Emmaboda pastorat Besöks- och postadress: Torggatan 26, 36130 Emmaboda Telefon: +46(471)10195 E-post till Emmaboda pastorat

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett värdigt och fint avsked.

Ett dödsfall är en händelse som påverkar oss starkt, kanske på ett sätt som vi aldrig upplevt. Att någon vi hållit av och levt nära plötsligt inte finns där längre känns svindlande. Vad gör jag nu? Hur ska jag klara detta? Sorgen måste få ta tid att bearbeta men samtidigt är det en rad med praktiska frågor som måste hanteras. Du är inte ensam. Svenska kyrkan har i uppdrag att hjälpa dig. Finnas här för dig!

Vad gör du som anhörig?

Någon dag efter ett dödsfall bör man kontakta en begravningsbyrå som hjälper till med alla praktiska frågor. Vilken kista, urna, transporter, hur ni vill ha begravningen m.m. Begravningsbyrån förmedlar sedan de kontakter som behövs.

Tacksägelse

Sorgehuset bjuds in till tacksägelse i gudstjänsten på söndagar. Våra klockor ringer och vi tänder ljus och nämner den avlidne i vår förbön.

Själaringning

Själaringning är en gammal tradition som innebär att man ringer i kyrkklockorna i samband med dödsfall. Förr i tiden ringde man samma dag som dödsfallet inträffat, men numera brukar det dröja någon eller några dagar. Kyrkklockorna ringer kl 09.00 i den avlidnes hemförsamling antingen på tisdagen eller på fredagen, om man inte speciellt önskar någon annan kyrka. Vid själaringning står kyrkan öppen för den som vill komma in och sitta ned en stund eller tända ett ljus.

Begravningsgudstjänsten

Inför begravningsgudstjänsten tar den präst som kommer att förrätta begravningen kontakt med de anhöriga för samtal. Tillsammans pratar man om hur begravningen ska gå till och om det finns särskilda önskemål. I begravningsgudstjänsten får vi minnas den döde, allt den gjort och betytt. Det ges utrymme för tankar, sång, musik, bön och framförallt sorg, saknad och tacksamhet.

Begravningen kan äga rum i någon av våra kyrkor. Långasjö kyrka, Emmaboda kyrka, Vissefjärda kyrka eller i Algutsboda kyrka.

Minnesstund

Efter begravningen kan man välja att samlas för en stunds gemenskap i någon av våra lokaler.

Jordbegravning eller kremering?

Inför begravningen behöver man välja mellan jordbegravning eller kremering. Vid jordbegravning sänkes kistan ner i jorden på den valda gravplatsen. Det vanligaste idag är kremering. Då avslutas begravningen med avsked i kyrkan sedan förs kistan till krematoriet.

Vid gravsättning av urnan med askan kan man inom vårat pastorat välja mellan några olika alternativ. Inför det valet bör man fundera över hur stor möjlighet man som anhörig har att sköta graven själv, om man vill ha en egen gravsten eller kanske välja en minneslund.

Här kan du läsa om de olika gravskicken vi kan erbjuda.