Vigsel

Planerar ni bröllop? En dag av lycka och förhoppningar. Upprymda av kärlek där två parter lovar varandra trohet och att dela glädje och sorg tillsammans

Vill ni gifta er i någon av våra kyrkor så bokas vigseln genom pastorsexpeditionen på telnr. 0471-101 95 mellan kl. 10.00-12.00 måndag - torsdag eller via mejl till Emmaboda pastorat

I Svenska kyrkan är vigseln öppen för alla par. Det viktiga är att två människor säger ja till varandra - och till kärleken.

Så går det till                                                                             

En kyrklig vigsel kan vara en stor samling med släkt och vänner eller en liten cermoni med de allra närmaste. Den kan ske i en kyrka, utomhus eller varför inte hemma på tomten. Vissa gifter sig i frack och långklänning, andra i jeans. Varje brudpar är unikt och vigslar ser olika ut. 

Vad behövs för att gifta sig?

Det behöver varken vara krångligt eller dyrt att gifta sig. Det man behöver är en giltig hindersprövning från skatteverket, legitimationer för er båda och en eller två ringar. Om minst en av er är medlem i svenska kyrkan så är den kostnadsfri. Ni får tillgång till lokal, präst, musiker och vaktmästare. Här kan ni ansöka om hindersprövning.

Vigselgudstjänsten

En kyrklig vigsel kan se ut på många olika sätt men för att den ska vara juridisk giltig måste vissa grundmoment finnas med, tex att ni högt säger ja till varandra och avger era löften. Det ingår också bibeltexter och en välsignelse. 

Vigselsamtal

Innan bröllopet tar prästen kontakt med er för ett samtal där ni går igenom hur vigselgudstjänsten kommer att gå till och bestämmer hur cermonin ska göras. Har ni särskilda önskemål som musik så kan ni ta upp det på vigselsamtalet. 

Vill du veta mer om allt som berör en vigsel? Klicka här