Foto: Martin Modéus

Bildrikt talat - vernissage för utställningen med biskop Martin Modéus bilder i Göteborgs domkyrka 22 september kl. 16-18. Visas till 3 oktober.

Nyhet Publicerad Ändrad

Biskopen i Linköpings stift Martin Modéus slår ett slag för bildens plats i kyrkan. Här finns möjlighet att köpa hans foto- och reflektionsbok Bildrikt talat. Samtidigt presenteras också fotoutställningen Desmond Tutu 90 år, som sätter fokus på biskop Tutus engagemang och gärning.

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, är en hängiven amatörfotograf med ett särskilt intresse för natur och fåglar. I dagarna kommer hans bok Bildrikt talat ut på Verbum förlag. Inför och under Bokmässan i Göteborg ställer han ut 14 av sina bilder i Göteborgs domkyrka.

Biskop Martin Modéus är noga med att poängtera att han är amatörfotograf. Men han har fotograferat sedan tidiga tonåren, då han sålde jultidningar och fick en kamera som premie. Sin första egna.

Martin Modéus Foto: Zandra Erikshed

– Jag är amatörfotograf. Ordet kommer av franskans »aimer«, att älska. Jag fotograferar eftersom jag älskar det. I naturen, mest, så söker jag efter det som får mig att haja till, att associera vidare.

– Den som vill hitta de tekniskt sett perfekta bilderna får leta någon annanstans, men förhoppningsvis så hjälper en del av motiven dig som tittare att sträcka tanken och associationsvärlden. Så fungerar det för mig, och också en hel del av mina egna bilder går jag och bär med mig i tanke och sinne.

I dagarna kommer en bok med biskop Martins foton i. Han kallar boken Bildrikt talat och betonar att det är en reflektionsbok. En textmässigt fåordig bok. Bland de många bilder han tagit är det 35 bilder som fått komma med i boken.

Omslag Bildrikt talat

– Bilderna står där på egna meriter, utan att åtföljas av en mängd tolkningar. Man får stanna inför bilderna och se vad som händer.

Jag vill slå ett slag för bildens plats i kyrkan, skriver biskop Martin i förordet till boken Bildrikt talat, och i minst lika hög grad slå ett slag för lekfullheten. Tolkning är inte att fastslå vad som är rätt utan att hitta nya perspektiv, att öppna nya dörrar in i livet. Så kan man göra med bilder och så kan man också göra med bibeltexter.

Utställning: Bildrikt talat

En utställning i Göteborgs domkyrkan öppnar i samband med Bokmässan i Göteborg. Där visas 14 av biskop Martins Modéus bilder.

Utställningen är öppen under domkyrkans öppettider den 22 september till 3 oktober, vardagar kl 10-18.30, lör-sön 10-16.

Biskop Martin Modéus medverkar vid vernissagen
onsdagen den 22 september kl 16.00-18.00 i Göteborgs domkyrka

Utställningen finns till utlåning. Det är 14 bilder i glas o ram.  65x55 cm.

Utställning: Desmond Tutu 90 år 

Den sydafrikanske ärkebiskopen och människorättskämpen Desmond Tutu har inspirerat en hel värld. Den 7 oktober fyller han 90 år, något som kommer att uppmärksammas världen över. Desmond Tutu har flera gånger besökt Sverige och han har två gånger deltagit i Bokmässan i Göteborg och medverkat på Svenska kyrkans Se människan-scen.

Antje Jackelén, Desmond Tutu, Mpho Tutu Foto: Mikael Ringlander

I samband med Bokmässan visas utställningen Desmond Tutu 90 år i Göteborgs domkyrka. Utställningen består av foton tagna vid biskop Tutus besök på Bokmässan 2007 och 2014. I anslutning till utställningen hålls ett seminarium på Världskulturmuseet och en litterär gudstjänst som sänds i P1.

Utställningen är öppen för alla under domkyrkans öppettider den 22 september till 10 oktober.

Vernissage onsdagen den 22 september kl 16.00-18.00 i Göteborgs domkyrka