Kontakt

Högsbo församling Besöksadress: Bankogatan 61, 41480 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans kyrkoplan 1, 41455 GÖTEBORG Telefon: +46(31)7316620 E-post till Högsbo församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Högsbo kyrka

Kyrkan ligger vid Bankogatan 61, nära Axel Dahlströms torg i Göteborg.

Högsbo kyrka invigdes 1966 och är ritad av arkitekterna Bror Thornberg och Torsten Roos från Malmö under mottot: Vår Gud är oss en väldig borg. Kyrkan är byggd i betong. Exteriören är sluten, ett rum för stillhet och koncentration.

Utsmyckningen av Högsbo kyrka - en fris som löper längs innerväggen - utfördes under åren 1963-70 och består av arton
kompositioner. Dessa skildrar Jesu liv från bebådelsen till himmelsfärden. Frisen, som är 80 cm hög och 70 m. lång, är utförd i smaltmosaik – ett material från Venedig. Den löper runt tre av kyrkans väggar.

Korväggen har en bild av den förhärligade Kristus i hugget färgat glas, mot bakgrund av ett kors belyst bakifrån. Krucifixet, ca 4 m. högt, är placerat over altaret och utfört i arkitekturglas och plåt. De fem mindre fönstren på norra väggen, också de i arkitekturglas, symboliserar de tre stora högtiderna, julen, påsken och pingsten. Emellan dessa fönster finns också två s.k. strålfönster.

Mosaikfrisen, Kristusbilden och fem färgfönster är alla utförda av konstnären Knut Irwe, då lärare vid Konstindustriskolan i Göteborg.
Knut Irwe utförde arbetet med frisen under sju år och har med egen hand lagt in ca en halv million mosaikbitar.

Ljusbäraren är tillverkad av konstsmidesmästaren Berth
Johansson, Göteborg, år 1993 och är bekostad av insamlade medel och gåvor från privat-
personer och arbetskretsar.
Om ljusbärarens symbolik skriver Berth Johansson: ”Korset med sin öppna famn är också en symbolisk kristusbild, som med sina starka armar välkomnar och bär oss vilsna människor”. Exempel på andra smideskonstverk av Berth Johansson finns bl.a. på Landvetter flygplats, Göteborgs Domkyrka och entrén till Konstmuseet i Göteborg.