Konfirmation
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Konfirmation

Som konfirmand får du tillfälle att fundera kring viktiga frågor om livet, Gud och den kristna tron. Vi har tematräffar, åker på läger och firar gudstjänst ihop. Häng med, pröva och se du också! Det är du och dina funderingar som är viktigast. Du får chansen att upptäcka mer om dig själv och växa som människa.

till formuläret för anmälan till konfirmation!

Har du frågor om konfirmandgrupper ringer du till kontaktpersonen i respektive grupp, se information nedan. Har du frågor om anmälan, ring bokningscentralen på
tel. 033-17 94 00 eller skicka e-post om du vill att vi kontaktar dig.

Anmäl dig senast den 4 september 2020, men gärna tidigare när du har bestämt dig. Till vissa grupper är det först till kvarn, eftersom antalet platser är begränsade.

Med anledning av coronaviruset reserverar vi oss för eventuella ändringar i gruppernas startdatum.

Svenska kyrkan i Borås behandlar dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen. Vi hanterar dem på ett tryggt och säkert sätt och följer de lagar och regler som finns för att skydda din integritet.

Konfirmandgrupper 2020-2021

En konfirmandfolder skickas hem till alla ungdomar födda 2006 i Borås. Även de ungdomar som inte är konfirmerade och födda 2005 får en inbjudan.

Anmäl dig endast till den grupp du helst vill gå i. Om gruppen är fulltecknad, hör av dig till bokningscentralen, 033-17 94 00, och du sätts upp på en kölista. Först då kan det bli aktuellt att du får anmäla dig till ytterligare en grupp.

Här nedan kan du läsa om vilka grupper som finns för 2020-2021.

1 Hållbart liv på Sjöbo

2 Terminskonfa på Brämhult-Hässleholmen

3 Sommarkonfirmandläger på Bovik

4 Lilla gruppen i Caroli

5 Pilgrimskonfirmander i Gustav Adolf

6 Together på Byttorp

7 Europakonfirmander på Dammsvedjan

8 Filmkonfirmander i Gustav Adolf

Suomalainen rippikoulu

Vuxenkonfirmation

Konfirmander i behov av särskilt stöd

Som förälder - 5 snabba svar

Vad ska konfirmation vara bra för?

Ungdomarna får tillfälle att prata om livet och andlighet med andra unga och vuxna. Något man sällan gör annars. Man växer på insidan som människa och har kul.

Hjälp, min ungdom vill inte konfirmeras!

Berätta att du tycker det verkar roligt och bra och att du tycker man kan testa och se. Ungdomen vet ju inte hur det är att vara konfirmad. De vet inte vad de säger nej till. De behöver ditt stöd. Kompistrycket är stort. Se om den har en vän som också ska vara i gruppen.

Min ungdom får välja själv, jag vill inte påverka!

Som förälder påverkar du i allt du gör och säger. Du väljer till exempel språk till dem och lär vad som är rätt och fel. Ungdomar vet inte vad det är att vara konfirmand. Be den testa och se. Att vara konfirmand har förändrats mycket sedan du själv eventuellt var konfirmand.

Min ungdom vill inte åka på läger!

Det kommer att lösa sig! Man tvingas inte att åka på läger. Visst missar man en hel del av gemenskapen och temat för träffen, men bättre att vara med i den mån man kan än inte alls.

Jag vill också prata mer om tro och livet.

Vad kul! Välkommen att se på vår hemsida om det finns något som passar dig. Prata annars med en av de anställda.

För dig som konfirmand

Hur väljer jag grupp?

Du väljer en grupp som passar dig. Antalet timmar, gudstjänstbesök och grundteman är ungefär lika många för varje grupp. I ledargruppen ingår ofta även ideella och tidigare konfirmander. Konfirmandtiden är kostnadsfri förutom sommarläger på Bovik.

Behöver jag tro på Gud?

Nej, du är lika välkommen som konfirmand oavsett hur du tror och tänker. Tillsammans talar vi kring frågor du har.

Måste jag vara döpt?

För att vara konfirmand behöver du inte vara döpt eller vara medlem, men för att bli konfirmerad måste du vara döpt och vara medlem före konfirmationsdagen.

Anmäl dig här senast den 4 september 2020, men gärna tidigare om du har bestämt dig. Till vissa grupper är det först till kvarn, eftersom antalet platser är begränsade.