Essinge kyrka

På Stora Essingens näst högsta punkt står kyrkan.

Klicka här för att se en panoramabild och vandra runt i Essinge kyrka.

Den invigdes 1959. Arkitekt var Cyrillus Johansson, som också ritat bl.a. Årstabron och S:t Görans församlingshus. Arkitekten var tydligt inspirerad av sydeuropeisk stil. Detta syns i kyrkans valvbågar och alldeles särskilt i klocktornet, den s.k. kampanilen, som syns vida kring från Essingeleden.

INVIGNINGSÅR: 1959
ARKITEKT: Cyrillus Johansson
SEVÄRDHET: Glasmålning av professor Einar Forseth
HUVUDORGEL: Olof Hammarberg, Göteborg, 1960, 23 stämmor

Essinge kyrka – Försoningens kyrka – har form av en basilika, med ett högt, brett mittskepp, flankerat av smala, låga sidoskepp. Yttermurarna har rött fasadtegel med tjocka fogar. I entréfasaden finns 13 nischer med skulpturer, huggna i bohusländsk granit. ”Kristus, försonaren” omges av representanter för tolv folkslag. Skulpturerna är utförda av Torolf Engström. Högre upp på fasaden finns ett rosettfönster. Den kopparklädda kyrkporten kallas för ”Himmelens port” – genom molnformationer i relief, bryter förgyllda strålar fram. Strax söder om kyrkan står ett runt 48 meter högt klocktorn med en korskrönt kopparspira. Under spiran har tornet tolv pelare, som bildar en öppen lanternin. Pelarna symboliserar de tolv apostlarna.

Sidoskeppens höga fönster med blyinfattat, olikfärgat antikglas ger kyrkorummet ett stämningsmättat ljus. Det västra sidoskeppet kallas ”Meditationsgången”, det östra ”Dopgången”. Det leder fram till doprummet, som har en dopfunt av handsågat tegel. Triumfbågen, som skiljer kyrkorummet från koret, är målad i regnbågens färger. Altaret är uppfört i mönstermurat, rött tegel och har en kalkad ekskiva.

Essinge kyrka

Adress: Essinge kyrkväg
Öppet: alla dagar kl. 11.00–15.00
Buss 1 och 56 till Essingetorget