Foto: David Alin

Församlingstidningen paxat

Läs senaste numret av paxat här! Ideella och anställda skapar tidningen tillsammans. Den delas ut till alla hushåll. I tidningen finns tips om aktiviteter och grupper men varje nummer har också ett tema. Här kan du bläddra i senaste numret eller kolla in tidigare nummer.

Paxat nr 1 2024

Här kan du läsa Paxat nr 1 2024, klicka här.

Tema: Växa i tro

Paxat nr 4 2023 - Tema musik
Paxat nr 4 2023 - Tema musik

Här kan du läsa Paxat nr 4 2023, klicka här.

Tema: Musik

Här kan du läsa Paxat nr 3 2023, klicka här.

Tema: Heliga rum

Foto: Madelén Johansson

Läs Paxat nr 2 2023 här

Tema: Mission

Läs Paxat nr 1 2023 här

Tema: Diakoni

Läs Paxat nr 4 2022 här

Tema: Hopp

Foto: Madelén Johansson

Läs Paxat nr 3 2022 här

Tema: Hemma

Läs Paxat nr 2 2022 här

Tema: Bygga upp

Läs Paxat nr 1 2022 här

Tema: Var inte rädd

Paxat nr 4 2021

Läs paxat nr 4 2021här

Tema: Att se ljuset

Läs paxat nr 3 2021här

Tema: Glöd

Läs paxat nr 2 2021 här

Tema: Lågan

Läs paxat nr 1 2021 här

Tema: Lidelse

Klicka på bilden för att läsa paxat Foto: David Lindén

Läs paxat nr 4 2020 här
Tema: Tro och vision

Klicka på bilden för att läsa paxat

Läs paxat nr 3 2020 här
Tema: Tro och kamp

Foto: David Alin

Läs paxat nr 2 2020 här
Tema: Tro och växande

Läs paxat nr 12020 här  
Tema: Tro och vetenskap

Läs paxat nr 5 2019 här
Tema: Våga hoppas

Paxat nr 4 2019

Läs paxat nr 4 2019 här
Tema: Våga släppa taget

Tema: Våga tro Foto: Jonna Svensson

Läs paxat nr 3 2019 här
Tema: Våga tro

Paxat nr 2 2019

Läs paxat nr 2 2019 här
Tema: Våga leva

Paxat nr 1 2019 Foto: Jonna Svensson

Läs paxat nr 1 2019 här
Tema: Våga älska

AnnSofie Björhag, som för tio år sedan var med och startade arbetet Hjärta för barn vet vad det innebär att våga älska. Anna har träffat AnnSofie för att prata om hennes engagemang, men också vad det kostar på att ge av sitt hjärta. Biolog Stefan Edman skriver om en jord att älska och tipsar om gåvor som inte bara är trevliga att få utan även sparar på planetens resurser. Dessutom skriver Pär-Magnus om fastan som startar med Askonsdagen den 6 mars, meditations- och bönerummet är nyinvigt och vi får tips på böcker om temat Våga älska.

Foto: Håkan Palm

Läs paxat nr 6 2018 här.
Tema: Vändpunkt

Noel, 1,5 år, skulle opereras för en allvarlig sjukdom men som ett mirakel sa läkaren att de inte kunde finna något problem. Mamma Alexandra berättar om den svåra tiden från beskedet om sonen Noels sjukdom men också om vändpunkten. Charlotte Säll och Karin Ahlqvist, två diakoner i stifts- och församlingstjänst, har skrivit boken ”Som en rörelse - på spaning efter diakoni i vår tid”. De delar med sig av sina tankar om en diakoni som ständigt behöver förändras i takt med omvärlden. Dessutom besöker vi Elisabeth Josefsson som samlar på julkrubbor, vi lär oss om årets julkampanj #enflickaärfödd och vi får en guide till julens alla gudstjänster.

Paxat nr 5 2018
Paxat nr 5 2018 Foto: Jonna Svensson

Läs paxat nr 5 2018 här.
Tema: Ägd

”Det är svårt att inte ryckas med - att få göra något gott! Så säger Lars-Göran Thur om sitt engagemang för ensamkommande ungdomar. Charlotte träffar honom för ett samtal om att ge av sin tid men också få mycket tillbaka. Vi får också läsa biskop Fredrik Modéus tankar om existentiell hälsan. David Lindén har reflekterat över ungdomar och sökandet efter identitet. Du får tio konkreta tips på hur du kan finnas där för någon som sörjer, Anders berättar om ljusets betydelse och du får hela schemat för Allhelgonahelgen. Passa på att lösa korsordet i slutet av tidningen för en chans att vinna ett presentkort i vår rättvisa butik.

Paxat nr 4 2018

Läs paxat nr 4 2018 här.
Tema: Bordet

I det här numret av Paxat får vi lära känna Stefan som är ny i Svenska kyrkan i Värnamo, han berättar att köksbordet kommer bli en viktig plats i hans arbete. Charlotte lär oss hur diakonin kan gestaltas med hjälp av sju bord. Är du medlem eller funderar du på att bli? I tidningen får du 12 bra skäl att vara med i Svenska kyrkan. Vi träffar också Barbro som har vuxit upp i Svenska kyrkan. Elsie har träffat fem personer som fått svara på några frågor om vad medlemskapet betyder för dom. Dessutom: Jenny möter begravningsombudet Gunnar Olsén. 

Paxat nr 3 2018

Läs paxat nr 3 2018 här.
Tema: Kultur

I det här numret av Paxat möter Charlotte Hamid som kom till Sverige för ungefär tre år sen, samtalet blir en blandning av både kulturkrock och drömmar. Ingemar Peterson delar med sig av sina tankar kring kyrkans kultur i nutid och framtid. Lennart Davidsson berättar om det hedervärda uppdraget att vara med i bärarlaget. Dessutom: Cecilia delar med sig av sin resa till Tanzania, Nydala klosterkyrka firar 875 år och Martin skriver om ättiksgurkbitens hemlighet.

Paxat nr 2 2018. Tema Växt.

Läs paxat nr 2 2018 här.
Temat: Växt

I detta nummer av paxat får vi läsa om Lena som har växt som både intresse och avkoppling. Vi får också lära oss mer om altarblommornas betydelse, Stefan delar med sig av vad som fått honom att växa i sin tro och Jonna, vikarierande kommunikatör i pastoratet, berättar om hur kyrkan får henne att växa i sin roll. Dessutom: Sommarkul, Pelarsalen och Fairtrade.

Läs paxat nr 1 2018 här.
Temat: Förlåtelse

I detta nummer av paxat kan du läsa om Viktoria som försonats med sig själv. Unga ger sina svar på varför det känns bra att förlåta. Pär-Magnus Möller skriver om att förlåtelse är ett val. Anders Hallberg lägger ut texten om Jesus och #metoo. Dessutom: judisk påskmåltid, påskspel och bikt.

Läs paxat nr 6 2017 här.
Temat: Förväntningar

I detta nummer kan du läsa om Rikard Olofsson resa till att bli pappa, 20 år senare än han tänkt sig. Vi tar tempen på de nya förtroendevalda, deras förväntningar på mandatperioden och kyrkans framtid. Läs också om Sonja Hyltén och hennes engagemang för kyrkan. Självklart bjuder detta nummer även på krönikor om visa män och förväntningar på adventstiden. Dessutom finns en guide till de riktigt juliga gudstjänsterna.

 

Foto: Emilia Lindstrand

Läs paxat nr 5 2017
Tema: Efter döden

Tryck här för att läsa tidningen digitalt. Ett magasin om död, sorg, saknad och existentiell hälsa. Sjukhuspräst Thomas Sjöberg delar med sig av sina tankar kring vår tids brist på riter. Pelle Mörck tar med oss runt i krematoriet och berättar hur han tagit hand om sina närstående efter döden. Hedvig Siljedahl förlorade sin pappa fyra månader för sin student, här delar hon med sig av sin saknad. Läs tidningen och dela den gärna vidare. 

Foto: Emilia Lindstrand

Läs paxat nr 4 2017
Tema: Valfrihet

Tryck här för att läsa tidningen digitalt. Ett magasin om Valfrihetens möjligheter, ansvar och knepigheter. Vilka val vill vi göra och vilka slipper vi inte undan? Vad har vi att vinna på att våga välja? Läs den gärna och dela den vidare. 

Foto: Emilia Lindstrand

läs paxat nr 3 2017

Tema: Luther - inte butter

Tryck här för att läsa tidningen digitalt. Ett fullmatat magasin om Luther som person och inspiratör, om Nydala kloster och dess historia och härliga kommande sommarevenemang. Läs den gärna och dela den vidare. 

Foto: Emilia Lindstrand

läs paxat nr 2 2017

Tryck här för att läsa senaste numret. Denna gång är temat "Att hitta hem". Möt familjen Törefors som lånat ut sin gäststuga till en irakisk flyktingfamilj. Möt  även Värnamo kommuns bostadskoordinator som berättar om hur fler kan bidra till förbättrad integration. 

läs paxat nr 1 2017

Tryck här för att läsa senaste numret, publicerat 9/2. Temat är Kärleken och i detta nummer kan du läsa om hur Ingegerd och Anders Berglund fick kärleken att växa, om fastans funktion, schlagermässa och hur vi ska göra för att älska vår nästa. Dessutom får du boktips om kärlek av riktiga bokälskare.

Foto: Emilia Lindstrand
Tryck på bilden och läsa om Svante Olsson, brandmannen Rickard Wertheimer och andra hjältar! Foto: Emilia Lindstrand

tidning gör vi tillsammans

Tidningen planeras och arbetas fram av församlingsbor och anställda. Sedan trycks den hos Värnamo Ljuskopiering på ett helt återvunnet papper.
Församlingstidningen delas ut till samtliga hushåll i Värnamo pastorat sex gånger per år.

Hör av dig till oss om du har tankar, idéer eller förslag, eller om
inte får tidningen som du ska.