Att prata med någon kan ofta vara en tröst om du känner sorg och saknad. Det är också bra om ni är fler som kan hjälpas åt med det praktiska. Be om hjälp och stöd från närstående eller vänner om du behöver.
Inom Svenska kyrkan finns personal som kan hjälpa med samtal och råd. Tveka inte att höra av dig!
Samtidigt som sorgen är som mest närvarande behöver man ta beslut om en mängd saker kring begravningen.
Begravningen är något som ganska omgående måste planeras.
Hade den avlidne några egna önskemål ska man i möjligaste mån ta hänsyn till dom. Kanske finns något nerskrivet. ”Vita akivet” är ett exempel på hur man på både papper och digitalt kan skriva ner och bevara sin sista vilja.
Här följer lite information och några saker att fundera på:
-Medlem i Svenska kyrkan eller inte? Om inte den avlidne var medlem så bokas en borgerlig begravning. I Emmaboda pastorat kan ceremoni med kista hållas i Vissefjärda församlingshem och på Tallbacken i Emmaboda. En Ceremoni med urna kan hållas i alla församlingshem. Ceremonin utformas av de anhöriga själva eller tillsammans med tex. en bergavningsbyrå.
-Begravningsceremonin kan hållas på olika sätt. Vanligast är att man har begravningsceremonin i kyrkan i den avlidnes hemförsamling. Man kan också välja en annan plats, till exempel en kyrka i församlingen där den avlidne växte upp eller bodde tidigare. Du kan själv kontakta den församling i Svenska kyrkan där den avlidne ska begravas. Du anmäler dödsfallet, talar om att du önskar ha begravningen där bokar ett datum för begravningsgudstjänsten.
- Vilken präst som ska hålla i begravningen. Ofta kan man inte välja, men kanske finns någon i den avlidnes närhet som ska kontaktas.
-Hur kistan eller urnan ska gravsättas. Gäller det en befintlig grav, vem är i så fall gravrättsinnehavare (den person som kan bestämma vilka som ska gravsättas där)? Vid gravsättning i minneslund, askgravlund eller askgravplats ska ett medgivande fyllas i av den som beställer begravningen.