Frälsarkranspärlor på Sjöliden

Frälsarkransvandring

Vid församlingsgården Sjöliden finns en meditativ vandring med pärlorna från Frälsarkransarmbandet i storformat. Vandringen tar dig runt på Sjöliden. Vid varje pärla kan man stanna till och begrunda olika aspekter av livet. Startplatsen för vandringen är under stora eken vid parkeringen. Slingan är cirka 500 meter lång och man kan gå hela eller bara välja någon eller några pärlor. Den är öppen för alla och man kan gå på egen hand eller i grupp.

Bakgrund

Frälsarkransen är ett modernt radband med pärlor i olika färger och av olika betydelser. Martin Lönnebo skapade radbandet en sommar när han båtluffade i Grekland. En storm tvingade båten till en ö med bara 47 invånare inklusive byns präst. Martin fick tag på ett litet rum, och i det rummet började han skissa fram Frälsarkransen. Idag finns radbandet Frälsarkransen på tiotusentals handleder, i fickor och i väskor. Den har hjälpt otaliga människor till fördjupad bön och innerligare Gudskontakt.

Frälsarkransen Foto: Sara Danielsson

Pärlornas betydelse

1. Gudspärlan

Den gyllene pärlan påminner om att det finns någon som alltid är med och som vakar Över oss. Den är Frälsarkransens början och slut, ursprung och mål.

2. TYSTNADSPÄRLORNA

Jäkt och stress utmärker det moderna samhället. De sex tystnadspärlorna finns i kransen föratt påminna om den viktiga tystnaden och att stänga av malande tankar och prestations- krav och bara vara.

3. Jagpärlan

Den pärlemorskimrande lilla pärlan riktar tanken inåt, till den vi är när yttre roller skalas bort. Den påminner om att vi är skapade till Guds avbild.

4. Doppärlan

Den vita pärlan manar oss att våga börja om på nytt. Den rymmer dopets löfte om obegränsad nåd och förlåtelse. Det är aldrig för sent.

5. Ökenpärlan

Den sandbruna pärlan symboliserar motgångar, stunder då livet ter sig som en öken. Men att acceptera svårigheter är ett steg mot att besegra dem.

6. Bekymmerlöshetspärlan

Den himmelsblå pärlan är livets rastplats. Där i lugnet närs livslust och livsmod. Här får vi vara utan att göra. Här finns inga krav. Njut.

7. Kärlekspärlorna

Alla liv rymmer kärlek, de människor vi älskar och de som älskar oss. Kärlekspärlorna är två. Att älska är livets stora, flödande gåva.

8. Hemlighetspärlorna

Tre små pärlorna rymmer hjärtats innersta hemligheter. De som vi inte pratar med någon om. Hemlighetspärlan med en nyans av grönt talar om medmänsklighet.

9. Nattens pärla

Den svarta pärlan står för livets tyngsta och mörkaste stunder. Men, för att uppleva dagen måste man utstå natten. Gud är inte borta.

10. Uppståndelsepärlan

Den vita pärlan står för godhetens seger över ondskan. För hoppet som övervinner oro och rädsla. Den vill frid och ljus. Natten är över. Morgonen är kommen. Här flödar ljus och liv.

Frälsarkransen