Foto: Ikon

Dop

Dopet är Guds gåva och den ges till barn, tonåringar och vuxna.

Boka ditt önskemål om dop direkt här på webben. Fundera på vilken kyrka och tid som passar, fyll i dina önskemål och skicka in. Bokningen är preliminär till dess att du har fått en bokningsbekräftelse. Om vi behöver få kompletterande uppgifter, kontaktar vi dig.

Vid frågor, avbokning eller om inte den tid eller plats du önskar finns, ring bokningscentralen, tel. 033-17 94 00 vardagar kl. 9-12, 13-16 eller skicka e-post.

Gud med oss

Många barn, ungdomar och vuxna döps i Svenska kyrkan. Dopet är Guds gåva till oss människor. Gåvan erbjuds alla – ung som gammal. Praktiska frågor om tid, plats och antal dopgäster får gärna komma i andra hand. I centrum står det faktum att Gud älskar alla villkorslöst.

När du eller ditt barn kommer för att bli döpt vet du hur livet är och har varit men du kan inte säga så mycket om framtiden. Den som döps kommer både att möta glädje och sorg liksom en mängd vanliga grå vardagar. Jesus kallas ibland ”Immanuel” som betyder ”Gud med oss”. I dopet möter Gud oss här och nu med löftet om att alltid vara med i livets alla skeenden oavsett vad som händer.

BOKA DOP

Du kan själv boka tid och plats i kalendern ovan eller kontakta bokningscentralen på telefonnummer 033 – 17 94 00 vardagar kl. 9-12, 13-16 eller skicka e-post. De hjälper dig att hitta en tid som passar. De kontaktar dig om uppgifterna behöver kompletteras. När bokningen är klar kontaktar prästen dig så att ni kan planera dopet tillsammans.

 DROP-IN-DOP

Några gånger per termin erbjuds drop-in-dop. Håll utkik på hemsidan om tid och plats. Välkommen!

 

KYRKOR

Svenska kyrkan i Borås har sju kyrkor: Brämhults kyrka, Byttorps kyrka, Caroli kyrka, Dammsvedjans kyrka, Gustav Adolfs kyrka, Hässleholmens kyrka och Sjöbo kyrka. Det är möjligt att ha dop i alla kyrkor. I en del går det ännu inte att själv boka via webben. Kontakta i så fall bokningscentralen så bokar de dopet i den kyrka som du önskar. Dop på andra platser i Borås kan också vara möjliga.

 

SAMLING EFTERÅT

Ofta finns möjlighet att låna en lokal i något församlingshem om ni vill ha en samling efteråt. Det är kostnadsfritt. Bokningscentralen hjälper er att boka.

 
MEDLEMSKAP

När du döps välkomnas du in i Guds familj. Dopet innebär också att du bli medlem i Svenska kyrkan.

 

VARFÖR DÖPAS?

Många barn, ungdomar och vuxna döps i Svenska kyrkan. Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Tillsammans med alla andra sänds vi ut för att göra gott i världen och för våra medmänniskor. Det är också en tradition som går långt tillbaka i historien. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Gåvan erbjuds alla – ung som gammal. I centrum står det faktum att Gud älskar alla villkorslöst.

 

ALLA FÅR DÖPAS

Alla kan döpas oavsett ålder. När det gäller dop av barn och ungdomar är det vårdnadshavarna som bestämmer om barnet ska döpas. Finns det två vårdnadshavare behövs samtycke från båda. Om barnet har fyllt tolv år måste det själv vilja bli döpt.

 

DOP OCH KONFIRMATION

Du är välkommen oavsett om du är döpt eller inte. För att bli konfirmerad behöver du vara döpt eftersom konfirmation handlar om att säga ja till sitt dop. Många unga människor som inte döptes som barn vill bli konfirmerade. Det går bra att döpas under konfirmationstiden. Är du osäker på om du vill döpas är du alltid välkommen att vara med i undervisningen och bestämma dig längs vägen. Ledarna respekterar dig och ditt beslut oavsett vad du väljer.

 

FADDRAR

Det är ett hedersuppdrag att vara fadder. Faddern är som en vuxenkompis vars uppgift är att finnas till för barnet under uppväxten och påminna om dopet. Den som är döpt kan bli antecknad som fadder. Vill du anmäla faddrar gör du det till prästen i samband med dopsamtalet.

 

 INFÖR DOPET

Du blir kontaktad av prästen så att ni kan planera dopgudstjänsten tillsammans. I Svenska kyrkan finns en ordning som ligger till grund för dopgudstjänsten men det hindrar inte att ni kan utforma den utifrån egna önskemål. När du har bokat ett dop får du en folder där du ser vilka moment som ingår i dopgudstjänsten och en broschyr med förslag på psalmer som kan sjungas. Du kan alltid prata med präst och musiker om dina önskemål. Läs mer här.

 BARN

Ta gärna med barn till dopgudstjänsten. Förklara för dem innan vad som händer så förstår de vad som sker och blir på så vis mer delaktiga. Om barnen vill kanske kan de få en egen uppgift som att exempelvis hjälpa till med att hälla upp dopvattnet?

 

SPRÅK

Dopet kan ske på andra språk än svenska, till exempel finska och engelska.

 Läs mer om dopet på: www.svenskakyrkan.se/dopsajten.

 

Vill du boka dop?

Boka dop direkt här på webben!

Ring bokningscentralen, tel. 033-17 94 00, vardagar mellan kl. 9-12 och kl. 13-16. 

E-post: boras.bokningscentral