Den smidda ljusbäraren av Berth Johansson med tända ljus.

Högsbo kyrka

Högsbo kyrka invigdes 1966 och är ritad av arkitekterna Bror Thornberg och Thorsten Roos.

Högsbo kyrkas öppettider

Kyrkan är öppen måndag–torsdag kl. 9–15 och fredag kl. 9–12. På söndagar är kyrkan öppen i samband med gudstjänsten kl. 11.  Välkommen in för att tända ett ljus eller bara sitta en stund.

Vår Gud är oss en väldig borg

Högsbo kyrka ligger ett stenkast från Axel Dahlströms torg. Kyrkan invigdes 1966 och är ritad av arkitekterna Bror Thornberg och Thorsten Roos under mottot: Vår Gud är oss en väldig borg.

Det första spadtaget togs i mars 1964 av kyrkoherde Ewert Nordlund, och efter två och ett halvt års byggnadsarbete kunde kyrkan invigas den 11 september år 1966 av biskop Bo Giertz. Kyrkan är byggd i betong och har en fasad av frilagd gnejs från Askim.

Högsbo kyrka utifrån. HBTQ-flaggan är hissad.
Foto: Anders Thundal

Kyrkorummet

Interiören är sluten, ett rum för stillhet och koncentration. Längs innerväggen löper en fris av handgjord smaltmosaik med motiv ur Jesu liv, från bebådelsen till himmelsfärden. Korväggen har en bild av den förhärligade Kristus i hugget färgat glas, mot bakgrund av ett kors belyst bakifrån. Mosaikfrisen, Kristusbilden och fem färgfönster är alla utförda av konstnären Knut Irwe, då lärare vid Konstindustriskolan i Göteborg. Irwes kanske mest kända offentliga verk är annars dekoreringen av den gamla bergbanan på Liseberg.

Ljusbäraren är tillverkad år 1993 av konstsmidesmästaren Berth Johansson, Göteborg. Den är bekostad av insamlade medel och gåvor från privatpersoner och arbetskretsar. Om ljusbärarens symbolik skriver Berth Johansson: ”Korset med sin öppna famn är också en symbolisk kristusbild, som med sina starka armar välkomnar och bär oss vilsna människor.” Exempel på andra smideskonstverk av Berth Johansson finns bland annat på Landvetter flygplats, i Göteborgs Domkyrka och portarna till Göteborgs konstmuseum.

Ta gärna en virtuell rundtur i Högsbo kyrka

Högsbo kyrkodling

För dig som gillar odling och människor.

Ljusbäraren i Högsbo kyrka.

Gudstjänster

Välkommen att fira gudstjänst i Högsbo församling – en plats och en tid för din och Guds närvaro, för livet och världen.

Entrén till Högsbo kyrka.

Kontakta oss

Kontaktuppgifter till personal i Högsbo församling och våra öppettider.

Illustration av ett barn som sitter och badat fötterna i en dopfunt.

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.