Begravning

Här finns information för dig som är anhörig, sörjer, ska boka begravning eller har frågor om gravvård.

Som liljan på sin äng till slut skall vissna ner,

går sommaren mot höst och dagen lugnt mot kväll.

Men blomman som i vila går, skall snart slå ut i evig vår

och vad som sås i ringhet här du ger sin blomning där.

Psalm 798. JA Hellström

nära döden

Ligger din anhörige inför döden och vill du eller din anhörige ha samtal så tveka inte att ta kontakt med någon av prästerna eller diakonerna. Vi hjälper gärna till med att hålla en enkel andakt vid dödsbädden om ni önskar det. Vi kan också vara med om ni önskar någon form av bisättning.

för dig som är anhörig

När en närstående har dött är du välkommen att kontakta församlingen via församlingsexpeditionen eller genom någon präst. Tillsammans planerar vi för avskedet och gudstjänsten.

Du kan också ta kontakt med någon begravningsbyrå för att få hjälp med de praktiska bestyren runt begravningen.

I Värnamo sker de flesta begravningarna i Uppståndelsekapellet och i Fryele och Nydala sker de i respektive kyrka.

begravningstider i svenska kyrkans ordning:

Måndag 12.00

Tisdag 12.00

Torsdag 12.00

Fredag 10.00 samt 12.00

Vid begravning enligt annan ordning finns även dessa tider att tillgå i Uppståndelsekapellet:

Måndag 10.00

Tisdag 10.00

Onsdag 10.00 och 12.00

Torsdag 10.00

Fredag 14.00

sorgesamtal och planering för begravning

När ni bokat begravning är vår ambition att någon från församlingen tar kontakt med er inom de närmsta dagarna. Skulle det dröja är ni mycket välkomna att slå oss en signal så skall vi förmedla kontakten med den präst som fått i uppdrag att leda begravningsgudstjänsten.

samtal och planering

Inför begravningen vill prästen gärna sitta ner med de anhöriga, samtala om den döde och planera psalmer, musik, avskedet och annat som hör till begravningen.

sorg och saknad

Efter begravningen finns präster och diakoner tillgängliga för samtal och stöd - vi är inte längre bort än ett telefonsamtal. Vi vill vara tillgängliga för stöd och vägledning vid de tunga tillfällen i livet då vi måste säga farväl till någon som stått oss nära. Tveka inte att ta kontakt med präst eller diakon. Regelbundet erbjuder vi också möjligheten att vara med i en sorgegrupp. Tala gärna med diakonerna om detta. Vid Allhelgona inbjuds alla till minnesgudstjänster över de som lämnat oss under året.

kremation och urnsättning

Har ni valt kremationsbegravning kan prästerna vara med vid själva urnsättningen då det är dags. På så vis blir urnsättningen en del av själva begravningsgudstjänsten. Ring till prästen och boka en tid då det närmar sig.

Behöver du tala med någon?

Hör av dig till oss! Om vi inte har öppet, kontakta jourhavade präst. Här finns människor med erfarenhet, tystnadsplikt och möjlighet att lyssna och finnas där mörkret känns som tätast.

Vara ett bra stöd för vän i sorg

Bild: Emilia Lindstrand

Här kan du läsa om hur du kan stötta den som sörjer. Sidan du kommer till är en nationell sida - utanför Värnamo pastorat. Men du kan alltid backa hem igen.

Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand.

Jessaja 41:10