Social trygghet, eller välfärd, handlar om till exempel pensioner, barnbidrag och tillgång till sjukvård.
I Sverige har vi rätt till stöd från samhället i de faser i livet då vi är särskilt utsatta. Länge trodde man att detta är något som bara rika länder har råd med. Nu vet vi att en grundläggande nivå av trygghet är möjligt att bygga upp i alla länder. Det bidrar inte bara till att ge människor ett värdigt liv, det stärker också länders ekonomier.
Under senare år har allt fler länder i Latinamerika, Asien och Afrika infört olika typer av sociala stöd. Pensioner och olika former av familje- och barnbidrag är ofta de första stegen.

Det fungerar!
När man ger pengar direkt till personer som lever i fattigdom och utsatthet så flyttar man makt – människor får själva avgöra hur pengar som satsas på deras utveckling ska användas. Men hur fungerar det i praktiken? En rad studier har visat att det i stort går mycket bra:
- Fler barn går i skolan när de inte behöver hjälpa till med familjens försörjning och när föräldrarna har råd med kläder och skolavgifter.
- Människor blir friskare och undernäringen minskar.
- Människor kan och vågar investera för framtiden genom att exempelvis satsa på nya jordbruksmetoder, söka arbete på annan ort eller starta företag.
Att det fungerar så här är egentligen inte konstigare än att barnbidrag spelar stor roll för de familjer i Sverige som har små inkomster.
Att sociala stöd ges regelbundet är viktigt eftersom det ger människor möjlighet att planera. Stöden gör inte bara att människors liv förbättras, utan också att ekonomin utvecklas i lokalsamhället och för landet som helhet. Därför menar allt fler experter att satsningar på social trygghet är investeringar i länders ekonomi.