Dop

Genom dopet välkomnas vi med glädje till en församling i Svenska kyrkan! Dopet är Guds gåva och den ges till barn, tonåringar och vuxna. Ålder har ingen betydelse. Gud ger gåvan och löftet.

Boka ditt önskemål om dop direkt här på webben! Sitt i lugn och ro och fundera på vilken kyrka och tid som passar, fyll i dina önskemål och skicka in. Bokningen är preliminär till dess att du har fått en bokningsbekräftelse. Om vi behöver få kompletterande uppgifter, kontaktar vi dig snarast.

Vid frågor, avbokning eller om inte den tid eller plats du önskar finns, ring bokningscentralen, tel. 033-17 94 00 vardagar kl. 9-12, 13-16 eller skicka e-post.

DOP AV BARN - GUD MED OSS

Ord räcker inte till för att beskriva det vi upplever när vi får ta emot ett barn. Barnet är en sådan ofattbar gåva. Dopet är en högtid när vi får säga välkommen till en ny liten människa. Välkommen till jorden, familj, släkt och vänkrets.

Dopet sker med vanligt vatten och orden ”jag döper dig, i Faderns, Sonens och den helige Andes namn”. Du får höra löftet om att Jesus är med dopbarnet alla dagar till tidens slut. Ditt barn blir alltså aldrig ensamt. Ditt barn är Guds barn. Du har ett tecken på det - korset som tecknades över ditt barn vid dopet. 

När och var vill du döpa ditt barn?

Barnet är inte "för litet" eller "för stort" för att döpas. Ibland är det bara ett barn som döps, ibland är det flera. Det varierar beroende på vilken typ av gudstjänst det är. 

Dopet kan ske i någon av kyrkorna: Brämhult, Byttorp, Caroli, Gustav Adolf, Dammsvedjan, Hässleholmen och Sjöbo.

Önskas dop på annan plats finns också den möjligheten.

hur bokar jag tid för dop?

Präster kan döpa med kort och med lång framförhållning. Bläddra själv bland tider och platser i kalendern ovan eller kontakta bokningscentralen som hjälper dig att hitta en tid som passar för er familj. Efter bokningen kontaktar prästen er för tid till dopsamtal.

Möjlighet finns till finsktalande präst. Dopet kan även ske på andra språk såsom engelska. Det finns också möjlighet att låna dopklänning och i mån om plats finns möjlighet att låna lokal för dopkaffe. För mer information, prata med bokningscentralen.

Dop av vuxen - Gud med oss

Många ungdomar och vuxna döps i Svenska kyrkan. Har du funderingar kring dop får du gärna kontakta någon präst. Du kan själv vara med att utforma dopgudstjänsten. Det är enkelt att bli döpt.  

NÄR OCH VAR VILL DU DÖPA dig?

Du bestämmer själva när du vill döpas. Dopet kan ske i någon av kyrkorna: Brämhult, Byttorp, Caroli, Gustav Adolf, Dammsvedjan, Hässleholmen och Sjöbo. Du kan önska dop på annan plats.  

hur bokar jag tid för att döpa mig?

Präster kan döpa med kort och med lång framförhållning. Bläddra själv bland tider och platser i kalendern ovan eller kontakta bokningscentralen som hjälper dig att hitta en tid som passar för dig. Efter bokningen kontaktar prästen dig för tid till dopsamtal.

Möjlighet finns till finsktalande präst. Dopet kan även ske på andra språk såsom engelska. I mån om plats finns möjlighet att låna lokal för dopkaffe. För mer information, prata med bokningscentralen.

Läs mer om dopet på Svenskakyrkan.se/dopsajten.

Hur går dopgudstjänsten till och vilka psalmer sjunger vi?

När du har bokat ett dop får du en dopagenda där du ser vilka punkter som ingår i en dopgudstjänst och en psalmbroschyr med förslag på psalmer som kan sjungas. Du  kan alltid prata med tjänstgörande präst och musiker om du har egna önskemål hur du vill utforma dopgudstjänsten.

Vill du boka dop?

Boka dop direkt här på webben!

Ring bokningscentralen, tel. 033-17 94 00, vardagar mellan kl. 9-12 och kl. 13-16.

E-post: boras.bokningscentral