Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Vara rik på riktigt

Nyhet Publicerad

Man vill inte längre prata om den. Pandemin. Nu vill vi bara gå vidare.

Men vi kommer inte förbi det faktum att den skakat om vår tillvaro i grunden. Och antagligen blir vi aldrig desamma igen. Nu vet vi vad som är viktigt på riktigt. Att ha varandra, att ha tid för varandra, att hjälpas åt, att rikta vår blick åt rätt håll, att ta ansvar för vår gemensamma hälsa och välfärd. För allas rätt till liv.

Vi har så många att tacka – fortfarande – för deras enorma arbetsinsats och engagemang för att bota och hjälpa alla de som blev sjuka, svårt eller lindrigare, som blivit långtidssjuka, som var eller är rädda och otrygga.
Som räddande änglar kom de, alla de som handlat hem åt grannar, släkt och vänner, de som jobbat inom hemtjänst, äldrevård och intensivsjukvård. De många som stöttat och burit och värnat om både kropp, själ och ande.

Kanske har vi själva fått vara positiva budbärare som säger ”jag finns här, du är inte ensam”. Den osynliga dimensionen är alltid närvarande. Vi känner det tydligt när vi sitter där och håller någon som mår dåligt i handen. Då vet vi att ingenting annat i världen är viktigare just då. Här ska jag vara, här är min uppgift. Här finns just jag, för just dig, just nu. Att tyst få be om att allt ska bli bra. Det djupaste i att vara människa är vi när vi kläs av allt det yttre. Då vi bara är människor inför varandra; i glädje, sorg och kärlek. Det kan aldrig köpas för pengar.

Lotta

Här kan du läsa mer om kyrkoåret.