiga flickans revansch
Liberalernas Birgitta Ohlsson samtalar med Lotta Fång om varför hon tar strid för den duktiga flickan. Flit och höga prestationskrav behöver inte vara en börda, menar hon, utan lika gärna ett maktmedel, ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.
Medarrangör Bokförlaget Forum
 

14.30 – 14.50
Doften av en man
Agneta Pleijels nya roman är en fortsättning på Spådomen och bygger på minnen från 60-talet och handlar om lust och längtan och att som ung kvinna vilja forma sitt eget liv och ta språnget och börja skriva. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg.
Medarrangör Norstedts
 

15.00 – 15.20
Kalla fall
I Jussi Adler-Olsens thrillers finns, både bland utredare och brottslingar en mängd sköra och udda människor. Inte minst i nya Selfies där cold case-avdelningens sammanhållande länk, Rose, har hamnat i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in i ett mörkt förflutet. Jussi Adler-Olsen samtalar med Per Starke.
Medarrangör Albert Bonniers Förlag

15.30 – 15.50
En fiende ibland oss
Christoffer Carlsson
är författare och kriminolog som sysslat med våldsbejakande extremism. Nu är han aktuell med kriminalromanen Den tunna blå linjen, om hösten 2015 då Paris drabbas av terror och svensk polis jagar terrormisstänkt här i Sverige. Han samtalar med Monica Eckerdal om hur vi kan förstå vad som driver människor till terrorhandlingar.
Medarrangör Piratförlaget
 
 
16.00 – 16.20
Odla vår trädgård
Göran Greider har skrivit en bok om sin egen trädgård i Dalarna. Men också om hur vår moderna trädgård uppstått, politik, poesi och andlighet. Han samtalar med Anders Wejryd.
Medarrangör Ordfront förlag

 

Programpunkterna finns att se på Youtube!