Meny

Femton scener ur Jesu liv

Dan Wolgers bildsvit Femton scener ur Jesu liv med tydande texter av Caroline Krook. Konstverken är fotograferade av Jan Almerén.

I samband med en årlig stor konst- och antikvitetsmässa på Grand Hôtel i Stockholm bad konstnären Dan Wolgers (född 1955) att få kasserade och trasiga antikviteter som arbetsmaterial. När föremålen bars in i hans ateljé växte scener ur Jesu liv fram i hans inre syn. Så kom denna utställning till.

När ärkebiskopen Antje Jackelén bad Caroline Krook att skriva fasteboken valde hon att skriva meditationer utifrån dessa bilder.

Caroline Krook

Caroline Krook säger:

-     På nytt och på nytt ska vi försöka få välkända texter att tala till oss själva och andra. Dan Wolgers bilder har hjälpt mig. Inte minst genom att han låter tomrum, hål och skavanker bli till bärande element i tolkningen.  Det värdefulla hittar vi ofta just i det som kan betraktas som trasigt eller värdelöst. I detta ligger en djup kristen visdom.

Utställningen består av 15 bilder i storlek A3 med förklarande texter till varje bild i A4. Därtill kommer en introduktionstext i A3.

Bilder och texter fästs på väggen med häftkuddar.

Utställningen baseras på boken Nyckelhålet
Nyckelhålet är den sjätte boken i serien ”Ärkebiskopens fastebok” för enskild eller gemensam reflektion.

I Fasteboken tar Caroline Krook oss genom fastetiden med konstnären Dan Wolgers bilder som vägmärken. Utifrån de femton scenerna som gestaltar Jesus liv ger hon oss sina tankar och reflekterar över våra liv.

Verbum Fasteboken 2018

"Här stannar vi: ett nyckelhål som är Kristus. Bakom nyckelhålet kan vi se en annan värld. Genom honom, Kristus, kan vi för ett ögonblick kika in i den världen. […] Vi ser ingenting åt sidorna, ingen helhet, ändå ser vi ett annat rum än det vi kikar från.”

Fasteboken utges av Verbum och finns att köpa på deras hemsida.