Desmond Tutu och dottern Mpho Tutu

Desmond och Mpho Tutu till Bokmässan i höst

Nyhet Publicerad Ändrad

Desmond Tutu och dottern Mpho Tutu kommer till höstens Bokmässa i Göteborg. De är aktuella med boken Förlåtelse: Den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld (Libris).

- Det är fantastiskt att Desmond Tutu kommer till mässan igen, vi vet ju inte hur många år till han orkar vara med på såna här saker. Och boken de skrivit tillsammans är mycket personlig, den handlar om något av det mest centrala i kristen tro, förlåtelse, säger Mikael Ringlander, en av projektledarna för Svenska kyrkans scen Se Människan.

 Förra gången Sydafrikas pensionerade anglikanske ärkebiskop besökte mässan var 2007. Då var publikmottagandet överväldigande. Därför laddar Svenska kyrkan, Libris och Bok & Bibliotek för ett arrangemang som tillåter många att få lyssna på Tutu och samtidigt garanterar hans personliga säkerhet.

Mpho Tutu är episkopal präst och direktor för the Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage i Washington D C, USA.

I boken möter läsaren bland andra kvinnan som vittnade i Sydafrikas sannings- och försoningskommission om hur brutalt hennes man blev mördad, men som ändå säger: Jag vill veta vilka som mördade min man. Jag vill förlåta dem.

”Med varje förlåtelseakt, liten som stor, tar vi ett steg mot helhet”, skriver författarna. ”Förlåtelse är ingenting mindre än hur vi förmedlar fred och frid till oss själva och till vår värld.”