Midfastosöndagen

Söndagens rubrik: Livets bröd

Så har vi då avverkat 3 söndagar i fastan. Under dem har vi fått möta prövningens stunder, utmanats i vår tro, kämpat mot ondska och vanmakt. Och fått vara med Maria då hon tar emot det dramatiska beskedet från ängeln Gabriel. Man känner sig nästan lite utmattad. Eller hur? Som om det vore skönt med lite rast och vila. Och kyrkoåret kommenderar faktiskt rast och vila till kommande söndag, då vi firar Midfastosöndag. En måltidsrast mitt i kampen, då vi får hämta nya krafter att följa Jesus och hans väg mot korset.

När vi utmanas till kamp på olika sätt, då är det lätt att fokus hamnar på oss själva. Om vi vinner eller förlorar så beror det enbart på oss personligen. Vid en förlust av något slag är vi endast förlorare, en ”loser”. Mea culpa. Min skuld. Å andra sidan, de stunder då du upplever dig som en vinnare, är kanske risken att den ende som hamnar överst på pallen, är du själv och ingen annan får ta plats. Vinna eller försvinna. ”The winner takes it all, the loser standing small”, som texten till en av ABBA:s låtar.

Under söndagens tema, utifrån texten i Johannesevangeliet, försöker Jesus därför att sätta saker och ting i rätt perspektiv. Han har just lyckats mätta fem tusen personer utifrån endast fem bröd och två fiskar. En makalös framgång. Och nu vill folk ha mer ”bröd”. Fler tecken på framgång. ”Vilket tecken vill du göra, så att vi kan se det och tro på dig.” Men Jesus vet att alla segrar i denna världen, även hans eget ”brödunder”, är högst tillfälliga och säger: ”Arbeta inte för den föda som är förgänglig utan för den föda som består och skänker evigt liv..”. Och i det perspektivet är vi alla vinnare. I tron på honom som förlorade allt, bara för att vinna dig och mig.

Söndagens texter

Gammaltestamentlig läsning: Andra Moseboken 16:11–18
Epistel: Första Petrusbrevet 2:1–3
Evangelium: Johannesevangeliet 6:24–35
Psaltarpsalm: Psaltaren 107:1–9

  • Anders Bondesson

    Anders Bondesson

    Kyrkoherde

Läs tidigare helgbetraktelser här.