Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Gud satsar på den här planeten!

Nyhet Publicerad

Det är bara vi människor som tror att vi måste jaga iväg i rymden efter andra planeter.

Även om det ofta sägs att Gud ska ”skapa en ny himmel och en ny jord” (bl a i Jesaja och Uppenbarelseboken) så är det är ingen annan jord som det är tal om. Det är bara vi människor som tror att vi måste jaga iväg i rymden efter andra planeter. Nej, Gud vill se liv på just den här planeten och att människor som är hans avbild gör hans vilja. Och den viljan vill alltid ett bra liv för allt levande med rättvisa, frihet och fred.

När domsöndagen närmar sig har den kristna traditionen ofta haft fokus på att vi ska rannsaka oss, skärskåda våra hållningar och handlingar, för att en dag kommer Jesus Kristus tillbaka och ska döma levande och döda. Då är det lätt att glömma att det som är den röda tråden i hela bibeln ju är ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv” (Joh 3:16).

Guds avsikt med att sända sin son var aldrig från början för att döma den utan för att rädda den, rädda oss. Genom Jesus Kristus. Där är fokuset. Men den kristna tron är varken tandlös eller kravlös. När vi följer Jesus, blir lika honom, som vi uppmanas att göra redan i vårt dop, då först kan vi tillsammans styra stegen mot en hållbar och kärleksfull värld. Och vi kan inte följa Jesus utan att försöka leva efter hans vilja.
På samma sätt som det inte går att motionera utan att röra på sig eller att äta nyttigt utan att plocka bort det onyttiga. Och mitt i allt, förlåtelsen, när vi missar målet.

Annandag pingst Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

I dessa tider av klimatoro och strider, finns alltså en motbild, en fullt realistisk annan vision, där vår omsorg om världen och allt levande kan omskapa den till en värld som ger plats för alla att leva goda liv. Och det börjar i våra hjärtan och vår gemenskap. Det är väl ett hopp att leva för och att fira – ett sant ljus i novembermörkret!  

Vi får på nytt överlåta oss i den hand som bär oss och universum. Låt Gud omsluta dig på alla sidor. Gud välsignar dig och bevarar dig. Amen.

Lotta Damm

Här kan du läsa mer om kyrkoåret