Daglediga tenorer och basar sökes till konsertprojekt med gregoriansk sång

Under våren 2022 har du chansen att lära dig grunderna i gregoriansk sång, lära dig läsa den traditionella notskriften och dessutom medverka i en fantastisk konsert!

15 maj i S:t Görans kyrka framförs Monteverdis Mariavesper, ett av musikhistoriens allra främsta verk. Magnifika körsatser varvas med intima solosatser; sinkor, tromboner och stråkar bidrar till stor musikalisk prakt.

För den mer initierade kan berättas att verket kommer att framföras i en högre tonart än normalt och med två av satserna transponerade en kvart ner. Dessutom kommer körsatserna att inledas med gregorianska antifoner sjungna av deltagarna i detta projekt. Det är mycket ovanligt, framförallt i Sverige, att man framför verket med de gregorianska melodierna.  

Sammantaget gör detta den här konserten till en unik konsertupplevelse såväl för medverkande som för publik. Medverkar gör S:t Görans Kammarkör, 8 solister, gregoriansk projektkör, en stor orkester på tidstrogna instrument med Ann Wallström som konsertmästare, allt under ledning av Olov Risberg.

Den gregorianska repertoaren klingar bäst med lika röster. Därför inbjuds denna gång endast mansröster att medverka.

Om intresset för detta projekt visar sig vara stort kommer även en gregoriansk högtidlig vesper att framföras någon gång under våren.

För mer information och anmälan: Olov Risberg, olov.risberg@svenskakyrkan.se kyrkomusiker i S:t Görans kyrka Västermalms församling, lärare i Liturgisk sång och dirigering på Ersta Sköndal högskola samt Kungliga Musikhögskolan.

Tid: torsdagar varannan vecka 14.30-15.30, start 3 februari

Plats: Arbetargatan 21