Bröllop/vigsel

Äktenskap är ett naturligt steg för två personer som älskar varandra och som vill leva tillsammans. Det kan finnas blandade känslor och livserfarenheter bakom, men genom att vigas tas ett gemensamt steg mot framtiden.

Hindersprövning

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er.

Om ni båda är folkbokförda i Sverige kan ni ansöka om hindersprövning genom att fylla i Skatteverkets blankett SKV 7880. Skriv under blanketten och skicka eller lämna den till Skatteverket i original.

På skatteverkets hemsida www.skatteverket.se kan du läsa mer och ladda ned blanketten.

Hur går det till att vigas i kyrkan?

Kontakta den egna församlingens pastorsexpedition som ansvarar för kontakt med präst, musiker och bokning av kyrka. Det vanligaste är sedan att paret före vigseln träffar vigselprästen, och ibland även musikern, för att samtala kring vigselns innebörd och gå igenom vigselgudstjänsten. Vill man gifta sig i en annan församling än den man tillhör, så vänder man sig direkt dit. Möjlighet finns till finsktalande präst.

Var kan vi gifta oss?

Svenska kyrkan i Borås har sju kyrkor som alla är möjliga att vigas i.

• Brämhults kyrka
  • Byttorps kyrka
  • Caroli kyrka
  • Dammsvedjans kyrka
  • Gustav Adolfs kyrka
  • Hässleholmens kyrka
  • Sjöbo kyrka

Dessutom finns möjlighet att hyra Ramnakyrkan som tillhör Borås Museum, men då tas en avgift ut. Vill du gifta dig i Ramnakyrkan ringer du först till Svenska kyrkan i Borås för att boka präst och musiker. Sedan ringer du och bokar Ramnakyrkan via Borås Museum på tel. 033-35 85 80.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att till viss del anpassa den efter sina egna önskemål. Ofta kan man påverka valet av psalmer, böner och textläsning. Brudparet kan också fritt få formulera löftena i samråd med prästen, förutsatt att de fortfarande innehåller avsikten att "älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer oss åt."

Vad innebär vigseln?

Kan man lova livslång trohet? Det är förstås svårt att lova något för hela livet, men vi kan ge uttryck för vår innersta vilja och ambition. Om vi med kärlek menar förälskelse eller starka känslor är det lätt att inse att vi aldrig kan lova det för hela livet. Förälskelse går över, känslor kommer och går. Kärlek kan rymma mycket starka känslor, men innebär mer än så. Kärlek hänger samman med viljan att ha omsorg om den man älskar. Den viljan har de som gifter sig.

Vad kostar det att gifta sig?

Att vigas i kyrkan kostar inget om man tillhör Svenska kyrkan och betalar kyrkoavgift - tjänstgörande präst, organist och vaktmästare i vigselförsamlingen samt kyrka finns där för er. Det som kan kosta är om man själv ordnar med extra musik eller kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan. Om man sedan väljer att ha en bröllopsfest kostar givetvis den. Hur mycket den, eller kläder, ringar, blommor etc får kosta kan ingen annan bedöma än paret självt - eller andra som är med och betalar.

Här kan du läsa mer om borgerlig vigsel, kyrklig vigsel, partnerskap och välsignelse.

Bild: Per Aronsson

Vill du boka vigsel

Kontakta oss:

Expedition/bokningscentral tel. 033-17 94 00
Växeln är öppen vardagar mellan kl. 9-12 och kl. 13-16.

E-post: boras.bokningscentral