Foto: Marie Fransson

Julens budskap

Nyhet Publicerad

Fest och glädje till Guds ära - Julen är här! För många är detta den bästa tiden på året. Ljusen, förväntningarna, planeringen med julbak och pyssel. Vi smittas av barnens entusiasm och minns hur vi själva längtade och väntade på julens magi.

Julen är här! För många är detta den bästa tiden på året. Ljusen, förväntningarna, planeringen med julbak och pyssel. Vi smittas av barnens entusiasm och minns hur vi själva längtade och väntade på julens magi.

Värmen sprids inom mig när jag tänker på allt det underbara som ligger framför oss. Juletiden är verkligen en av årets höjdpunkter. Aldrig är det så vackert i kyrkan
som nu, alla ljusen och våra härliga adventspsalmersom vi längtat efter att få sjunga.
Den här tiden på året, som för många är fylld av glädje och förväntan, skulle jag helst av allt vilja sätta på mig skygglappar. Glömma oron för vår miljö, glömma naturkatastrofer och svältande människor. Det passar liksom inte riktigt in i den perfekta julen.
Om jag bara skruvar upp julmusiken tillräckligt högt kanske jag slipper tänka på ensamma, sjuka och människor som flyr försina liv undan krig och katastrof. Slipper tänka på barn som far illa i familjer med missbruk och kanske våld. Det är ju ändå jul –kan vi inte få ha det lite lugnt och skönt i vår lilla vrå?

Det är få tider på året som är fyllda med sådan dubbelhet som adventstiden och julen. I glädjen och överflödet blir det extra tydligt att det finns några som har allt och andra som inte har något. Sorg, saknad och ensamhet blir större när det sätts
i proportion till all glädje och allt mys.
Dubbelheten som en mänsklig följeslagare. Vi kanske måste leva med den. Glädjen, oron och sorgen sida vid sida. Jag tror inte att vi ska låta sorgen få tränga undan festen och glädjen.
Jag tror inte heller att vi ska låtsas som den inte finns. Många känslor kan finnas i en människa samtidigt.
Adventstidens ljus och glädje kan hjälpa oss att bära världens mörker och oron för vad som händer runt omkring oss, för båda är en del av hur sanningen om vår värld och våra liv ser ut.
Jag tror att Gud sörjer med alla dem som har det svårt på olika sätt men jag tror också att Gud gläds med de som njuter och fylls av fröjd och förväntan inför julen. Gläds över alla som fortfarande blir förundrade inför den svindlande tanken att
Gud kommer oss till mötes i ett litet barn. Festen och glädjen till Guds ära! Vi kan hämta kraft och inspiration i adventstidens förberedelser. Kanske är smyckade dörrar, ljus i varje fönster och doften av nybakat ett tecken för vår längtan efter Gud?

En riktig God Jul tillönskar jag er!

Linda Waldén