Foto: Kristina Strand Larsson/IKON

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? I Svenska kyrkan kan man döpas vid vilken ålder som helst - några veckor gammal eller 100 år, det går lika bra. Men man döps bara en gång.

Boka tid för dop

Om du är intresserad av att boka tid för dop vänder du dig till pastoratsexpeditionen. Pastoratet har tider för dop främst på lördagar men även söndagar. Det går också bra att boka dop i samband söndagens gudstjänst.

Hör av er till oss med er dopförfrågan för att se vilka kyrkor som är tillgängliga vilka dagar.

Kontakta oss

Pastoratsexpeditionen i Kyrkans Hus på Bergvallagatan 3 i Borensberg  samt vår telefonväxel är bemannad varje helgfri vardag mellan klockan 09.00-12.00, samt helgfria måndagar och torsdagar mellan klockan 13.00-15.00.

0141-20 33 00

eller kontakta oss via mejl
Borensbergs pastorat

OBS! Telefonväxeln har sommarstängt på eftermiddagarna under vecka 25-32.

Församlingsexpeditionernas ordinarie öppettider:
- Hagebyhögagården, tisdagar klockan 09.00-12.00.
- Fornåsa klockaregård, onsdagar klockan 09.00-12.00.
- Godegård klockaregård, onsdagar klockan 09.00-12.00.

OBS! Församlingsexpeditionen i Godegård är stängd den 18 maj samt den 25 maj pga utbildning.
Våra Församlingsexpeditionen har sommarstängt under vecka 25-32.

Välkommen in!

Besöksadress
Pastoratsexpeditionen, Kyrkans Hus
Bergvallagatan 3
591 76 Borensberg

Postadress
Box 20
591 06 Borensberg

Förskolan Stjärnan
Husbyvägen 27
591 75 Borensberg

Tfn: 0141-20 33 20
Mail: Förskolan Stjärnan Borensberg

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också ett tillfälle då barnet får ett löfte från Gud om att Gud har omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Fest

Att ha dopfest är inget måste och behöver inte heller var anågot "stort". Kanske det kan räcka med att familjen fikar tillsammans hemma. Vid behov har vi flera församlingshem/lokaler där ni kan ha dopkaffe.

Sång & Musik

I gudstjänsten finns förutom psalmerna möjlighet att, efter överenskommelse med prästen och musikern, lägga in egna solosånger, musikstycken, diktläsning etc.

Fadder

Att vara fadder är att vara en förebild i livets olika skeden. Be för den som du är fadder för och våga prata med henne/honom om livets alla frågor.

Vattnet

Genom vatten står vi i förbindelse med allt som lever. I Bibeln lyfts också vattnet fram som det första i en av skapelseberättelserna.

Dopklänningen

Den vita klänningen är en symbol som påminner oss om att vi genom hela livet får växa i vår tro och mogna i vår erfaranhet med Gud. Vit är festens färg och dopet är en välkomstfest.

Dopljuset

När dopljuset tänds är det en påminnelse om Jesus som sa att den som följer honom inte ska leva i mörker utan ha livets ljus.

Namnet

Vid dopet nämns man vid alla sina namn, detta för att bekräfta vem det är som döps. Namnet är viktigt och står för den man är som person och att man är unik.

Världsvid gemenskap

Det kristna dopet sker över hela världen. Vi döps in i en världsviud kyrka och vi blir samtidigt medlemmar i den församling där vi bor.

Dopet

Att vara döpt innebär att tillhör Kristus tillsammans med andra döpta. Dopgudstjänsten börjar med Guds inbjudan till gemenskap och slutar med välsignelsen som ett uttryck för att Gud vill vara med oss på alla våra vägar.

Fivelstad kyrka
Dopfunten i Fivelstad kyrka. Foto: Elin Lindell