Änglarna kom på besök

Nyhet Publicerad Ändrad

I höstens mjuka skymningsljus samlades vi till temamässan Änglar, finns dom? i Hjortsberga kyrka. Det blev en finstämd kväll och kanske var vi fler i kyrkbänkarna än de 170 som vi faktiskt kunde se.

”Änglar, finns dom" ?Det var till skenet av stearinljus och till en ljussättning i blått av änglarvingar kring altarringen som vi fick höra människors berättelser om möten med änglar.

Änglar har funnits i människans liv, både som dekorationer i alla handa former i våra hem men också vid människors möten och upplevelser av dem.
– I Bibeln finns de och i temamässan vill vi hitta vägen från Bibelns änglar till vardagsänglarna, det vill säga vi hämtar ur Bibeln och överför till dagens verklighet, säger Helena Kronstrand och Elisabet Cárcamo Storm i Alvesta församling. Medverkande var också Linda Pettersson, sång och Mattias Welin, kontrabas.

Per Harling, präst och psalmförfattare, från Uppsala berättar om hur han en höstdag hade krattat ihop löven i trädgården till prydliga lövhögar. När han var färdig gick han in köket och tog sig en kopp kaffe som belöning.Medan han stod där i köksfönstret med sin kaffekopp och beundrade lövhögarna kom dottern plötsligt dansande över gräsmattan och kastade upp löven i luften under kiknande skratt. Själv var han inte särskilt road. Han öppnade fönstret och skrek:

- Vad sysslar du med unge?

- Dansar ser du väl, ropade hon tillbaka.

- Dansar med vem då?

- Med änglarna ser du väl!

-Änglar, jag ser inga änglar!

Då stannar dottern upp i sin lek och vänder sig med allvarlig min mot sin pappa och säger:

- Ser du inte änglarna, pappa?

Nej, han såg dem inte och han skämdes för att han inte hade hennes förmåga att i de röda och gula löven se änglarna dansa.   

Dottern fanns – i sin lek – mitt i evigheten. Han var fast i tid och rum.

Denna händelse blev till en psalm.

PSALM 745