Foto: Mikael Ringlander

Den nicaraguanske poeten och tidigare kulturministern Ernesto Cardenal är död

2008 var Ernesto Cardenal Svenska kyrkans och Bokmässans gäst.

Den nicaraguanske prästen, poeten och tidigare kulturministern Ernesto Cardenal är död. Han avled i söndags 95 år gammal. Tre dagars landssorg har utlysts i Nicaragua med anledning av hans bortgång.

Cardenal föddes in i en inflytelserik familj, och studerade både filosofi och litteratur. Efter en religiös kallelse tillbringade han först en tid i ett trappistkloster, men läste sedan till präst och prästvigdes 1965. Ernesto Cardenal var politiskt engagerad och stödde sandinistrebellerna i kampen mot Somozadiktaturen. Sedan sandinisterna kommit till makten 1979 var han kulturminister fram till 1987.

På grund av sitt politiska engagemang var Ernesto Cardenal avstängd från prästyrket under 35 år. Det var först i februari förra året som påve Franciskus upphävde hans avstängning.

Cardenal fjärmade sig under senare år från sandinistpartiet och blev en av president Daniel Ortegas argaste kritiker.

2008 var Ernesto Cardenal Svenska kyrkans och Bokmässans gäst. Han blev inbjuden redan på 1980-talet, men på grund av det politiska läget var det då omöjligt för honom att resa till Sverige. Även 2008 var det in i det sista osäkert om han skulle kunna komma till Göteborg. Han hade då anklagat president Daniel Ortega för korruption, och hotades med både fängelse och reseförbud. ”Det var bara min höga ålder som stoppade dem från att sätta mig i fängelse.”

Under presskonferensen på Bokmässan förvandlades den timide gamle mannen till en eldig frihetskämpe. Han gick till häftigt angrepp mot Ortega, och anklagade honom för att vansköta landet, och menade att Ortega och hans hustru hade blivit de nya utsugarna. En anglikansk präst som lyssnade sade – det låter som en vampyr.  Cardenal svarade – ja, det är just vad han är.

Ola Sigurdson gjorde en intervju med Ernesto Cardenal under Göteborgsbesöket. Hela intervjun finns att läsa här.