Carl Johans kyrka

Adress: Carl Johans kyrkoplan 1. Kyrkan invigdes Första Söndagen i Advent, den 3 december 1826 av biskopen Carl Fredrik af Wingård. Arkitekten hette Fredrik Blom. På 1860-talet påbörjades den renovering, som innebar att altaret flyttades till kyrkans östra sida och en ny orgel placerades på en läktare vid västsidan. Även en ny predikstol och nya bänkar införskaffades. Kyrkans yttre fick sitt nuvarande utseende i samband med en renovering 1900, då tornets stenbyggnad försågs med en kopparklädd lanternin. Kyrkan återöppnades den 18 december 1988 efter en omfattande inre renovering.

Ta gärna en virtuell rundtur i Carl Johans kyrka

Detta är inte den första kyrkan i Majorna. Redan i början av 1700-talet hade en kyrka inrättats i ett förrådshus vid Gamla Varvet som var till för de människor som hade sitt arbete förlagt till varvet och amiralitetet. För övrigt var Majborna hänvisade till Örgryte kyrka som var huvudkyrka i pastoratet ända fram till 1883.

På 1700-talet var det många som ville att Majorna skulle bli en egen församling och få en egen kyrka. I maj 1786 gav Kung Gustav III  tillstånd till gudstjänstfirande i en provisorisk lokal. I kyrkböckerna kallas den för Mariebergs församling. En materialbod på Mariebergs kyrkogård, som togs i bruk 1787, blev församlingens kyrkolokal, ett provisorium som varade i 40 år.

Kyrkans inventarier
Altartavlan, räddad från den gamla Varvskyrkan som brann ner 1820, föreställer Jesu nedtagande från korset. Tavlan är troligen en kopia av en flamländsk mästare, även ett "väggur med fodral", som står bakom predikstolen, räddades från branden. Uret är tillverkat av Göteborgsurmakaren Olof Rising (1718-1783)
I fönstret vid kororgeln finns också en Karl XII - bibel som skänktes till Mariebergskyrkan år 1788. Votivskeppet är en modell, skänkt 1950 av Gamla Majpojkar, av barken Örnen, byggd 1877 på Kustens Varv. Till de senare inventarierna hör ett altarkors i silver från 1980.

Kungagåvor
I samband med ett besök till kyrkan som fick tillstånd att bära hans namn skänkte Kung Carl XIV Johan en del gåvor. Bland dem finner vi det äldsta nattvardssilvret: kalk, patén, sked, vinkanna och oblatask med inskriptionen ” Af Carl XIV Johan till Carl Johans Kyrka vid sitt Besök derstädes den 16 Juli 1828”. Kungen skänkte också en röd mässhake av sammet med guldgalon.

Altare, predikstol, dopfunt och fönster
Det nuvarande altaret är från 1912 och föreställer Jesu himmelsfärd. Predikstolen tillkom år 1860 och är utförd av bildhuggaren Malmborg i Göteborg.
 I kyrkan finns två dopfuntar. Den nuvarande dopfunten med tillhörande silverfat togs i bruk 1983. Den tidigare dopfunten har form av en änglagestalt med ett snäckformat dopfat från 1928, och står nu på den norra läktaren.
De målade fönstren i koret är skänkta 1913 av konsulinnan Maria Ekman och utförda av Neuman & Vogel i Stockholm efter ritning av konstnären är Albert Eldh. Motiven är hämtade från Jesu liv. Samme konstnär har 1926 utfört fönstren på norra och södra sidan. Dessa fönster föreställer dopet, kärleken, samt ordet och tron, och på den södra sidan, bönen, nattvarden, hoppet och lovsången.

Kyrkans orglar
Läktarorgeln är ursprungligen från 1863, men har renoverats vid flera tillfällen, den senaste utfördes 1955 av orgelbyggare Nils Hammarberg. Orgeln har 44 stämmor fördelade på tre manualer och pedal. Kororgeln, byggd i slutet av 1950-talet, flyttades 1981 från S:t Matteus kapell på Västra kyrkogården till Carl Johans kyrka. Den är försedd med sex stämmor och bihangspedal.

Kyrkklockor
Kyrkan har två klockor. Den större är skänkt 1857 av fru Christina Nordeman och bär inskriptionen:  ”Jag är en ”ljudande malm” men bevare Herren en hvar, som min stämma hör……”
Den mindre omgjuten samma år på Carl Johans församlings bekostnad kan man läsa: ” Jag är en ropande röst. Låt ditt hjärta hinna! Jag kallar dig i dag…….”

Stora klockan är gjuten av klockmakare P.Pettersson. Diametern är 131 cm och vikt 1237 kg
Lilla klockan gjuten samma år av samme man, diameter 113 cm vikt 793 kg.
Sen finns det två klockor till en timslagsklocka och en kvartslagsklocka samma gjutare och år. Timslagsklockan väger 300 kg och kvarten 150 kg.