Ålevangeliet fick Augustpriset i fackboksklassen

Patrik Svensson skrev boken om världens mest gåtfulla fisk. Här kan ni se och höra honom berätta på Se människan-scenen under Bokmässan 2019.

Såhär beskriver Bonniers Förlag boken:
”Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.

Men Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.”

Mer information finns på Bonniers webbsida.

Juryns motivering:
”En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.” 

Länk till Youtube och Patrik Svenssons samtal på Se människan-scenen med Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lund.

Lyssna på samtalet som podcast.