"Att se det som är friskt"

Under augusti och september månad lyfter Västermalms församling det diakonala arbetet. Vi har samlat några berättelser från människor i församlingen. Berättelserna representerar sådant som diakoner dagligen möter i sitt arbete.

Kyrkans diakonala uppdrag handlar om socialt arbete, på Kristi uppdrag. ”Diakoni är uppdraget till kyrkan grundad i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer”.

Jag har i nästan hela mitt liv levt med psykisk sjukdom och med åren fått flera psykiatriska diagnoser. Jag har mycket ångest och blir ibland så mörk i mina tankar att jag blir rädd för mig själv. När det är som värst hör jag olika röster i mitt huvud och det gör mig både trött och ledsen.

Med jämna mellanrum får jag skov i min sjukdom och måste vara inlagd på Sankt Görans sjukhus. De senaste åren har jag fått komma till samma avdelning där jag känner mig trygg och det är alltid någon i personalen som har träffat mig tidigare.

Det är så skönt att få ha någon att tala med som inte bara pratar om min sjukdom och mediciner och lockar fram det som är friskt i mig.

Varje gång jag är inlagd på sjukhuset tar jag kontakt med sjukhusdiakonen som kommer och besöker mig på avdelningen då jag inte får lämna avdelningen. Vi har fått en fin kontakt och har alltid mycket att tala om och vi pratar om livet och mina intressen. Vi är båda intresserade av musik och ibland har jag övat in någon sång som jag sjunger. 

När jag har fått hjälp med medicinering och börjar må lite bättre brukar jag fråga personalen om diakonen kan gå med mig ut på en promenad eller gå till Sankt Görans kyrka på vardagsgudstjänsten kl 12 på onsdagar.

Det är så skönt att få ha någon att tala med som inte bara pratar om min sjukdom och mediciner och lockar fram det som är friskt i mig. 

 

En länk vidare

Församlingens diakoner kan ge stöd till dig i livets olika situationer bland annat genom samtal och de har tystnadsplikt. Diakonerna är också en länk vidare mellan olika vårdinstanser, organisationer och myndigheter-de ger en röst åt dem i samhället som är extra utsatta.

Västermalms församling erbjuder en miljö där människor kan hitta sin förmåga att växa vidare*. Vi har gåvor som har skänkts och stiftelser som vi förvaltar till behövande i församlingen. För dig som är folkbokförd i Västermalms församling finns det möjlighet att ansöka om ekonomiskt stöd. Under 2018 ser förutsättningarna olika ut i församlingsdelarna. Vi träffar alla som ansöker och du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Det finns stunder när vi behöver någon att samtala med  Ibland ställs vi inför nya utmaningar eller svåra val i livet. Ibland försöker vi bara få ihop tillvaron.
Det finns stunder när vi behöver någon att samtala med. I församlingen finns det utrymme för samtal med någon som har tid att lyssna.

Du når diakonerna i Västermalms församling på telefon 08-650 49 00.


*Församlingen erbjuder dig olika platser för att skapa inre harmoni genom våra samtalsgrupper, föreläsningar (föreläsningar på tisdagar om kristen tro eller föredrag som berör våra liv), stilla mässor, retreater, meditationer och rum för bön och återhämtning. Vi har gemenskap för vuxna varannan fredag (ojämna veckor) då vi ser på film tillsammans eller samtalar kring ett tema som vi själva bestämmer. Soppluncher på Arbetargatan och Lilla Essingen på onsdagar. Välkommen in till vårt café i S:t Görans kyrka på tisdagar för att umgås, prata och fika. Där finns det möjlighet till enskilt samtal, att tända ljus eller sitta i stillhet. En lördag i månaden delar vi en måltid (50 kr) tillsammans i församlingshemmet på Stora Essingen innan vi firar Stillhetens mässa i Essinge kyrka (kl.17.00). Om du vill fortsätta gemenskapen efter gudstjänsten på söndagar i Kungsholms kyrka serveras soppa och bröd i församlingshemmet ojämna veckor.

Utställning

Under vecka 35 kan du se utställningen med alla bilder och texter i S:t Görans kyrka.