Foto: Dan Isaak Wallin

Paradisgatan – Gudstjänst med musik, text och ljus i Masthuggskyrkan 6 november

Nyhet Publicerad

På Alla helgons dag, lördagen den 6 november, firas en gudstjänst i Masthuggskyrkan i Göteborg med musik, text och ljuständning som handlar om förlust, kärlek och längtan. Medverkar gör bl a bandet Valdemar som släpper sitt fjärde album "Paradisgatan".

Text och musik samspelar i gudstjänsten i Masthuggskyrkan på Alla helgons dag som är inspirerad av teologen Paul Tillich och sociologen Hartmut Rosa. Bandet Valdemar medverkar och gudstjänsten leds av Marika Palmdahl, präst i Masthugget.

– Att leva är inte enkelt, det kräver mod. Valdemars musik och texter handlar om just det där, när livet går sönder och om att våga livet ändå trots tvivel. Gudstjänsten blir en mix av musik och ord som vill borra sig ner i det okontrollerbara, det som ger livet gnista, säger Maria Palmdahl.

Bandet Valdemar släpper i höst sitt fjärde album ”Paradisgatan” (23 oktober). Bandet har spelat ihop sedan första plattan släpptes 1998 och står fast rotade i ett land av svensk americana. Deras textbaserade låtar är skapade utifrån historier, människor och platser i Majorna i Göteborg. Längs Paradisgatan tar bandet Valdemar sig fram mellan längtan och besvikelse. Och mitt i allt finns kärleken. Vi försöker igen. För något annat finns inte.

Paul Tillich uttrycker i sin bok ”Modet att vara till” att själva livet kräver mänskligt mod. Mod att leva trots att allt kan förändras, trots att livet är förgängligt. Att tro är att bejaka livet, trots allt. Gud kan inte göras till ett objekt som säkerställer trygghet. Tro handlar om tillit trots att vi inte vet hur allt ska gå. Att våga och försöka, igen och igen. 

Den tyske sociologen Hartmut Rosa menar att en människas drivkrafter är fruktan och längtan. I sin bok ”Det vi inte kan råda över – om vårt förhållande till världen” utvecklar han det. Människan försöker i sin fruktan kontrollera livet, råda över det, lägga tillvaron under sig för att få kontroll. Men livet kan inte kontrolleras för då dör världen, den blir färglös. Människans längtan är efter resonans. Att komma i samklang med sin omgivning, skapelsen, medmänniskan och sig själv. Och det sker i det oväntade och okontrollerbara. I kärleken, i ögonblicken.

Välkommen till Paradisgatan – gudstjänst i Masthuggskyrkan lördagen den 6 november kl 19.00. Fri entré!

Information om Valdemar
http://valdemarband.se/ 

 

Arrangörer:
Masthuggskyrkan Carl Johans pastorat och Göteborgs stift Kultursamverkan