Foto: Mikaela Fläderblom

Begravning

Ett liv tar slut, ett nytt tar vid

I begravningsgudstjänsten stannar vi upp inför ett levt liv. Vi minns det som varit, ofta sörjer och saknar vi någon som varit en viktig del av våra liv, ibland sörjer vi det som inte blev och vi hade önskat var annorlunda.  En begravningsgudstjänst är också ett avstamp inför det nya livet som väntar.  Vi överlämnar en människa i Guds händer och låter henne ”vila i frid”.

En begravningsgudstjänst kan se väldigt olika ut, beroende på omständigheter, ålder och egen relation till hen som dött. I kyrkan finns en ordning och vissa moment som ramar in begravningen. Men det finns också stort utrymme för personliga önskemål, t ex vad gäller musik, texter eller vilka känslor  som skall prägla gudstjänsten.

Boka begravning

När någon har dött brukar anhöriga ta kontakt med en begravningsbyrå, för att påbörja planering av begravningsgudstjänsten. Det går också att sköta en del själv, det handlar om vad du själv orkar och vill. I samtalet med begravningsbyrån försöker ni hitta en tid och en plats för begravningen och byrån tar då kontakt med aktuell församling. I anslutning till det får ni också,  i de flesta fall, veta vilken präst som håller i begravningen. Prästen kontaktar anhöriga i god tid före begravningen, så att ni kan berätta om den döde/döda och planera själva gudstjänsten tillsammans. Det går också bra att kontakta prästen själv. Tjänstgörande musiker kan också hjälpa till vad gäller val av musik. 

Masthuggs församling

Masthuggskyrkan rymmer både kyrkorum och samlingslokal att hyra i anslutning till begravningen. Även Repslagargården, ett stenkast från kyrkan, har samlingslokal för uthyrning. 

bokning

För mer information och bokning kontakta Masthuggs församling reception (placerad i Carl Johans församlingshem).

Vy från orgelläktaren i Oscar Fredriks kyrka.. Foto: Lisa Bjurek