Boka begravning

Västermalms församling har tider för kyrkliga begravningsgudstjänster i alla de tre kyrkorna och i S:t Eriks kapell. Det är vanligt att begravningstiden bokas av den begravningsbyrå de anhöriga anlitat. Men du är också varmt välkommen att höra av dig själv till oss. Skicka ett mejl till Västermalms församling eller ring 08-545 70 964.

Kostar det något?

Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan kostar begravningsceremonin ingenting. Lokal, präst, kyrkomusiker och vaktmästare står till ert förfogande. I annat fall utgår en kostnad för lokal och medverkande.

Mer om begravning

Det finns inget rätt sätt att sörja - alla gör vi det på vårt eget vis och det ena är inte bättre eller sämre än något annat. Man behöver ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked - döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Den kan bli en akt av kärlek till den avlidne. Där kan vi tacka för vad den döde givit oss. Vi kan be om förlåtelse för det som inte blev som vi hoppades i vår relation och be om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Att planera för begravning
Det är inte bråttom. Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller så blir man handlingsförlamad. Ett genomgående råd är att ta det lugnt.

Det finns tid att landa.Kroppen tar i de flesta fall sjukhuset, servicehuset eller, vid en olycka, polisen hand om. De ombesörjer att kroppen förs till bårhuset utan att man i detta skede behöver ta beslut om köp av kista. Man kan istället i lugn och ro planera för begravningen.