Foto: Mikael Ringlander

Bildning, mod och motstånd i Kunskapskanalen

Nyhet Publicerad Ändrad

UR Samtiden sänder i Kunskapskanalen Bildning, mod och motstånd från Svenska kyrkans scen på Bokmässan hösten 2017. Programmen finns nu även på UR Play - se länkar.

 

Onsdag 29 november

17.40-18.00: Osynliggjorda kvinnor som skapat vår historia

"Feministiska och postkoloniala perspektiv har under de senaste decennierna belyst hur västerländska manliga erfarenheter gjorts till norm för vad som är viktigt, värdefullt och värt att veta”. Lina Thomsgård lyfter i en ny antologi fram kvinnor som förtigits i historieböckerna. Hon samtalar med Ulrika Knutson.

Repris från 24/11.

Lördag 2 december

9.00-9.20: Mod, motstånd och civilkurage

I juli 2014 fick Anders Kompass en rapport på sitt skrivbord. 16 FN soldater anklagades för övergrepp och sexuellt utnyttjande av utsatta barn i Centralafrikanska republiken. Han rapporterade detta till den franska FN-delegationen i Genève, och blev med ens hemskickad. Martin Schibbye och Anders Kompass samtalar.

https://urplay.se/program/203354-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-mod-motstand-och-civilkurage

 

9.20-9.40: Frihet, jämlikhet och reformation

Hur starkt formade är vi egentligen av den radikala samhällsomvandlingen som skedde på 1500-talet? Religionsfilosofen Karin Johannesson samtalar med författaren Per Svensson som skrivit mycket om reformationen och Luther.

https://urplay.se/program/203355-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-frihet-jamlikhet-och-reformation

 

9.40-10.00: Killarna, de stora förlorarna

"Oavsett vilket skolsystem vi har haft, i alla tider och faktiskt också i andra länder, kan vi se samma mönster. Tjejer presterar bättre i skolan än killar". Om killarna är de stora förlorarna, hur ska skolan bryta segregationen och utanförskapet?

https://urplay.se/program/203356-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-killarna-de-stora-forlorarna

 

10.00-10.20: Sverige sett på håll

Vad ser andra när de tittar på Sverige och svenskarna? Vad är typiskt svenskt och varför kan det ha blivit så?

"Man talar inte om person, man talar om individ. Det är mycket intressant. Det görs inte i andra kulturer. Ett samtal mellan Elena Namli, professor i teologisk etik, och Werner Jeanrond, teolog och rektor.

https://urplay.se/program/203357-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-sverige-sett-pa-hall

 

10.20-10.40: Grejen med substantiv och pronomen

Sara Lövestam, författare och språkvetare, vänder och vrider här på vanliga språkliga fenomen ihop med Björn Kohlström, gymnasielärare och litteraturkritiker.

https://urplay.se/program/203358-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-grejen-med-substantiv-och-pronomen

 

10.40-11.00: Läs för livet!

Barn och ungdomsboksförfattaren Martin Widmark samtalar med läsambassadören Anne-Marie Körling om språk, läsning och barn.

https://urplay.se/program/203359-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-las-for-livet

 

11.00-11.20: Myten om världens modernaste land

Svensken är en early adopter. Ut med det gamla och in med det nya. Vi klipper banden till det förflutna och tar till oss allt som är nytt i ett rasande högt tempo. Journalisten Kristina Lindh samtalar med religionsociologen Erika Willander om religion och synen på religion.

https://urplay.se/program/203360-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-myten-om-varldens-modernaste-land

 

11.20-11.40: Är e-sport en väg till bildning?

Emil Christensen mer känd som HeatoN berättar här om sin uppväxt, sin karriär inom E-sporten och om den nya boken Heaton, Livet på spel. Dessutom diskuteras om e-sportande kan bidra till snabbare språklig utveckling och bättre förmåga att fatta beslut under press. Ett samtal mellan Emil Christensen och Carin Falkner.

https://urplay.se/program/203361-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-ar-e-sport-en-vag-till-bildning

 

11.40-12.00: Kitty Crowthers sagovärld

Den belgiska barnboksförfattaren och illustratören Kitty Crowther berättar om sin sagovärld för journalisten Kristina Lindh. Det blir ett känslosamt samtal om berättelser, om skapande och om att få till den perfekta rosa nyansen till bilderna i den nya boken.

https://urplay.se/program/203362-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-kitty-crowthers-sagovarld

 

12.00-12.20: Har filosoferna svaret?

Författaren Eva Susso har skrivit en filosofibok för barn; Alla frågar sig varför. Den behandlar de grundläggande livsfrågorna. Här samtalar hon med Peter Gärdenfors, om varför boken skrevs och om barn verkligen klarar av dystra böcker.

https://urplay.se/program/203363-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-har-filosoferna-svaret

 

12.20-12.40: Lever vi i ett kunskapssamhälle?

Experiment visar att människan bara tar till sig den kunskap som stämmer överens med de egna åsikterna. Vad gör man åt det? Ett samtal om lärande och kunskap med utgångpunkt i Arne Jarricks bok Det finns inga häxor - en bok om kunskap.

https://urplay.se/program/203364-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-lever-vi-i-ett-kunskapssamhalle

 

12.40-13.00: Melodifestivalen och reformationen

I inget annat land har Melodifestivalen en så stark ställning. Svenskarna älskar sång och musik. 600 000 svenskar sjunger i kör. Kyrkan och körsången där har bidragit till en gigantisk allsångsrörelse som dragit genom Europa i 500 år. säger Per Harling, präst, författare och kompositör.

https://urplay.se/program/203365-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-melodifestivalen-och-reformationen

 

13.00-13.20. Vad är bildning?

Vad menar vi med bildning? Vad är allmänbildning och finns det olika slags bildning? Hur ser vägen till bildning ut idag? Medverkande: Odd Zschiedrich, författare och f.d. kanslichef Svenska akademien, Navid Modiri, föreläsare, samtalsaktivist och författare.

https://urplay.se/program/203366-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-vad-ar-bildning

 

13.20-13.40: Osynliggjorda kvinnor som skapat vår historia

"Feministiska och postkoloniala perspektiv har under de senaste decennierna belyst hur västerländska manliga erfarenheter gjorts till norm för vad som är viktigt, värdefullt och värt att veta. Lina Thomsgård lyfter i en ny antologi fram kvinnor som förtigits i historieböckerna. Hon samtalar med Ulrika Knutson.

https://urplay.se/program/203367-ur-samtiden-bildning-mod-och-motstand-osynliggjorda-kvinnor-som-skapat-var-historia