Foto: Magnus Aronsson IKON

Dop

I Svenska kyrkan döps både barn, ungdomar och vuxna. Genom att döpas i Svenska kyrkans ordning tillhör den döpte Svenska kyrkan och är en del av den kristna kyrkan i hela världen.

Välkommen till livet!

Att få ta emot och fostra ett barn är en gåva och ett ansvar som sträcker sig över många år. Föräldraskapet rymmer mycket skratt och glädje men också oro och konflikter. Då kan det vara skönt att få tillhöra en gemenskap där vi kan dela både skratt och tårar med varandra.                       
Vi i Åtvids församling gläds tillsammans med er som blivit föräldrar.

Vi är mycket glada att de nya lättnaderna av Folkhälsomyndigheterna och regeringen äntligen tillåter att samlas till dop i ett större sammanhang. Vill du att ditt barn blir döpt, då döper vi med glädje. Välkommen att höra av dig om du har några frågor.

Nu kan vi äntligen, efter lång paus pga. pandemin välkomna alla nya föräldrar till våra verksamheter, som öppen förskola och babyrytmik. Behöver du någon att prata med, hittar du kontaktuppgifter på vår hemsida till Annika och Åsa som arbetar med öppna förskolan och babyrytmik. Här kan du läsa om församlingens öppna förskola och Babyrytmik och samtalsfik
Där finns också kontaktuppgifter till församlingens präster.

Foto: Louise Hedberg /IKON

I Åtvids församling erbjuder vi dopgudstjänster i alla våra kyrkor på lördagar kl. 12, 14 och 16. 
Det går också bra att döpa barnet i söndagens gudstjänst där det kan kännas mycket festligt när barnet med glädje välkomnas i församlingens gemenskap. Om det finns önskemål om dop på andra tider och andra platser kan vi ofta ordna det.

För er som behöver har vi dopklänningar att låna ut.

Du bokar dopet på vår församlingsexpedition
tel. 0120 – 299 30 eller 0120 – 299 32

Du kan också lämna en förfrågan om dop via ett formulär 
eller via e-post atvids.forsamling@svenskakyrkan.se

Genom dopet blir ditt barn medlem i Svenska kyrkan. Om du vill avvakta med dop, kan du meddela oss om du vill att barnet ska tillhöra kyrkan utan att vara döpt. Även du som förälder kan döpas eller bli medlem i Svenska kyrkan om du inte redan är det. Detsamma gäller självklart också om det finns fler barn i familjen som inte ännu är döpta eller medlemmar.
Ta kontakt med oss så ordnar vi det!

 

 

Dopet är ett av kyrkans sakrament. Det betyder att dopet är en helig handling instiftad av Kristus, där Gud genom jordiska medel ger människan del av det himmelska livet. Det kristna dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Dopet gäller en gång för alla och behöver aldrig göras om.
 
När ett barn kommit till världen…
Nyblivna föräldrar erbjuds att döpa sitt barn och inbjuds till samtal om dopets innebörd och om de praktiska förberedelserna för dopgudstjänsten. Ofta är dopet en del i församlingsgudstjänsten, men det finns även möjlighet till en särskild dopgudstjänst. Dopgudstjänstens ordning finns i den svenska psalmboken. Varje år döps drygt 70 procent av alla födda barn enligt Svenska kyrkans ordning.
 
Odöpta ungdomar som deltar i konfirmandarbetet döps före sin konfirmation.

Vuxna som ännu inte är döpta erbjuds, i Svenska kyrkan, undervisning om kyrkans tro, bekännelse och lära som förberedelse för sitt dop. Svenska kyrkan är det trossamfund i Sverige som döper flest vuxna. Svenska kyrkan erkänner alla andra kristna dop. Omdop förekommer inte.

Foto: Magnus Aronsson /Ikon

Läs mer om dop på:

Svenska kyrkan

Där kan du bland annat lyssna på några vanliga doppsalmer.

 

Bokning av dop

Kontakta församlingen expedition på telefon 0120-299 30, mån-ons, fre. kl. 10.00-12.00, tors. 13.00-15.00

Foto: Magnus Aronsson /IKON