Other languages with Google Translate

Göteborgs stift kultursamverkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Augustpriset till Marit Kapla

Osebol valdes till Årets svenska skönlitterära bok 2019. Marit Kapla besökte Se människan-scenen under Bokmässan och här kan ni se och lyssna på samtalet.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. När maskinerna tog över i skogsbruket försvann många jobb. Idag har affären lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för trafik. Samtidigt flyttar människor hit från när och fjäran och en ny generation växer upp.

I boken Osebol möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av Marit Kapla som själv är uppvuxen i Osebol. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfasetterad, personlig och levande gestaltning av svensk - och global - nutidshistoria.

Juryns motivering:

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.”

Länk till Youtube från Se människan-scenen, där Marit Kapla samtalar med Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling.

Länk till podden för att lyssna på samtalet från Se människan-scenen.

Teg Publishing är förlaget där Osebol ges ut.