Besök från vårt församlingsprojekt Nepal Girls Care Center

Nyhet Publicerad Ändrad

I Himlaliv nu på söndag 19 oktober får Alvesta församling besök av Anna-Lena Henriksson, grundare av NGCC, från vårt församlingsprojekt Nepal Girls Care Center.

TACK för att ni gör det möjligt!

Under många år har invånarna i Alvesta, genom Alvesta församling  på olika sätt, bidragit till ett bra förebyggande projekt för tonårsflickor uppvuxna på barnhemmet BalMandir, Kathmandu Nepal.
Projektet som kallas NGCC - Nepal Girls Care Center  har sedan 1996, på olika sätt hjälpt drygt 100 tonårsflickor till ett bättre liv.

Flickorna, som innan projektet startades, riskerades att rekryteras till Indiska bordeller, hamna i drogmissbruk eller som obetalada slavarbetare i nepalesiska hushåll, ibland till och med i avlägsna släktingars hushåll. Deras självförtroende var minimalt. Kunskap om  hygien, matlagning hur man tar hand om ett hushåll fanns inte.

Det som kan låta uråldrigt men fortfarande 2014 är det mycket viktigt i Nepal att bli gift och få en son. Skolundervisning  för flickorna är fortfarande till för de som har så mycket pengar att de kan avvara dotterns arbetskraft i hemmet. Sönerna prioriteras.

Om ni träffade våra NGCC flickor i dag skulle ni inte märka av det här. De har fått självförtroende, studerat/studerar till det de själva valt. Många är gifta och har barn. De flesta fortsätter att arbeta efter att de gift sig även om deras svärmor inte accepterar det.  Ja ni såg rätt, svärmor bestämmer mycket, i alla fall till dess att en son har fötts. Då blir svärdottern accepterad i huset. 

En av vår flickor har nylige avslutat sin masterutbildning i .................
Vad - det är berättar jag när jag träffar er i Skogskyrkan nu på söndag den 19 oktober kl 10.00.

Väl mött!
/ Anna-Lena Henriksson