Foto: Ulla Tillgren

Tre utställningar: Kvinnor bakom murar i Ryssland, bilder från Ukraina och Tjernobyl

Nyhet Publicerad Ändrad

Victoria Ivleva - känd rysk journalist och fotograf och aktiv i yttrandefrihetsfrågor både i Ryssland och Ukraina, var vår gäst under Bokmässan 2014. Kultursamverkan har flera av hennes fotoutställningar till utlåning.

Victoria Ivleva, född 1956, är en prisbelönt rysk journalist och fotograf, bosatt i Moskva.

Ryskt kvinnofängelse 1990-tal Foto: Victoria Ivleva

På Bokmässan 2014 visades två serier från Victoria Ivlevas dokumentation av kvinnor som lever bakom murar och taggtråd. Fotografierna är tagna på ryska kvinnoanstalter där det finns barnhem för de intagnas barn i åldern 0-3 år. Kvinnorna avtjänar straff för våldsbrott eller narkotikabrott och får ha sina barn hos sig högst två timmar per dag. Se människan visade även ett bildspel från fängelserna.

Utställningen Kvinnor bakom murar består av 22 stycken bilder med mått 46x70 cm.

Denna utställning med bilder från Ukraina består av 11 fotografier i storlek 60x40 cm.

Mandrivka – en resa genom Ukraina, våren 2014

Victoria:

Ukraina 2014 pojke Foto: Victoria Ivleva

”Hela vintern 2013/2014 tillbringade jag vid min dator och tittade på händelserna i Ukraina: människors växande protester mot Victor Janukovitj, konfrontationen mellan människor och makt, revolutionen och framför allt alla brinnande däck ... 

Jag såg samtidigt den växande fientligheten mot ukrainska händelser i mitt lands massmedier och lögnaktiga rapporter om att demonstranterna var fascister och direkta arvtagare till den ukrainska nationalisten Stepan Bandera. 

I mars bestämde jag mig för att resa till Ukraina och korsa landet från den östra gränsen till den västra. Så jag lanserade en liten kampanj på min Facebook-sida för att samla in pengar för min resa. På några timmar samlade ryska FB-vänner in det nödvändiga beloppet för mina biljetter och från Ukraina kom meddelanden att de som inte kan hjälpa till ekonomiskt kan ge mig bostad och mat. 

Min resa började på ett Moskva-Donetsk-tåg som heter THE ROSE OF DONBASS. Det varade i 20 dagar. Jag  reste till sju större städer: Donetsk, Zaporozhye, Poltava, Kiev, Zhitomir, Lvov och Ivano-Frankovsk. Jag stannade över hos helt vanliga familjer utmed vägen, jag pratade med barn i olika skolor i hela landet, jag lyssnade på berättelserna från gamla människor som tillbringat mer än 25 år i sovjetiska fängelser för sitt motstånd mot regimen. Jag pratade med flyktingar från Krim och en babushka som överlevde nazisterna i Poltava, jag observerade gruvarbetarbyar runt Donetsk och var till och fick till och med hålla ett litet tal på Maidan-scenen..." 

Victoria Ivleva belönades med World Press Photo Golden Eye award 1991 för sina bilder inifrån kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl och är den enda journalist i världen som har sett reaktorn inifrån efter explosionen 1986.

Tjernobyl Foto: Victoria Ivleva

Vi har sju inramade verk, mått 50x70, från Tjernobyl att låna ut.

Ukraina 2014 Foto: Victoria Ivleva