Kungsladugårds kyrka utomhus en solig dag.

Kungsladugårds kyrka

Kyrkan invigdes den 16 december 1960 av biskop Bo Giertz. Arkitekt är Anders Berglund.

Kyrkan i Kungsladugårds villakvarter

Planerna på en kyrka pågick redan under 1930-talet, men på grund av kriget sköts byggplanerna på framtiden. Först i januari 1960 togs det första spadtaget och kyrkan invigdes i december samma år. En idog syförening samlade under 30 år in 435 000 kr, vilket täckte mycket av kostnaderna för att kunna genomföra kyrkbygget. Församlingssalen är tillbyggd 1974.

Kyrkorummet

Korset på korväggen är en Kristusbild i mosaik. Även altare, predikstol och dopfunt har mosaikinläggningar, vilka är utförda av konstnärinnan Gun Setterdahl. Färgerna på respektive mosaikbit i altarets framkant motsvarar kyrkoårets liturgiska färger under byggnadsåret. På predikstolen finns symbolerna för tron, hoppet och kärleken.

Dopfunten har symboler för treenigheten: en triangel förmed Guds öga för Fadern, en fisk för sonen och en duva för Anden. Det grekiska ordet för fisk – ichtys, kan uttydas Jesus Kristus, Guds Son, Frälsaren. I dopfunten finns en stor stjärna som bild för Jesus och tre mindre som bilder för de tre vise männen, som är på väg till Jesus.

Nattvardssilvret är en gåva av Elin och Inga Olsson. Skrudar och antependier är också gåvor som kyrkan fått ta emot. Ett nytillskott är silverskål till dopfunten (1998). Orgeln byggdes 1966 av A. Magnussons orgelbyggeri. Orgeln har 10 stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Orgeln i Kungsladugård

Orgeln i Kungsladugårds kyrka

Orgeln i Kungsladugård byggdes 1966 av A. Magnussons orgelbyggeri.

Ta gärna en virtuell rundtur i Kungsladugårds kyrka